REVIEW Galaxy Note 7 - Telefonul care face istorie, într-un fel sau altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaxy Note 7 rezumă ce a făcut şi învăţat Samsung cel mai bine în cinci ani. Din păcate, va fi şi cel mai mare eşec al companiei.

„Doamnelor şi domnilor, pe durata zborului, vă rugăm ca telefoanele Samsung Galaxy Note 7 să fie închise şi depozitate în spaţiul de deasupra dumneavoastră“ este mesajul însoţitoarei de zbor într-o cursă oarecare Bucureşti - Budapesta. La întoarcere, la fel. Dacă publicitatea negativă a ajutat vreodată un brand, atunci ascultă niţel lumea. S-ar putea ca din Coreea de Sud să auzi cum sar dopurile şampaniilor. Dar nu auzi, aşa-i?


Seria Galaxy Note este extrem de importantă pentru Samsung. A dovedit că această companie care a copiat de la Apple şi care a transformat Android într-un succes global poate crea ceva de la zero şi să aibă succes. Primul Note era mult prea mare pentru standardul acelor vremuri, dar a arătat că lumea era pregătită pentru ceva mai bun. A creat o tendinţă copiată la rândul lor de alţii, ba chiar şi de - ironic! - Apple.

În 2016, moştenitea primului Note a fost desăvârşită în cel mai bun smartphone Android. Acelaşi smartphone are însă şi o problemă majoră despre care voi scrie la final. Până atunci, e despre Note 7 aşa cum trebuia să fie, cum este - minus „acel“ detaliu.

image
image

Dotări tehnice pentru Samsung Galaxy Note 7

  • Nota: 9,8
  • Preţ: 3.900-4.000 de lei pentru versiunea de 64GB
  • Cameră foto principală: 12 megapixeli care filmează 4K, cea secundară: 5MP, ecran de 5,7 inci QuadHD, Andoid 6 Marshmallow cu interfaţa TouchWiz
  • Memorie RAM de 4GB şi 64GB spaţiu de stocare, procesor Samsung Exynos 8890 cu opt nuclee împărţite în câte două cipuri la 1,6Ghz şi 2,3GHz
  • Baterie de 3.500 mAh cu încărcare wireless şi încărcare rapidă, carcasă din metal şi sticlă
  • Are cititor de amprente, scanner pentru iris, funcţionează cu cartelă nanosSIM şi dispune de un stylus denumit S Pen.
image
image

La ce este bun Galaxy Note 7

M-am obişnuit să văd că pe Flickr, în topul anual al camerelor, iPhone apare peste tot. De anul acesta, Samsung are două telefoane foarte bune: Galaxy S7 şi Note 7 cu camere excelente. Le mai lipseşte doar stabilizarea digitală impecabilă pe care o are iPhone, altfel sunt peste ceea ce Apple a produs (minus colecţia de aplicaţii terţe, dar asta nu mai ţine de Samsung).

image

Fotografia şi videografia sunt două capitole la care Note 7 e bun. Rezoluţia de 12 megapixeli e suficient de mare chiar şi pentru print sau pentru Instagram, iar senzorul cu focalizare rapidă, printr-un sistem dual pixel, te face să vrei să laşi aparatul foto compact şi să te bazezi pe telefon în vacanţă. Filmează 4K şi în mâini iscusite poate contribui chiar şi la realizarea unui film.

Ai şi un mod manual cum îmi lipseşte de multe ori pe iPhone, cu control asupra balansului de alb, focalizării şi felului în care măsoară luminozitatea cadrului (metering). Ar mai fi de spus că să faci HDR cu un Samsung, încă de la S5, e de preferat oricărui alt telefon.

Fotografii realizate cu Note 7 - colecţia completă e aici

image
image
image
image

Mai are, dintr-o lovitură, noul standard USB tip C, e rezistent la apă şi praf, ecranul e curbat, iar acel stylus cu suita de aplicaţii poate deveni foarte util. L-am folosit să fac GIF-uri, altă funcţionalitate care, pentru o anumită parte din utilizatori, contează şi să ţin desenez direct pe ecran la un joc Activity. Hârtie? E de secolul trecut. Are şi click, ca să poţi crede că în mână ai un pix.

image

Ecranul este foarte bun, cu cele mai bune niveluri de luminozitate, iar tonurile de negru încă nu pot fi egalate de alt display. Tot Samsung produce ecranul şi S-AMOLED a crescut, de la Galaxy S încoace, drept o tehnologie foarte bună.

Are şi suport pentru card microSD, iar designul este unul pe care l-ai putea caracteriza drept frumos. Încă nu apreciez sticla pe spatele dispozitivelor, că sunt mai alunecoase decât poleiul sub roţile unei Dacii, dar înţeleg că sunt oameni care o preferă. Eu aş alege o carcasă pentru astfel de dispozitive. Iar tot acest ansamblu este încercuit de un cadru de metal în care au fost date găurile pentru difuzor, microfon, USB şi căşti.

Ca performanţă, nu l-ai putea compara cu un iPhone. „Pe hârtie“ este superior, dar folosesc sisteme de operare diferite, cu hardware diferit şi aplicatii diferite. Acolo unde iOS rulează un joc pe un ecran cel mult full HD (pe iPhone 6 Plus), Android trebuie să îl redea pe un ecran de 5,7 inci 2K. De asemenea, este exemplară optimizarea făcută de Apple şi încă rămâne un mister de ce Samsung nu poate reuşi la fel, deşi are control (aproape) asupra a tot.

image

Este însă un minus general al Android, nu unul pe care l-ai putea imputa doar Samsung. Totuşi, dintre telefoanele cu Android este cel mai bun pachet. Altele au 6GB de memorie RAM, au procesor cu mai multe nuclee, dar mai contează şi cum funcţionează acestea în întreg ansamblul, să nu fie doar consumatoare de energie.

La ce eşuează Samsung Galaxy Note 7

Cu acest model, Samsung a sărit un număr. Poate unde era nevoie de sincronizare cu brandul Galaxy S, poate unde aveai senzaţia că e în urma acestuia, nu contează. Important e că deşi numele arată că sunt diferite, între S7 edge şi Note 7 nu sunt mari diferenţe, ba chiar cel dintâi are baterie mai mare şi ecranele sunt similare. Unde e logica? Nu ştiu, fie tehnologia a devenit atât de bun, fie acel stylus chiar vinde acest model. Portul USB nou, modern, nu este un atu atât de mare, cum nici noua interfaţă nu e.

image

Dincolo de această „scăpare“ a Samsung, sunt puţine alte minusuri. Cum ar fi scannerul pentru iris. Teoretic, ai mai multă securitate. Practic, funcţionează când te aştepţi mai puţin şi are nevoie de condiţii, cam ca derularea cu privirea de pe Galaxy S4: ai nevoie de o poziţie anume, de o configurare în lumină bună, de distanţă regulamentară şi durează cu câteva milisecunde mai mult întreg procesul (când funcţionează).

Poate este o noutate pentru cei din servicii de informaţii şi armată, să treacă la Samsung. O fi aşa, dar, dacă tot are compania această tehnologie, de ce să n-o implementeze specific pe acele dispozitive? Poate îţi oferă mai multă securitate, dar momentul în care încerci să deblochezi şi ţii telefonul în faţa ochilor, cu ei larg deschişi, îţi poate aduce un disconfort social. Este însă un proiect, o idee, poate peste ani va funcţiona, vom controla şi debloca totul cu o privire. Deocamdată, e încă o funcţionalitate bună pentru marketing şi uitată de tine în telefon.

image

O altă scăpare e versiunea de Android. Este, de-a dreptul, o neglijenţă. A fost lansat cu Marshmalow, în timp ce Nougat e în teste din martie. Google l-a lansat deja pe Nexus, iar Samsung ca întârzia, ca de obicei şi ca mulţi alţii, cu actualizarea. LG l-a pus imediat pe V20. Până acum, în toţi anii de Android, doar LG şi Motorola s-au descurcat lăudabil în a livra rapid actualizarea către ce-i mai nou.

Marea problemă pentru care Galaxy Note 7 nu va fi uitat

Telefoane au mai explodat şi publicitate negativă a mai existat, dar niciun alt telefon nu a mai fost trecut pe lista de anunţuri în avion sau interzis complet. A devenit o ruletă rusească. Sunt puţine sau multe exemplare cu probleme? Nu mai contează. Sunt peste 10 în mai puţin de o lună şi problema e hardware. Problema e a Samsung.

În timp ce construiau, pe grabă pentru a ieşi înaintea iPhone 7, creau o baterie la fel de instabilă ca un alcoolic după ce a golit sticlele cu vin. În timp ce recenzii în presă puneau coroana împăratului pe acest telefon, în bateria lui, încărcare cu încărcare, începea să se închege un pericol. Este, cum am zis, „telefonul celular, «bomba» din buzunar“.

Cu această singură şi imensă greşeală, Samsung a reuşit să clacheze în faţa Apple şi a tuturor producătorilor de telefoane şi alte gadgeturi. Îşi va reveni, desigur, vor fi cumpărate milioane de unităţi Note, dar succesul nu va reprezinta scuză pentru neglijenţă şi chiar inconştienţă.

Verdict: tehnologia a ajuns în cel mai bun moment

Uită-te la Note 7 şi iPhone 7. Apoi, uită-te la restul telefoanelor chinezeşti. La preţ de pufuleţi iei un smartphone cu care îţi faci treaba şi atât. La preţ de caviar sau cocaină iei un dispozitiv high-end, care te ajută să îţi faci treaba, este un companion de încredere şi îţi subliniază statutul. Dar tehnologiile din toate acestea nu mai au unde să se ducă, deocamdată. Mai e loc de îmbunătăţit bateriile şi camerele, însă acei senzori mai mari nu vor putea fi. Se va mai lucra o vreme la software, Android încă are lacune, dar Google ar putea rezolva câteva anul acesta, odată cu dispozitivele Pixel.

image

Altfel, da, Galaxy Note 7 e de cumpărat, chiar şi la preţul mare pe care îl are. Şi l-aş alege în dauna unui S7 edge tocmai pentru stylus plus opţiunile care vin cu acesta - GIF, desen, notat rapid o idee, făcut un screenshot. Doar că nu l-aş cumpăra chiar acum, poate pe la primăvară, când bateria nu va mai exploda şi Samsung nu se va mai purta ca Rainman când vine vorba de a spune concret câte cazuri există, de la ce şi cum de a ajuns în această situaţie.

Bonus: o impresie de la un utilizator de Note

Adrian Pogîngeanu

​Mă pregăteam să scriu că folosesc Note de când mă ştiu, dar mi-am dat seama că au trecut numai patru ani şi am folosit două modele. Îmi aduc însă aminte că în anul lansării primului dispozitiv, mă învârteam într-un magazin Orange în jurul LUI. Am memorat perfect culoarea lemnului de pe fundalul ecranului, aplicaţia Notes, stylusul şi vânzătoarea care mă fixa neliniştită, să nu cumva să fug cu el.

image

Pe ecrane mari, Samsung e lider. Sud-coreenii nu au lansat doar o modă, ci o reţetă de succes pe care au îmbrăţişat-o şi alţii. Dar nu e vorba doar de ecran. Pentru un utilizator de Note, ultimul e, în primul rând, superb. Se ţine mai bine în mână, e mai înalt decât predecesorii săi şi mai puţin lat. L-am primit cu aerul copilului neîncrezător care vede în mâna părinţilor jucăria dorită.

Şi telefonul execută orice comandă cu alura unui sportiv de performanţă pe care încerci să-l impresionezi şi el îţi răspunde râzând: „doar atât poţi?“. Mă gândesc acum la fotografiile cu campionii olimpici Michel Phelps şi Usain Bolt, care-şi privesc adversarii în timpul cursei zâmbind. Aşa e Galaxy Note 7. Poate ia foc, poate explodează, dar pentru unii dintre noi, în anul 2016 e campionul absolut.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite