REVIEW Sony DSC-QX10 - Când camera compactă se pregăteşte să moară, o faci accesoriu pentru smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sony QX10, o cameră foto ascunsă într-un obiectiv. FOTO Adevărul
Sony QX10, o cameră foto ascunsă într-un obiectiv. FOTO Adevărul

La IFA 2013, Sony a prezentat două dispozitive interesante. Două obiective echipate precum o cameră foto compactă, exceptând ecranul şi vizorul. Acestea sunt gândite pentru conectare la un telefon. Noi am folosit un DSC-QX10 şi am experimentat lumea fotografiilor wireless (aproape).

Sony are cele două obiective-cameră: QX10 şi QX100, iar după cum se prezintă numerele aşa e şi ierarhia. Mai important, QX100 este luat chiar din RX100 II, un aparat foto premium compact pe care Sony l-a prezentat anul acesta. Nu oferă un zoom optic la fel de mare ca QX10, dar nici nu contează asta pentru cei care îl aleg. Să vedem însă ce are QX10, „fratele“ mai mic.

Dotări tehnice

QX10 are un senzor CMOS Exmor R de 1/2,3 inci de 18 megapixeli. Procesorul de imagine este Bionz, al Sony, iar obiectivul este din clasa G, cu 4 elemente în 7 grupuri. Cea mai mare deschidere este de f/3.3 (wide) şi f/5.9 (tele). Fotografierea se face în format 4:3 (poţi selecta şi 16:9, dar nu 3:2, formatul clasic).

Distanţa focală porneşte de la 25 mm, echivalentă în format 35 mm, şi ajunge până la 250 mm. Pe hârtie dau foarte bine aceste cifre, dar nicidecum în viaţa reală. Partea proastă, cu orice cameră compactă atunci când faci zoom, e că începi să pierzi controlul asupra imaginii şi, desigur, să distrugi orice cadru pe care îl credeai bun.

Zoom-ul optic e de 10x, iar valoarea ISO porneşte de la 100 până la 3.200 (iAuto). Ajunge şi la 12.800 în modul Superior Auto sau 1.600 în Program Auto. Cum poţi seta aceste moduri? În primul rând trebuie să conectezi telefonul la această cameră.

sony qx10 foto razvan baltaretu/adevarul

Funcţionează cu iOS şi Android şi-ţi trebuie aplicaţia Play Memories din magazinele cu aplicaţii aferente. Conexiunea se realizează prin NFC, dacă telefonul are aşa ceva, sau direct prin WiFi prin introducerea unei parole pe care o găseşti pe capacul bateriei camerei. Datele sunt transmise prin WiFi între cele două dispozitive.

QX10 înregistrează şi video la o rezoluţie de 1.440x1.080 pixeli la 30 de cadre pe secundă. Are autofocalizare cu detectarea contrastului şi stabilizare optică a imaginii prin Optical SteadyShot. Cântăreşte 105 grame cu acumulator şi card, iar cardurile pot fi SD, Memory Stick Micro sau Micro Mark 2. Acumulator se încarcă prin cablu microUSB şi autonomia e relativă la cât îl foloseşti, dar în niciun caz impresionantă. Asta dacă mai şi filmezi, că în realizarea pozelor rezistă foarte bine.

Preţ: QX10 este 950 de lei la F64 şi QX100 e 2.100 lei.

Calitatea fotografiilor

În primul rând, e o mică problemă în comunicarea dintre dispozitiv şi telefon. Mereu există un mic lag între ce vrei să faci cu camera şi ce-ţi arată pe ecranul telefonului. Cred că se poate optimiza mai bine conexiunea în viitor, deoarece cele mai multe cadre le poţi rata în astfel de situaţii.

Apoi, camera nu va excela nicicum dincolo de o cameră foto compactă. Este luat între corpul de pe o cameră deja existentă a Sony, iar în loc de ecran există telefonul. Se descurcă bine când sunt condiţiile bune, iar dacă ai suficientă răbdare poţi realiza câteva cadre bune. Culorile nu par suficient de saturate, iar profunzimea cam lipseşte.

sony qx10 foto razvan baltaretu/adevarul
sony qx10 foto razvan baltaretu/adevarul

Sunt unele lucruri care cred că se pot rezolva şi cu o mai bună aplicaţie decât Play Memories. Practic, nu poţi selecta decât între trei moduri, dar fără un control prea bun, iar asta e prost, pentru că ai o cameră compactă ataşată de telefon care e evident că poate mai mult.

Este un experiment interesant pe care îl realizează Sony aici, dar mai are de rafinat anumite aspecte. Dacă ar pune mai mult control în faţa utilizatorului, atunci poate, uneori, imaginile ar fi mai bune pentru că poţi seta anumite lucruri decât să laşi camera să decidă. Aici eşti limitat doar la reglarea dimensiunii imaginii, la alegerea între două moduri auto şi unul Program şi stabilirea dimensiunii pozei care îţi este transferată în telefon - la 2 megapixeli sau mai mare sau deloc, dacă preferi. Eu recomand să nu, pentru că pierzi timpul cu transferul.

Calitatea videoclipurilor

Selectezi modul, ţinteşti şi înregistrezi. Cam la asta se reduce totul şi nici nu ai ce dori mai mult. E deficitar modul automat atunci când ratezi o focalizare din cauză că nu se prinde suficient de repede unde este acţiunea. În rest, imaginea e curată, fără artefacte vizibile, predispusă la moire, dar stabilizată decent. Sunetul este înregistrat stereo.

Cum să faci să faci poze

Faci foarte uşor, asta e cert, partea mai grea e când conectezi camera la telefon. După această etapă, primeşti imaginea pe ecran şi începi să declanşezi, fie cu butonul de pe cameră, fie cu cel virtual de pe ecran. Partea mai bună e că funcţionează şi wireless conexiunea dintre cele două. Atât de wireless, încât poţi să distanţezi camera de telefon circa 10 metri (noi am reuşit cam la 15 metri), înainte să ai probleme cu conexiunea.

sony qx10 foto razvan baltaretu/adevarul

Poţi regla rezoluţiile la care faci poze, atât pe cele stocate pe cardul camerei, cât şi pe cele transmise telefonului. Pozele din telefon sunt salvate într-un folder separat. Pozelor realizate cu această cameră eu le-aş aplica mai mult contrast şi o saturare a culorilor. Cam aici pierde puncte. De asemenea, e un obiectiv cam închis, dar asta nu prea se poate schimba.

Poţi să faci poze şi fără telefon, doar să ai grijă cum aproximezi încadrarea şi distanţa. De aceea e cameră-obiectiv sau viceversa, e o cameră fără vizor şi ecran. Poţi aproxima încadrarea prin ţinerea QX10 în faţa ochiului. Asta în condiţiile în care chiar ai nevoie de o poză.

Minusuri

Autonomia scade semnificativ când filmezi

Culorile nu sunt suficient de saturate, pozelor le lipseşte contrastul

În mod tele e destul de greu să scoţi o poză decentă, poate doar cu trepied sau stabilizare pe altceva fix

Plusuri

Dimensiuni reduse

Sunet bun în video

Înlocuieşte camera compactă cu brio

Concluzie: acel gadget aşteptat, dar parcă „necopt“

În mod cert, smartphone-urile sunt populare la poze, dar exceptând două-trei toate sunt jalnice la acest capitol. Singurul lucru care le salvează e portabilitatea. Aici ar trebui să vină QX10 şi, poate, QX100. Sunt portabile, au suport de prindere integrat şi se conectează rapid când vrei să faci poze. Numai că mai sunt două lucruri de îndreptat: reducerea întârzierii de comunicare între telefon şi obiectiv şi oferirea mai multor opţiuni de control, spre exemplu să poţi regla expunerea.

Mai rămâne preţul. Al QX10 este undeva în zona camerelor compacte, dar QX100 îl găsesc puţin prea sus. Prea sus comparativ cu piaţa smartphone-urilor si cea a aparatelor foto. E clar că Sony se pregăteşte să închidă capitolul „camere compacte“, iar răspunsul este unul bun, deşi mai are nevoie de finisarea unor detalii. Mai bun decât Galaxy S4 Zoom, ideea „vecinului“ sud-coreean.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite