Sony AS100, un GoPro killer cu preţ mai mare şi mai multe funcţionalităţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sony AS100 are şi carcasă de protecţie. FOTO Răzvan Băltăreţu
Sony AS100 are şi carcasă de protecţie. FOTO Răzvan Băltăreţu

În ultimii ani, a devenit un fel de concurs cine încarcă mai multe videoclipuri online realizate cu action cams. GoPro conduce ca nume, dar Panasonic sau Sony încearcă, de asemenea, să se remarce. AS100 de la Sony poate fi acel produs de ales.

Înainte de toate, Sony are un senzor Exmor R de 13,5 megapixeli (pozele sunt de maximum 12 MP), compania se laudă cu el pe toate produsele sale din gama imagisticii, un obiectiv superangular Zeiss Tessar, cu un unghi de cuprindere de până la 170 de grade şi mai dispune de formatul XAVC S. Nu prea contează ce face, dacă nu eşti foarte pasionat de procesare video, ci contează că e mai bun decât ce a folosit Sony până acum.

Camera, pentru că este o action cam, are şi stabilizator de imagine care se descurcă decent. Dacă începi să filmezi cu ea montată pe cap, vei obţine videoclipuri foarte bune. Pe bicicletă, deoarece se vinde şi cu suport pentru aşa ceva, nici chiar SteadyShot nu face minuni. În final, pe partea de dotări tehnice esenţiale, camera foloseşte un card microSD pentru stocarea imaginilor, are NFC şi WiFi pentru conexiune cu un smartphone Android, şi mai dispune de GPS şi port microUSB.

image

Camera Sony AS100 filmează full HD la 60 sau 30 de cadre pe secundă şi slow-motion la rezoluţie HD cu 120 de cadre pe secundă. Dacă mai scazi puţin rezoluţia, poţi ajunge la 480 de cadre pe secundă. Autonomia este foarte bună, rezistă aproape de două ore, mai mult sau mai puţin în funcţie de cum o foloseşti, şi pe cameră ai câteva controale pe care să le foloseşti la nevoie.

Accesoriile cu care vine Sony AS100

sony as100

Ce-i interesant şi poate în acelaşi timp deranjant e feed-ul live view trimis către un dispozitiv pe care ţi-l pui pe mână. Am folosit Sony AS100 în miez de vară şi sub acel cauciuc de prindere mâna transpiră destul de mult. Apoi, sunetul este la un nivel rezonabil, dar mai aproape de cel capturat cu un telefon mobil. Sunt multe „asperităţi“ şi e cam deranjant să asculţi partea audio a videoclipurilor, mai ales dacă sunt realizate într-un mediu zgomotos. Mai degrabă le procesezi şi adaugi un alt fundal sonor.

Preţ: Sony AS100 la F64 costă 1.900 de lei

GoPro killer? Da, cu mici menţiuni

Sony AS100 e un produs interesant, dar impresia mea este că are o formă nepotrivită. Găsesc mai utilă construcţia GoPro Hero3 pentru montat pe drone, cască de protecţie, bicicletă, maşină şi multe altele. Calitatea videoclipurilor cu Sony AS100 este mai bună, în cele mai multe situaţii, dar aici e doar chestiunea de design.

Un videoclip în care este comparat AS100 cu GoPro Hero3

Apoi, Sony AS100 foloseşte codecul XAVC S, cum am zis mai sus, şi s-ar putea ca pe unele carduri să nu le citească. De asemenea, asigură-te că e unul destul de mare, deoarece şi cu videoclipuri de câteva minute poţi ajunge la câţiva GB de spaţiu ocupat. Sony AS100 are şi probleme cu aberaţiile cromatice, nu este perfectă pentru fotografii, dar nici nu este acesta scopul ei. De asemenea, nu poţi seta balansul de alb şi uneori poate strica un videoclip acest minus.

Ca plusuri mereu vor ieşi în evidenţă stabilizarea imaginii, conectivitatea prin NFC şi WiFi (o obişnuinţă a Sony în ultimii ani) şi detaliile pe care le reţine în timpul filmării. Totuşi, pentru că de la „GoPro killer“ pornisem, dacă vrei o action cam uită-te şi la ce accesorii ai disponibile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite