Atac istoric la internetul liber, în SUA: operatorii pot oferi viteze diferite pentru site-uri, chiar prin impunerea unei taxe
0
Neutralitatea internetului a primit o lovitură dură în SUA, unde marii operatori de internet ar putea acţiona preferenţial, oferind o viteză de internet mai mare pentru unele site-uri şi reducând vitezele altora.
Curtea de Apel din Washington a lovit în regula neutralităţii pe internet impusă de Federal Communications Commission, care nu permitea operatorilor să intervină în funcţionarea autonomă a site-urilor de internet şi oferirea aceloraşi servicii pentru toată lumea. Decizia menţionează că FCC nu poate impune reguli pentru operatori.
Astfel, operatorii americani cum ar fi Comcast sau Verizon pot favoriza anumite site-uri, oferindu-le viteze preferenţiale de internet şi mai multă lungime de bandă. De exemplu, într-un caz pur teoretic, Pirate Bay poate avea viteze reduse, dar Netflix poate avea un avantaj. Măsura, pe lângă lovirea în neutralitatea şi autoreglementarea internetului, loveşte în site-urile care stau pe marginea prăpastiei legalităţii şi avantajează noii lupi - Netflix, Hulu şi alţii.
"AT&T, Verizon sau Comcast vor putea să ofere o viteză de internet mai bună pentru unele site-uri, din orice motiv", a declarat Marvin Ammori, avocat din domeniul telecom pentru "Los Angeles Times".
Companiile de telecomunicaţii, cele care au iniţiat apelul juridic, spun că măsura ar fi în avantajul clienţilor. Nu este prima oară când are loc această încercare. În 2007, Comcast tăia viteza de la BitTorrent şi, deşi măsura era ilegală, aceştia nu au fost sancţionaţi.
Să vorbim despre cazul specific ce ar putea apărea. Operatorii din SUA ar putea taxa, de exemplu "The New York Times" pentru a oferi o viteză optimă de încărcare. Ce s-ar întâmpla dacă un concurent, ca "Huffington Post" ar achita taxa şi ar avea un avantaj din start faţă de gigantul mass-media? Toate aceste scenarii sunt posibile acum, odată ce măsura a fost declarată legală.
Site-ul "Slate" face un alt exerciţiu de imaginaţie: ce s-ar fi întâmplat acum câţiva ani dacă MySpace sau AltaVista, pe vremea aceea giganţii socializării online, ar fi avut o înţelegere cu operatorii pentru a oferi viteză mai mică pentru Facebook şi Google? Neutralitatea internetului promovează în primul rând inovaţia şi măsurile egale pentru toată lumea, ceea ce a dus şi la ecosistemul de astăzi.
Măsura curţii din Washington stipulează că operatorii vor trebui să spună de fiecare dată când iau o astfel de măsură.
Reacţia lui Barack Obama
Preşedintele Barack Obama şi-a spus părerea despre această situaţie într-o declaraţie publică, menţionând că "îşi asumă obligaţia să păstreze neutralitatea internetului".
Casa Albă a mărturisit că încă studiază decizia, dar nu va abandona ţelul de păstrare a neutralităţii internetului.
"Preşedintele Obama îşi asumă obligaţia să păstreze un internet liber, unde consumatorii au posibilitatea de a alege site-urile pe care le vizitează şi unde inovatorii au posibilitatea să concureze de la egal la egal, prin calitatea produselor lor", au precizat cei de la Casa Albă.