De ce scade interesul tinerilor pentru Facebook, deşi reţeaua socială trece prin cea mai bună perioadă din istoria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii şi-au făcut bagajele ca să plece din cea mai mare reţea socială. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Tinerii şi-au făcut bagajele ca să plece din cea mai mare reţea socială. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Facebook îşi anunţă trimestrial rezultatele financiare şi în ultimii ani, mai ales de când este companie listată la bursă, tot apare îngrijorarea că tinerii nu mai preferă reţeaua socială. Şi mereu se găseşte câte o explicaţie de ce nu mai apreciază aceştia „Marele albastru“. Cea mai recentă implică părinţii.

Problema Facebook cu lipsa interesului în cazul tinerilor contează doar când se uită peste numărul de utilizatori şi cât de activi sunt aceştia, deoarece în cazul publicităţii tinerii sunt cei mai uşor de convinşi, dar nu cei care au şi bani să investească după bunul plac. BusinessInsider a vrut să vadă de ce cei mai tineri utilizatori nu preferă Facebook. Cei mai tineri după limita de vârstă impusă de către Facebook, adică 13 ani.

Directorul financiar al Facebook David Ebersman a spus că aproape toţi tinerii au cont, dar activitatea zilnică a scăzut. BI a vorbit cu doi dintre aceşti tineri, Lucas şi Aidan, şi a obţinut câteva răspunsuri. „Nu vrem să fim în acelaşi spaţiu virtual cu mamele noastre“, a spus Aidan. Amândoi au fost însă influenţaţi şi de prieteni care au folosit tot mai puţin această reţea socială, dar şi de dispozitivele mobile pe care le deţin.

„Facebook solicită mai mult timp pentru a produce ceva şi pentru a citi. Iar cuvintele sunt mai puţin importante decât pozele şi videoclipurile“, a afirmat Aidan. El preferă în schimb Snapchat, o aplicaţie ale cărei mesaje se autodistrug după ce sunt citite, Vine sau Instagram. Totuşi, nu şi-ar şterge contul, doar ar ajunge să-l folosească mai puţin.

În acest context, însă, Facebook s-a poziţionat oarecum bine. Are Instagram de partea sa, acolo unde imaginile contează şi mai nou videoclipurile de maximum 15 secunde. De partea cealaltă, mai există problema individualizării, iar pe Facebook este tot mai greu de satisfăcut, după cum scria Carmin Chappell pentru Mashable la mijlocul lunii octombrie. Pe când, folosind reţele mai mici, fiecare este popular în grupul său.

Facebook devine similară realităţii din care foarte mulţi tineri încearcă să scape, afectându-le imaginea pe care şi-au lucrat-o cu grijă pentru online.

Chappell notează că are câte un cont pentru fiecare reţea pe care se poate exprima aşa cum e. Pe Twitter scrie, în 140 de caractere, cum e la plajă sau ce ciudăţenie a văzut pe stradă, pe Instagram se poate crede puţin artistă, iar pe Tumblr poate încărca tot felul de poze care i se par potrivite stării sale. Ba chiar aminteşte şi de LinkedIn, o reţea la care tinerii vor apela când îşi vor vrea dezvoltată partea profesională şi vizibilă online.

Oricum, schimbarea din social media care presupune că treci de la comunicarea cu prietenii la alimentarea narcisismului explică scăderea interesului pentru Facebook în rândul tinerilor.

Facebook în prezent se apropie de 1,5 miliarde de utilizatori. Tot mai mulţi folosesc reţeaua socială prin intermediul telefonului mobil sau tabletei şi se dezvoltă tot mai mult ca stratul social care să fie acolo mereu, dar fără a-l accesa constant sau foarte mult. Google se chinuie încă să facă asta cu Google+, legând toate serviciile la reţeaua sa, pe când Facebook a reuşit asta organic. Facebook mai are „plasa de salvare“ sub forma Instagram pentru a alimenta narcisismul tinerilor, iar până acum se pare că funcţionează bine.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Află mai multe despre Facebook:

Când vor fi mai mulţi morţi decât vii pe Facebook?

Companiile din România descoperă social media, dar se concentrează doar pe Facebook şi YouTube

Cum îşi „promovează” iubita pe Facebook un dâmboviţean: „I-am făcut coteţ la curvă!”

Instagram a dat drumul la publicitate. Cum arată primul anunţ publicat pe „reţeaua hipsterilor“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite