Ce rol joacă reţelele sociale atunci când vrei să uiţi pe cineva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obsesia societăţii în ceea ce priveşte reţele sociale îi împiedică pe cei care s-au despărţit de partener să meargă mai departe, potrivit specialiştilor online.

De la Facebook până la Twiiter, fotografiille şi informaţiile despre vieţile oamenilor sunt de vină pentru prelungirea durerii pe care o simţim după ce pierdem o persoană de care suntem încă ataşaţi emoţional, fie că este vorba de moartea cuiva sau, pur şi simplu, de o despărţire.

Cercetătorul Sir Nigel Shadbolt a afirmat: „Când ni se întâmplă lucruri triste sau rele, reuşeşti să treci peste ele odată cu trecerea timpului. De accea timpul este considerat un bun pansament. Dar dacă ai în faţa ta un desfăşurător complet al activităţilor respectivelor persoane, acest lucru te poate bântui destul de tare.”

Mediul academic este doar unul dintre figurile exponenţiale care a atras atenţia că utilizatorii de reţele sociale ar trebui să şteargă sau să îşi adapteze arhivele.

Jonathan Zittrain, profesor în drept la Universitatea Harvard, a declarat că profilele de social media ar trebui să aibă „o dată de expirare”, adăugând: „Ce împărtăşesc cu prietenii mei acum poate aş vrea să împărtăşesc doar cu membrii familiei peste câţiva ani sau viceversa.”

Viktor Mayer-Schönberger, profesor în guvernarea internetului la Universitatea Oxford, oferă o altă perspectivă asupra fenomenului. El sugerează că posibilitatea de a vedea profilul online al persaonelor care ne-au rănit ar putea să accelereze procesul de iertare, informează „Daily Mail". 

„Psihologii ne spun că abilitatea de a uita şi de a ierta sunt interconectate- când iertăm pe cineva, creierul nostru depreciază amintirile mai puţin plăcute pentru că nu mai este relevant modul în care judecăm respectiva persoană”, a menţonat Schönberger.

„A ierta fără a uita este foarte dificil”, a adăugat el.

Declaraţiile vin la câteva zile după ce adolescenţi din Statele Unite care au fost intervievaţi de autoarea Nancy Jo Sales au explicat că reţelele sociale „le distrug viaţa", dar nu renunţă la ele pentru că „altfel, nu ar mai avea deloc o viaţă".

Studiul, prezentat de Nancy în revista „Vanity Fair", relatează că adolescenţii folosesc siteuri precum Facebook pentru a-şi alina singurătatea, dar acest lucru nu face altceva decât să le cauzeze depresii, anxietate şi sentimente de izolare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite