Cercetătorii au confirmat prezenţa celui de-al doilea obiect interstelar văzut vreodată în sistemul nostru solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Un al doilea obiect originar din spaţiul interstelar a fost descoperit în sistemul nostru solar şi botezat 2I/Borisov, informează CNN.

În urma analizării unui obiect neobişnuit detectat luna trecută a rezultat că este vorba despre o cometă ale cărei origini se află în afara sistemului nostru solar. El a devenit, astfel, al doilea obiect interstelar observat de cercetători care a traversat sistemul nostru solar.

El a fost numit 2I/Borisov de Minor Planet Center de la International Astronomical Union, care au precizat că are diametrul de până în 16 kilometri.  

Observaţiile făcute de Jet Propulsion Laboratory Solar System Dynamics Group de la NASA au arătat că această cometă are o orbită hiperbolică accentuată faţă de celelalte câteva mii cunoscute.

„Traiectoria este suficient de cunoscută acum, iar obiectul este, fără îndoială, de origine interstelară”, se arată într-un comunicat al IAU.

El a fost observat prima dată pe 30 august, după aproximativ 2 ani de când a fost interceptat primul „vizitator” al sistemului nostru solar, cunoscut ca Oumuamua (descoperit în octombrie 2017).

Gennady Borisov a văzut noua cometă de la obervatorul MARGO din Crimeea. Astronomul amator a folosit un telescop de 0,65 m pe care l-a construit şi, cu ajutorul lui, a văzut ceva care semăna cu o cometă cu coadă scurtă.

După asta, NASA a detectat obiectul şi a spus că este posibil să aibă origini din afara sistemului nostru solar.

Sistemul Scout evaluează obiectele recent descoperite de Minor Planet Center din punct de vedere al traiectoriilor.

Obiectul interstelar a fost analizat şi de Near-Earth Object Coordination Center al European Space Agency, între altele, iar pe 26 octombrie 2I/Borisov va pătrunde în partea interioară a sistemului nostru solar. Va fi vizibil prin telescoape profesionale timp de mai multe luni.

Cometa se află acum la peste 418 milioane de kilometri de Soare. Va fi cel mai aproape de Pământ - la 300 de milioane de kilometri - pe 8 decembrie.

„Viteza actuală a cometei este de 93.000 mph (149.668 km/h), ceea ce este mult peste viteza tipică a obiectelor care orbitează Soarele la acea distanţă”, a spus Davide Farnocchia de la Center for Near-Earth Object Studies al NASA. „Viteza mare indică nu doar că obiectul îşi are originea în afara sistemului nostru, ci şi că îş va părăsi pentru a reveni în spaţiul interstelar”.

Obiectul a fost catalogat cometă pentru că apare difuz. Cometele tind să apară difuz pentru că emit praf şi particule pe măsură ce se încălzesc când se apropie de Soare.

„Oumuamua ne-a vizitat pentru scurt timp în 2017. Vizita acestei comete va fi ceva mai îndelungată. Cea mai mare strălucire a obiectului va fi observată la jumătatea lunii decembrie şi va fi vizibil cu telescoape de dimensiuni medii până în aprilie 2020”, a mai spus el.

Apoi, până în octombrie 2020, el va putea fi văzut doar cu telescoape mari profesionale.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite