NSA vorbeşte după cel mai greu an: Edward Snowden e inamicul principal, dar supraveghearea nu e deloc rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NSA a acceptat să discute despre chestiunea supravegherii utilizatorilor şi de ce i se pare o idee atât de bună, dar nicidecum una care să încalce intimitatea oamenilor. Mai mult, anul 2013 o fi adus agenţia în atenţia lumii, dar nu-i place publicitatea de niciun fel, nici pe cel care a generat-o.

Steven Levy, jurnalist Wired, a reuşit să discute cu câţiva oameni de la NSA şi a aflat informaţii despre cum agenţia priveşte dezvăluirile făcute de Edward Snowden, în numele căror principii acţionează şi de ce nu i se pare nimic nefiresc la modul în care îi supraveghează pe oameni. Autorul notează că spre deosebire de alţi ani, când agenţia abia accepta să ofere informaţii neasumate, acum a fost mult mai deschisă. „De ce întorsătura? [...] NSA după Snowden a fost forţată să adopte o strategie de PR cu o mai mare deschidere“, scrie acesta.

Discuţia s-a purtat cu Rajesh De, consilier general, Anne Neuberger, responsabilă de parteneriatele private, şi Richard Ledgett, cel care conduce divizia Media Leaks Task Force creată imediat ce au apărut informaţii în presă pe care Snowden le-a luat de la NSA. Introducerea a fost făcută de Keith Alexander, general NSA, care i-a transmis lui Levy că poate întreba orice, iar ei vor încerca să răspundă.

Snowden, spion în agenţie de spionaj

Pentru NSA, colectarea informaţiilor personale nu distruge intimitatea oamenilor. Mai mult, oficialii NSA susţin că dacă oamenii ar şti de tot acest proces de colectare, n-ar avea nimic împotriva lui. Totuşi, pun accentul pe faptul că informaţiile nu trebuie să „scape“ în afara NSA sau să fie folosite în moduri care nu deservesc necesităţilor agenţiei. Şi mai există un vis al agenţiei, ar vrea ca toate cipurile din dispozitive să fie accesibile NSA şi, în acelaşi timp, utilizatorii să şi le poată securiza. Astfel, cu „portiţe de acces“ când are chef, agenţia şi-ar asigura monitorizarea fără să întrerupă fluxul normal.

NSA are două misiuni asumate: să asigure securitatea naţională şi să obţină informaţii importante din afară. Totuşi, companiile din SUA ajung să furnizeze soluţii de criptare puternice care, uneori, pot face eforturile NSA mai grele. Agenţia susţine că nu poate fi vorba de aşa ceva, apreciază criptarea, chiar dacă pe filiera Snowden s-a aflat că intervin în diverse produse create de americani pentru a-şi asigura căi de acces. „De ce, întreabă ei retoric, ar compromite securitatea unor produse pe care le folosesc şi ei, cum ar fi Windows, routerele Cisco sau standardele de criptare pe care le-ar fi compromis deja?“, notează Levy.

În final, NSA chiar îl urăşte pe Snowden. Prin acţiunile sale a produs cea mai mare criză din istoria agenţiei, chiar dacă a stârnit o dezbatere la nivel internaţional, ei dezaprobă modul în care el a publicat informaţiile. Asta şi pentru că NSA s-a construit drept o familie, după cum o descriu oficialii. Mai mult, consideră că dezvăluirile lui Snowden au afectat într-o anumită măsură securitatea SUA. Rămâne însă surprinderea pe care cei din agenţie o au faţă de faptele lui Snowden, unul dintre oamenii crescuţi şi educaţi de NSA a reuşit să plece cu foarte multe dovezi.

Află mai multe despre NSA:

NSA nu neagă spionarea membrilor din Congresul american

NSA elaborează un aparat universal pentru decriptare

Vrei să faci o faptă bună, dar rişti să fii spionat. De ce nu e bine să le spui celor de la Microsoft când Windows dă erori

Scandalul NSA: cum se infectează un computer înainte de a fi cumpărat şi de unde sunt spionate companii precum Facebook sau Yahoo

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite