Uber le arată autorităţilor ce ştie despre călătoriile tale ca să facă traficul mai bun
0Poate cea mai mare resursă a Uber sunt datele despre trafic în oraşele în care îşi desfăşoară deja activitatea. Acum, le face publice pentru a îmbunătăţi transportul.
Pentru companii care îşi desfăşoară activitatea prin internet, datele sunt aur. Cum Google şi Facebook ştiu ce faci pe internet, Uber ştie cum este traficul în oraş. Acum, publică Uber Movement, o hartă cu analiza transportului în oraşele în care serviciile sale sunt disponibile. Soluţia aceasta ar putea ajuta autorităţile să gestioneze mai bine traficul şi să reducă din ambuteiaje.
Deocamdată, proiectul e conceput să prelucreze date din trei oraşe mari şi aglomerate. Acestea acoperă continente diferite şi sunt Manilla, Sydney şi Washington. Compania susţine însă că până la mijlocul lunii viitoare speră să crească numărul la peste 10. Desigur, Bucureşti nu e încă pe listă, dar poţi vedea deja cam ce potenţial are o astfel de soluţie de transport şi cum vrea Uber să monetizeze tot ceea ce ştie despre pasageri şi şoferi.
Filosofia pe care Uber a prezentat-o până acum publicului e că prin astfel de servicii mai mulţi oameni pot renunţa la maşini şi, implicit, traficul să fie mai redus. Au fost şi voci critice care au acuzat compania că ştie atât e multe despre obiceiurile de transport, încât ar putea să vândă datele astea către entităţi terţe, care le pot folosi după bunul plac. Pe de altă parte, autorităţile cer informaţii şi despre şoferii parteneri, cum ar fi cât lucrează, cât de obosiţi sunt şi dacă sunt implicaţi în activităţi ilegale.
Până la Uber Movement, au mai fost încercări de a crea o hartă a traficului în oraşele mari şi aglomerate. Anul trecut, Banca Mondială a oferit fondurile necesare dezvoltării unei platforme open source care a analizat datele anonimizate de la circa 500.000 de şoferi Grab din Filipine. Proiectul a fost un succes şi va fi extins în alte trei ţări.

Cu Movement, Uber oferă informaţii despre condiţiile de trafic din diverse zone ale oraşelor monitorizate, iar călătorii şi şoferii pot afla în timp real cât de aglomerate sunt străzile şi care este timpul realizat de alţi şoferi între două puncte din oraş. În următorii ani rămâne de văzut cum vor folosi autorităţile datele colectate prin diverse mijloace şi cum vor îmbunătăţi condiţiile de trafic.