Cine e Ionel Talpazan - un artist unicat al României, care a murit uitat în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O creaţie a lui Ionel Talpazan. FOTO The New York Times
O creaţie a lui Ionel Talpazan. FOTO The New York Times

Ionel Talpazan este un artist de care n-ai auzit, dar asta pentru că prea puţini din România au auzit. A fost nevoie să moară, la 60 de ani, outsider în SUA, ca să fie măcar puţin cunoscut.

Arta lui Ionel Talpazan este izvorâtă doar din imaginaţie, spre deosebire de alţii care s-au mai inspirat din realitate. Şi-a imaginat nave extraterestre şi extratereştri aşa cum nici în unele filme SF nu vezi, iar recent „The New York Times“ a scris despre creaţiile sale. Din nefericire, menţiunea vine odată cu moartea sa. A decedat în septembrie, la vârsta de 60 de ani.

Ionel Talpazan a fugit din România în 1987 şi a trăit pe străzile din Manhattan, unde a şi vândut tablourile sale, înainte ca artă sa unicată să fie descoperită de un curator american, la sfârşitul aniilor '80. El a spus în timpul vieţii că aceste creaţii ale sale au fost inspirate de un episod din copilărie, când s-ar fi întâlnit cu un OZN la vârstă de opt ani. Atunci, Ionel Talpazan a fugit în mijlocul nopţii de frica să nu fie bătut de părinţi şi a ajuns în mijlocul unui câmp, scrie HotNews.

Pe acel câmp ar fi fost înconjurat de o lumină albastră coborâtă dintr-un obiect straniu, care plutea deasupra sa. Acel OZN a dispărut înainte ca Talpazan să realizeze ce se întâmplă, iar imaginea din copilărie l-a bântuit întreaga viaţă şi astfel şi-a dedicat arta explorării tehnologiei extraterestre. Picturile, desenele şi sculpturile lui Ionel Talpazan prezintă în mod obsesiv nave extraterestre şi tehnologia acestora, precum şi comentarii în limbă română. Desigur, toate acestea sunt în interpretarea sa.

ionel talpazan foto the new york times

Ionel Talpazan spunea că picturile sale au valoare nu doar pentru iubitorii de artă, dar şi pentru specialiştii NASA. El a inclus în navele sale extraterestre propulsia pe bază de antimaterie, pentru a veni în ajutorul celor care vor să exploreze universul. „Arta mea prezintă cel mai mare mister al vieţii. Cum am ajuns pe această planetă? De ce suntem aici? Există viaţă şi pe alte planete?", susţinea Talpazan. Înainte să fie acest pictor mort anonim în Statele Unite ale Americii, Talpazan lucra în construcţii în România comunistă. El a fugit tranversând înot Dunărea. După câteva luni petrecute într-o tabără din Belgrad, Talpazan a obţinut azil politic în SUA şi un bilet dus spre New York.

ionel talpazan foto the new york times

După ani petrecuţi pe trotuarele din Manhattan, Talpazan devenise un personaj comun pentru trecătorii, cărora încerca să le vândă picturile sale suprarealiste. Artistul român a fost descoperit de curatorul Henry Tobler şi acesta a fost omul care l-a prezentat publicului drept pictor. A urmat o vreme foarte bună pentru Ionel Talpazan, vreme în care lucrările sale au fost expuse la Muzeul American de Artă Vizionară din Baltimore, la Centrul pentru Arte Yerba Buena din San Francisco, dar şi la Martin-Gropius-Bau din Berlin.

ionel talpazan foto the new york times

„Arta mea înfăţişează tehnologia spirituală, ceva frumos şi dincolo de imaginaţia umană, ceva care vine dintr-o altă galaxie. Este ceva cu o inteligenţă şi tehnologie superioare. Prin comparaţie, se aseamănă cu Dumnezeu. Este perfecţiune“, a mai spus Talpazan. După obţinerea cetăţeniei americane, el şi-a schimbat numele în Adrian DaVinci. S-a racordat, se poate spune, şi la curentul renascentist. 

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Ionel Talpazan cu pictura „Astronomie 2 galaxii şi înapoi“, realizată în 1997.

ionel talpazan foto the new york times
Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite