REVIEW LG v10 - Un smartphone cu testosteron
0LG V10 este un telefon cu care compania s-a remarcat spre final de 2015. Este mare, cu un design care te duce cu gândul la rezistenţa lui fizică şi cu o cameră foto bună.
La prima vedere, LG V10 mi s-a părut întunecat, dur şi incomod de ţinut în mână. După o zi mă obişnuisem cu marginile de metal şi cauciucul de pe spate. Mi-a plăcut de la început ecranul „uriaş”, dar n-am sesizat o diferenţă semnificativă între rezoluţia acestuia, QuadHD, şi a unuia cu rezoluţie full HD.
Totuşi, am înţeles despre V10 că e un telefon bărbătesc, cu pretenţii militare, şi l-am integrat în universul lucrurilor pe care le iei aşa cum sunt sau le refuzi. Butoanele pornire-închidere şi volum, ambele aflate pe spatele carcasei, mi s-au părut inaccesibile, dar m-am acomodat repede. Veneam de la telefoane clasice, cu butoane pe lateral.
După ce te familiarizezi cu el, descoperi un terminal rezistent la şocuri, praf şi nisip, pe care-l poţi asorta oricând la un costum elegant.
Dotări tehnice pentru LG V10
Cameră foto principală are 16 megapixeli, filmează 4K, cele secundare au 5MP.
Ecran principal de 5,7 inci QuadHD şi unul secundar de 2,1 inci pentru notificări.
Are Andoid 5.1.1 Lollipop şi memorie RAM de 4GB cu stocare pe 32 sau 64GB.
Procesor Snapdragon 808 cu şase nuclee împărţite în câte două cipuri, un quad-core la 1,44Ghz şi un dual-core la 1,82 GHz.
Baterie detaşabilă de 3.000 mAh, carcasă din metal, sticlă şi plastic cauciucat.
Are cititor de amprente şi funcţionează cu cartelă nanoSIM.
Preţ: aproximativ 2.300 de lei pentru versiunea de 32GB.
Ce este mai important despre LG V10
Ecranul suplimentar, aflat în partea de sus, seamănă cu tehnologia edge de la Samsung. Găseşti acolo data, ceasul, notificări ale apelurilor, SMS-urile, e-mailul, scurtături către aplicaţiile deschise şi, în mare, cam tot ce îţi trece prin cap sau setezi să apară. Unii zic că e inutil şi-l dezactivează, dar pentru trecerea rapidă de la o aplicaţie la alta sau accesarea instant a camerei foto sau lanternei e chiar bun.
Camera foto principală de 16MP are multiple opţiuni de folosire, aşa încât poţi compara lejer dispozitivul cu un aparat de fotografiat. În modul manual, pe camera foto poţi regla balansul de alb, punctul de focalizare, ai compensarea expunerii cu +/- două trepte, sensibilitatea la lumină cu ISO între 50 şi 2.700, expunerea în funcţie de timp, de la 30 de secunde la 1/6.000 sec., şi chiar fotografiere în format JPEG sau RAW. Opţiunile acestea nu sunt noi pentru LG, fiind aplicate şi pe G4, şi sunt de un real ajutor pentru fotografii profesionişti şi cei entuziaşti.
Are de asemenea un zoom digital până la 8x, dar din observaţiile mele îl poţi folosi dacă vrei să obţii imagini decente doar până la 3x. Să nu uităm că vorbim totuşi de un smartphone. Dar dacă vrei să obţii fotografii de calitate fără să te complici, modurile Auto şi Simple îţi stau la dispoziţie.
Revenind la modul manual, pe camera video poţi regla care microfon captează sunetul, cel din faţă sau cel din spate, poţi să amplifici sau să micşorezi sunetul şi să foloseşti un filtru de vânt. De asemenea, găseşti stabilizare optică şi toate celalte opţiuni manuale de pe camera foto. Formatele de filmare sunt UHD în format 16/9, FHD 16/9, HD 16/9 şi HD Cinema. Mai ai şi trei opţiuni pentru BITRATE: High, Medium, Low. Opţiunile de cadre pe secundă sunt : 30 FPS, 24 FPS, 2 FPS ŞI 1FPS. Aş putea spune, fără să greşesc, că LG a investit mai mult timp în video decât în foto şi nu e deloc rău ce-a ieşit.
Dacă filmezi la un FPS timp de 20-30 de secunde, iese un produs ciudat, câteva cadre mişcate fără noimă ca într-un film dat pe repede înainte sau ca în desenele animate făcute pe coli de hârtie, care se succed.
Mai trebuie să pomenesc camerele foto secundare, ambele de 5MP, una pentru selfie de grup şi alta pentru single selfie, fac treabă bună şi te scapă de selfie-stick. În final, despre performanţă nimic de reproşat, terminalul navighează rapid în orice aplicaţie şi în meniu, n-am sesizat probleme în zilele în care l-am folosit. Semnalul e bun, 4G face minuni cu orice ai de descărcat, dar deja nu mai putem discuta despre probleme pe GSM când vine vorba de un smartphone al acestor vremuri.
Dezavantaje pentru LG V10
Ecranul principal nu e suficient de luminos când ieşi afară, dar te descurci cu el. Este, totuşi, un LCD cu care LG se încăpăţânează să-şi doteze telefoanele. Totuşi, aş fi apreciat o luminozitate mai ridicată şi pe ecranul secundar, când cel mare e închis. Însă bateria încărcată 100% te ţine 8-10 ore de folosire intensă şi cel mult o zi şi jumătate în condiţii de folosire moderată.
Se încălzeşte puternic în jocuri, deşi există şi multe păreri contra. Am instalat pe el două titluri: Evilbane şi Battle360VR. Dacă primul doar l-a încălzit uşor după 15 minute, al doilea, în doar şapte minute, l-a încălzit destul de puternic. Poţi scoate capacul bateriei, ca să mai reduci din temperatură, dacă ţi se pare că e prea ridicată.
Altfel, dimensiunea s-ar putea dovedi prea mare şi telefonul ţi s-ar putea părea prea lat. LG pare că mai putea diminua din margini, dar a preferat să lase un telefon care să inspire rezistenţă.
Concluzie pentru LG V10
LG V10 e pentru când vrei un telefon performant, dar fără fiţe. De asemenea, dacă eşti fotograf sau amator pasionat de fotografie, e o alegere bună. Se poate spune şi că dacă ţi-a trecut prin cap vreodată să pocneşti pe cineva cu telefonul, LG V10 e o alegere bună. Vine cu un factor diferenţiator, prin acel ecran secundar şi prin construcţie, doar că nu este cel mai chic sau cel mai elegant din câte poţi alege. Este, cum ziceam, un experiment.