Sindromul „Securitatea“: sediul Google, atacat de un om speriat că e urmărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sundar Pichai, directorul Google. FOTO Huffington Post
Sundar Pichai, directorul Google. FOTO Huffington Post

Un om speriat de datele pe care le colectează Google a incendiat o maşină de lângă sediul companiei. Nu este însă singurul astfel de moment din istoria Google şi s-ar putea să fie tot mai multe.

Google este o companie care câştigă bani prin profilarea cât mai exactă a utilizatorilor. Pentru a face asta, colectează date prin căutări online, prin Gmail, Android şi alte servicii pe care le foloseşti. A devenit aproape imposibil să stai departe de colectarea aceasta, practicată nu doar de Google. Un utilizator nu este însă de acord cu ea şi a incendiat o maşină de lângă clădirea Google pentru a trage un semnal de alarmă. Se prea poate să fi eşuat. 

Raul Murillo Diaz a fost acuzat că a incendiat o maşină Google Street View cu un cocktail molotov în apropierea sediului companiei din Mountain View pe 19 mai. Conform declaraţiilor acestuia, argumentul a fost supărarea că Google îl urmăreşte. El a ţinut şi un jurnal detaliat cu zile şi momente în care a fost convins că gigantul din Mountain View i-ar fi urmărit fiecare mişcare. Mai mult, nu a fost un caz izolat din partea lui Diaz.

Acesta e parte dintr-o serie de tentative de distrugere a proprietăţilor Google. Automobilul înregistrat pe numele lui Raul a fost văzut în apropierea sediului pe 4 iunie, când cineva a început să tragă cu gloanţe reale în direcţia unei clădiri Google şi, pe 10 iunie, când o persoană cu glugă a dat foc la o maşină a companiei. Arestarea a avut loc în momentul în care respectivul transporta o carcasă pentru arme şi uneltele necesare realizării unei bombe.

Singurul lucru sigur este că evenimentele erau din ce în ce mai periculoase, chiar dacă până la această oră nu s-au înregistrat victime dintre angajaţii Google. Această serie de evenimente este doar cea mai recentă formă de protest asupra puterii deţinute de Google la nivel global. În urmă cu doi ani, un angajat a avut probleme cu alţi protestatari din cauză că era unul dintre inginerii responsabili de maşini autonome ale Google.

Teama că Google devine Skynet

Mulţi au asociat corporaţiile mari cu cea mai teribilă dintre toate: Skynet din seria de filme Terminator. Unul dintre motive a fost dezvoltarea diviziei de maşini autonome creată de Google. Prima ţintă a fost Anthony Levandowski, inginer Google specializat în dezvoltarea maşinilor autonome, în ianuarie 2014. El a ieşit din anonimat în 2013, când „New Yorker“ a scris o poveste despre maşina autonomă şi rolul pe care îl joacă acest inginer la Google.

Protestul celor nemulţumiţi de demersul Google s-a derulat abia câteva luni mai târziu, iar aceştia au creat şi câteva flyere (versiunea PDF) pe care să le împartă oamenilor. Fotografia pe care au folosit-o pe aceste materiale de informare este mai jos.

protest masini autonome

„Anthony Levandowski construieşte o lume inconştientă dominată de supraveghere, control şi automatizare. El ne este în acelaşi timp şi vecin“, informează aceştia printr-un text lipit pe o poză „ruptă“ din Street View. În articolul din New Yorker din 2013, inginerul Google spunea că el merge în fiecare zi între casa lui şi sediul Google cu o maşină autonomă. E vorba de o distanţă de circa 70 de kilometri parcursă în maximum două ore, dacă e traficul aglomerat, după cum spunea el pentru New Yorker

Principala nemulţumire a „Contraforţei“ era că Google deţinea Boston Dynamics, companie specializată în dezvoltarea de roboţi şi care în trecut a produs pentru armată (Google n-a oprit contractele pe care compania le avea deja încheiate în momentul achiziţiei). Cuplat acest detaliu cu Levandowski, care are o maşină autonomă şi este un inginer cu pregătire în acest domeniu, manifestul contra Google&co. s-a pornit.

„Anthony Levandowski este pe cale să creeze propria sa utopie cibercapitalistă în oraşul Berkeley“, mai spuneau protestatarii cu referire la faptul că inginerul a cumpărat o proprietate pe care voia s-o transforme într-un complex de apartamente. 

„Avea Google Glass la ochi, îşi căra bebeluşul cu o mână, iar cu cea liberă folosea o tabletă. Pe măsură ce cobora scările era cu ochii la tabletă prin Google Glass, nu se uita la viaţa de la pieptul său. El a părut într-un astfel de moment drept un robot, aşa cum admite că este“. Opozanţii tehnologiilor Google şi altelor similare spun că oamenii din Congo muncesc din greu să extragă aur care intră în gadgeturile produse de companii ca Google, Apple şi Microsoft.

Între timp, Google Glass a fost retras, fiind un eşec în vânzări. Maşinile autonome încă sunt testate, iar Google colectează la fel de multe date. Astfel de cazuri, atacuri ale sediului sau angajaţilor, pot deveni tot mai frecvente, iar Google, Facebook, Apple sau Amazon sunt câteva dintre ţintele mari. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite