Specialişti CERN şi MIT au făcut cadou lumii o unealtă pentru securitatea datelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interfaţa de la ProtonVPN.
Interfaţa de la ProtonVPN.

Un VPN îţi permite, de exemplu, să accesezi Facebook acolo unde e interzis, dar mai e important e că-ţi permite să fii puţin mai anonim şi mai în siguranţă pe internet.

O echipă de specialişti în instrumente digitale de la CERN şi MIT au creat ProtonMail, un serviciu securizat de mail, iar acum oferă gratuit tuturor celor interesaţi ProtonVPN. Iniţial, ProtonVPN a putut fi testat de 10.000 de oameni, iar acum e lansat oficial. Trebuie ţinut minte însă că nu oferă cea mai bună viteză şi nu este excelent nici pentru trafic mare de date, dar pentru browsing şi socializare online va fi în regulă.

În varianta gratuită, traficul este trecut prin trei servere diferite din trei ţări, înainte să ajungă la destinaţie. Există şi versiune plătită, de la patru dolari pe lună până la 24, astfel încât „urmele“ de navigare sunt trecute prin mai multe ţări şi viteza medie de download va fi mai mare. Totuşi, de reţinut că pentru opt dolari pe lună ai acces la servere de tip Tor, cele mai mari viteze de download şi cele mai complexe sisteme de securizare a traficului.

Creatorii celor două unelte promit transparenţă totală şi că nu vor folosi sistemele acestea ca să vândă reclame. Cât despre gratuitate, e aşa, pentru că dacă oamenii se obişnuiesc cu programul, atunci sunt mai dispuşi mai târziu să plătească şi să se bucure de o viteză mai mare sau de opţiuni ai bune.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite