Spionaj în SUA: NSA şi FBI au acces la datele private de la Google, Facebook, Apple şi Verizon. Giganţii neagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NSA şi FBI vor să tragă cu ochiul şi urechea la datele giganţilor din online. FOTO Adevărul
NSA şi FBI vor să tragă cu ochiul şi urechea la datele giganţilor din online. FOTO Adevărul

SUA este în centrul unui scandal masiv: NSA şi FBI vor date de la companii ca Google, Facebook sau Apple, dar şi de la operatorul Verizon. Programul se numeşte PRISM şi a fost conceput sub pretextul protejării cetăţenilor SUA de ameninţări din exterior.

Scandalul recent a început cu Verizon, un mare operator din SUA de la care NSA a cerut înregistrări şi date despre toate apelurile care pornesc din SUA. Sub denumirea de telephony metadata, atât FBI, cât şi NSA ar fi obţinut informaţii despre cât a durat apelul, de pe ce telefon a venit (pe baza codului IMEI) şi ce alte apeluri a primit abonatul, notează The Verge.

Verizon nu a comentat situaţia, iar Casa Albă a susţinut NSA şi FBI. Acest program a fost aprobat de către un judecător de la Curtea pentru Informaţii Externe pe 25 aprilie şi este valabil până pe 19 iulie. Nu se cer înregistrările convorbirilor în primă fază, eventual fiind cerute după ce autorităţile se uită peste intrări. Acest program se referă însă la Verizon Business Services, ceea ce înseamnă că apelurile cetăţenilor obişnuiţi pot să nu intre sub incidenţa actului.

Află mai multe detalii despre alte acţiuni FBI: FBI şi pornografia infantilă: a întreţinut un site pentru a identifica mii de pedofili

După Verizon, însă, a apărut acordul PRISM prin care NSA şi FBI se orientau spre marile companii care desfăşoară afaceri în online. Aici se trec pe listă marile nume ca Google, Facebook sau Apple, dar şi Yahoo!, YouTube, AOL, Microsoft sau Dropbox. Potrivit The Verge, care furnizează câteva imagini cu prezentarea programului (galerie foto), acesta a fost folosit încă din 2007 şi se crede că stă la baza informaţiilor pe care preşedintele SUA, Barack Obama, le primeşte regulat.

Microsoft a fost prima companie care s-a supus PRISM, Apple venind la 5 ani distanţă. Se pare că şi Google şi Facebook sunt parte a PRISM, dar Twitter încă nu. Google însă a dezminţit faptul că guvernul ar putea avea acces la informaţiile sale. "Furnizăm date guvernului conform legii şi verificăm fiecare astfel de cerere pe care o primim. [...] Google nu oferă o portiţă de acces organizaţiilor guvernamentale către datele sale private", a comunicat compania.

image

PRISM? N-am auzit niciodată de aşa ceva

Director of National Intelligence a spus că informaţiile despre PRISM sunt oarecum greşite. În primul rând, interceptările sunt gândite doar pentru oameni din afara SUA şi că programul nu urmăreşte cetăţeni americani. "[...] informaţiile pe care le colectăm prin acest program sunt folosite pentru a ne proteja naţiunea de o varietate de ameninţări", se mai arată în comunicatul oficial.

Era normal ca o instituţie a statului să dezmintă magnitudinea programului, dar se pare că cei implicaţi nici măcar nu ştiu despre acesta. Apple, într-un comunicat către CNBC: "Nu am auzit niciodată de PRISM. Nu furnizăm informaţii agenţiilor guvernamentale, nu le oferim acces la serverele noastre", scrie The Verge.

Google a mai spus că nu ştie despre acest program, întărind afirmaţiile precedente prin care susţinea că nu oferă "portiţe de acces". Iar Microsoft a spus ca nu oferă informaţii decât atunci când primeşte cereri legale, cu mandat judecătoresc, dar în niciun caz din proprie iniţiativă.

"Nu furnizăm acces la serverele Facebook niciunei organizaţii guvernamentale. Când primim vreo cerere de a furniza astfel de date, verificăm dacă este întemeiată şi respectă legea", a comunicat şi Facebook. Mai mult, lista dezminţirilor a continuat cu Dropbox, altă companie puternică în online. "Nu suntem parte a niciunui program şi rămânem dedicaţi protejării datelor private ale utilizatorilor", a completat Dropbox.

De asemenea, nici Yahoo! nu furnizează niciun fel de dată privată. Se pare că toţi sunt în regulă, mai puţin în raport, unde sunt parteneri de încredere ai SUA.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Află mai multe despre companiile implicate în acest caz: 

Google inspiră schimbarea Yahoo! Mail: utilizatorii trebuie să accepte să le fie „citite“ mailurile de către Yahoo!

Google e instrumentul perfect pentru a afla informaţii confidenţiale, iar spionii NSA te învaţă cum trebuie folosit

Apple pierde pentru prima dată în faţa Samsung într-un caz legat de patente judecat în SUA

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite