Studiu: tehnologia e mai bună, dar încă reuşeşti să iei viruşi prin metode „primitive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu fiecare studiu de securitate cibernetică ne putem da seama că sunt mulţi hackeri, mai pricepuţi sau mai hoţomani, care vor să fure date. Unii reuşesc însă, cu larg ajutor din partea utilizatorilor, s-o facă fără mare efort.

Programele malware au devenit cea mai frecventă ameninţare online pentru utilizatori, arată o cercetare Kaspersky Lab şi B2B International. Aproape jumătate dintre ei (42%) s-au întâlnit cu malware online sau au fost vizaţi de acesta, iar 22% au devenit victime. Mai grav e că aproximativ o treime (29%) dintre utilizatorii de internet afectaţi nu au idee cum au ajuns acestea pe dispozitivul lor.

Programele de acest fel sunt răspândite în modalităţi din ce în ce mai diverse şi, chiar dacă sursa infectării cu malware variază de la caz la caz, studiul a scos arată că cel mai mare număr de infectări apare atunci când utilizatorii vizitează site-uri suspecte (42%). Aplicaţiile şi programele false (22%) şi stick-urile USB (20%) sunt şi ele citate de un respondent din cinci ca sursă de infectare. Impactul nu e doar fizic (dispozitiv mai lent), ci şi financiar. O treime (36%) afirmă că trebuie să cheltuiască bani pentru a rezolva o problemă cauzată de un atac malware. În medie, 121 de dolari per incident.

Mail-urile şi mesajele sunt o sursă des întâlnită de infectare a dispozitivului. Aproape o cincime dintre respondenţi (18%) declară că virusul a ajuns la ei printr-un mail sau printr-un alt mesaj din partea unei persoane pe care nu o cunosc, iar în cazul a 16% mesajul a venit din partea unei persoane pe care o cunosc. Altfel, 29% din utilizatorii de internet afectaţi de malware nu ştiu care ar fi putut să fie sursa.

Rezultatele arată că, din cauza specificului malware-ului din prezent, folosirea unor soluţii de securitate eficiente este singura modalitate de protecţie. Odată infectaţi, utilizatorii se confruntă cu o serie de probleme. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt încetinirea funcţionării dispozitivului (24%), prezenţa reclamelor pop-up şi nesolicitate (22%) şi redirecţionarea către site-uri suspecte (13%). În cazul a 7% din respondenţi, dispozitivul lor nu a mai funcţionat deloc din cauza unui virus.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite