INTERVIU Tiberiu Dobre, Samsung România, despre seria S21, seria A şi evoluţia pliabilelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu Dobre, şeful diviziei telecom din cadrul Samsung Electronics România şi Bulgaria.
Tiberiu Dobre, şeful diviziei telecom din cadrul Samsung Electronics România şi Bulgaria.

Ne aflăm la jumătatea anului 2021 şi am vrut să aflăm cum se vede piaţa de telefoane mobile din perspectiva Samsung, compania aflată pe primul loc în totul vânzărilor, local şi global.

Ne-a răspuns la întrebări Tiberiu Dobre, şeful diviziei telecom din cadrul Samsung Electronics România şi Bulgaria, despre rezultatele Seriilor S şi A, dar şi despre direcţia gamei de pliabile a sud-coreenilor.

Care au fost principalele mişcări / schimbări din zona de mobile pe care Samsung le-a făcut în acest an şi care ar fi previziunile pentru a doua jumătate a lui 2021? La ce să ne aşteptăm?

Dacă ne îndreptăm atenţia spre zona de produse, vom observa câteva schimbări însemnate, la nivel de strategie, pe care Samsung le-a făcut odată cu 2021. În primul rând, lansarea seriei S21, care a adus, odată cu specificaţiile sale de ultimă generaţie, şi compatibilitatea cu S Pen-ul, o mişcare pe care Samsung a făcut-o, atât în urma feedback-ului primit din partea utilizatorilor, cât şi din dorinţa de a oferi un produs cât mai compact. Seria S este, fără doar şi poate, una dintre cele mai îndrăgite categorii de produse din portofoliul Samsung, iar acest adaos tehnologic reprezintă un pas important în evoluţia următoarelor generaţii de dispozitive S şi nu numai.

Nu putem uita, desigur, de lansarea primului gadget de tracking, Samsung SmartTag (între timp am reuşit să lansăm şi upgrade-ul la varianta iniţială, SmartTag+), gândit ca o extensie a ecosistemului său de localizare, SmartThings Find, care cuprinde în acest moment peste 70 de milioane de dispozitive de asistenţă. Simţim cu toţii o nevoie tot mai accentuată în zona de securitate, mai ales atunci când vorbim de zona digitală şi de capitalul nostru personal – de la obiecte până la date cu caracter personal. SmartTag a fost creat întâmpinând aceste nevoi şi subliniază un trend în plină ascensiune pe care Samsung l-a intuit deja de ceva timp, continuând, astfel, să fie lider în zona de inovaţie şi pionierat şi în această direcţie.

Apoi avem lansarea noii serii Galaxy A, care a beneficiat, pentru prima dată până acum, de un eveniment Unpacked dedicat. Ce înseamnă asta pentru noi?  Un exemplu în această direcţie ar fi importanţa pe care Samsung o acordă misiunii sale de democratizare a tehnologiei 5G şi nu numai. Pe lângă faptul că seria Galaxy A este una dintre cele mai cumpărate categorii de produse din portofoliul Samsung, la nivel local şi global, aceasta dispune atât de produse compatibile 5G, de specificaţii în pas cu tehnologia actuală, precum şi de preţuri foarte accesibile. Iar anul acesta, ne-am bucurat să constatăm că noua gamă a impresionat mai mult ca niciodată şi prin design-ul premium propus, nu doar prin specificaţii şi preţ. 

Acestea ar fi doar câteva dintre cele mai importante mişcări, în ceea ce priveşte categoria de mobile, pe care Samsung le-a făcut încă de la începutul acestui an, fără să mai adaug şi atenţia acordată, din ce în ce mai mult, zonei de sustenabilitate, unul dintre cei mai importanţi piloni ai strategiei Samsung din ultimii ani. La nivel de previziuni, cred că urmează o perioadă de dezmorţire a pieţei în a doua jumătate a acestui an, iar aşteptările noastre la nivel de vânzări sunt pe măsură. Apetitul utilizatorilor pentru noi achiziţii de tehnologie va fi mai mare cu siguranţă, dat fiind perioada îndelungată în care aceştia au fost nevoiţi să stea mai mult în case şi să fie mai cumpătaţi. Noi vom continua să ne concentrăm la fel de mult ca şi până acum pe zona de mobile, aducând pe piaţă dispozitive capabile şi inovative, care să vină în ajutorul fiecărui utilizator. 

 Samsung a început 2021 cu lansarea globală a seriei S21. Cum s-au vândut modelele acestei serii în comparaţie cu seria S20 de anul trecut? De ce credeţi că au fost mai bine primite în piaţă?

La nivel de vânzări, Samsung a urmărit o creştere de 30% a seriei Galaxy S21, comparativ cu Galaxy S20, ceea ce s-a şi întâmplat. O dată pentru că lansarea acesteia a venit într-un context favorabil, în care piaţa dădea, deja, semne de revenire, motiv pentru care s-a bucurat de o expunere şi un interes cu mult mai mare vs. Galaxy S20, apoi pentru că aceste produse au venit cu o serie de funcţii şi specificaţii într-adevăr noi, începând cu design-ul nonconformist al ansamblului de camere (Contour Cut Camera), paleta de culori (acel Phantom Black mat a fost foarte apreciat de către publicul larg), până la senzorul de 108 MP pe camera principală, filmare 8K, nenumărate funcţii noi de AR şi nu numai ale camerei foto, compatibilitatea cu S Pen-ul (pentru S21 Ultra) prin tehnologia Wacom, suport Wi-Fi 6E şi multe altele. Seria Galaxy S21 a stârnit foarte mult interesul, atât prin design, cât şi prin specificaţiile de top, chiar dinainte să fie lansată, venind apoi ca o gură de aer proaspăt peste tot ce exista deja pe piaţă.

Care sunt principalele atuu-uri ale seriei S21? Pe ce mizează Samsung când vine vorba despre noile terminale smartphone flagship?

În general, utilizatorii se orientează spre funcţionalitate şi, bineînţeles, spre un raport calitate-preţ echilibrat. Cu toate acestea, cei mai exigenţi dintre ei vor prefera întotdeauna un dispozitiv cu o cameră foto de ultimă generaţie, un procesor puternic, o autonomie ridicată a bateriei, optând, de cele mai multe ori, şi spre funcţii inedite, precum compatibilitatea cu S-Pen-ul sau un display pliabil. Ei bine, Samsung cunoaşte toate aceste aspecte sau, mai bine zis, aşteptări din partea utilizatorilor săi şi mizează mereu pe ele atunci când vine vorba de flagship-uri. De asemenea, Samsung încearcă, totodată, să rupă aceste bariere tehnice şi să îmbunătăţească în mod constant ecosistemul de servicii Galaxy cu IoT, pentru că flagship-ul trebuie să fie un dispozitiv complet nu doar din punct de vedere funcţional. Prin urmare, putem aminti aici de SmartThings cu Android Auto, Samsung Knox Vault, Samsung Care+ şi nu numai.

Seria Galaxy S21 întruneşte toate aceste calităţi, să le spunem aşa. Aceasta a fost gândită tocmai pentru modul sau ritmul în care obişnuim să trăim acum. Prin urmare, dacă ar fi să menţionez câteva atuuri ale acestei game aş aminti de design-ul îndrăzneţ al camerelor (Contour Cut Camera), capacităţile de filmare 8K la o calitate extrem de realistă, experienţa de vizionare pe un ecran cu un refresh rate de 120 Hz adaptive, de data aceasta şi la o rezoluţie WQHD+ (pentru S21 Ultra), tehnologia 5G, ecosistemul de servicii menţionat anterior şi experienţele puternice de conectivitate – de la tablete, dispozitive portabile, PC-uri la televizoare inteligente şi electrocasnice.

România este o piaţa orientată în principal terminalelor smartphone midrange, iar Samsung are o serie întreagă Galaxy A dedicată acestui segment. Ce aduc nou modelele din acest an şi cum au fost ele primite de către utilizatori?

Atât Galaxy A52, A52 5G, A72, cât şi A32 5G dispun de un finisaj simplu, mat, care trimite foarte mult, şi prin aspectul asamblului de camere din spate, spre design-ul de flagship al lui S21. Paleta largă de culori este o caracteristică definitorie pentru modelele Galaxy A, dar cu ajutorul acestui finisaj mat ele s-au bucurat de mult mai multe aprecieri şi interes din partea utilizatorilor. De asemenea, noua serie Galaxy A integrează foarte multe funcţii noi pentru crearea de conţinut, precum 4K Video Snap, Scene Optimizer, OIS (stabilizare optică a imaginii), Night Mode, AR Emoji, My Filter, Fun Mode, toate susţinute de o cameră quad cu rezoluţie de 64 MP. Seria Galaxy A 2021 s-a mai bucurat de o premieră, care merită menţionată – rata de refresh a ecranului Super AMOLED de 120 HZ pe A52 5G.

Toate modelele de Galaxy A cu tehnologie 5G reprezintă, totodată, şi confirmarea faptului că Samsung nu se dezice de la misiunea de democratizare a acestei tehnologii 5G. Prin urmare, aşa cum preconizam acum câţiva ani, aceasta a ajuns să fie disponibilă la un preţ foarte accesibil şi bineînţeles că va continua să se dezvolte în aceeaşi direcţie, tot mai rapid. Observăm, deci, câte funcţii şi specificaţii noi, fresh (destinate în mod special tinerilor) regăsim pe noile modele Galaxy A.   

 Care este evoluţia smartphone-urilor pliabile, de altfel mult mai ridicate la preţ, pe piaţa locală?

Dispozitivele pliabile reprezintă viitorul, iar Samsung s-a angajat să-l transforme în realitate prin misiunea sa de democratizare a acestei tehnologii. Piaţa dispozitivelor pliabile, la nivel local, urmează cursul firesc şi se dezvoltă pe zi ce trece tot mai mult.

În mod evident, întreg procesul de fabricaţie este unul mult mai complex comparat cu cel al telefoanelor convenţionale. Implică mult mai multe componente, iar mecanismul din spate este unul destul de sensibil şi sofisticat. În timp, acesta se va rafina tot mai mult pentru a ajunge la o formulă optimă în aşa fel încât preţul acestuia să poată scădea mult mai mult.     

Noi am avut succes cu Galaxy Z Fold2 şi cu Galaxy Z Flip 5G, continuând să ne ascultăm utilizatorii şi să ne îmbunătăţim, atât produsele, cât şi modul de producţie. Dar nu ne-am oprit aici. Am continuat să ne rafinăm tehnica şi urmează să revenim cu noi informaţii curând.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite