REVIEW HP Elitebook Folio 9470m - un ultrabook elegant, care se potriveşte la costum şi cravată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HP Elitebook Folio 9470m este un laptop potrivit pentru utilizatorii business FOTO Adevărul / Adrian Pogîngeanu
HP Elitebook Folio 9470m este un laptop potrivit pentru utilizatorii business FOTO Adevărul / Adrian Pogîngeanu

HP Elitebook Folio 9470m este considerat un ultrabook de business, pentru oamenii care au treburi serioase cu un asemenea dispozitiv. Deşi considerabil mai gros decât imaginea unui ultrabook clasic, laptopul HP se ţine bine.

Preţ

Elitebook Folio 94700m nu este un laptop ieftin. Varianta pe care am testat-o noi avea Windows 8 şi un hard disk de 500 de GB şi un SSD mSATA de 32 de GB. În comerţ, am găsit această variantă la 5.630 de lei, dar comparând cu alte laptopuri de business de pe piaţă, este considerabil mai ieftin. Bineînţeles, nu ne-am putut abţine şi l-am comparat cu MacBook Pro de 13 inci, iar aici iese cu vreo 3.000 de lei în avantaj.

Design şi carcasă

Deşi nu pare un ultrabook la început, HP confirmă acest nume în momentul când îl vedem şi când îl ridicăm. Are o grosime de doar 0,75 de inci şi cântăreşte 1,7 kilograme, aşadar fiind uşor de mutat.

Logoul argintiu HP este pus pe o carcasă de magneziu argintiu mat, în timp ce partea din spate este dintr-un plastic negru. Partea plăcută a unui design foarte serios este materialul aderent de pe suprafaţa acestui laptop. În timp ce majoritatea laptopurilor sunt lucioase sau metalice, HP a ales o suprafaţă foarte aderentă care este şi plăcută la atingere, amintind de mici influente cauciucate (nu vă gândiţi că există cauciuc pe el, e doar o impresie tactilă).

Odată deschis ecranul, acesta are un bezel negru , iar pe carcasă sunt trei butoane: de pornire, pentru internet şi pentru sonor. Pentru doritori există şi un cititor de amprente.

Partea de design cel puţin ciudată de la acest laptop a fost touchpad-ul, care are … patru butoane. Ei bine, dacă alţii au renunţat la ele, HP a montat 4, dar şi un tracking ball, adică un punct în mijlocul tastaturii, reminiscenţă a unui experiment care nu a funcţionat niciodată. Vom vorbi mai mult despre touchpad odată ce scriem despre caracteristicile tehnice.

Caracteristici tehnice

Laptopul are un procesor Intel Core i5 şi o memorie RAM de 4 GB. Diagonala ecranului este de 14 inci, la o rezoluţie 1366x768. Foarte bun la ecran a fost faptul că este anti-glare, mai pe româneşte mat, reflecţiile fiind foarte mici, bun pentru momentul când îl folosim în aer liber. Placa video este integrată, iar difuzoarele sunt stereo şi sunt incorporate.

Carcasa are 3 mufe USB 3.0, o mufă de reţea, un combo audio şi un conector VGA pentru monitor extern. De asemenea are şi posibilitatea introducerii unui card de memorie. Bateria are 4 celule, este plată şi vom vedea în curând cât de bine s-a comportat.

Nu am avut nicio problemă cu laptopul în primele zile la caracteristicile tehnice, rezistând cu brio la tot felul de simulări de activităţi care ar putea fi făcute de publicul ţintă. Nu ne-am jucat pe el, nu s-ar juca nimeni pe un ultrabook de business de la HP de 5.600 de lei. Dar toate suitele Office, browsingul şi un minimum de Photoshop s-au comportat bine. Am observat în schimb o oboseală inexplicabilă în ultimele zile ale testelor în momentul când am intrat pe browsing mai intens şi am deschis aproximativ 10 pagini. Mişcările erau mai lente, iar laptopul reacţionează cu întârziere. Nu au existat însă blocaje şi crash-uri, dar problema a persistat şi s-a instaurat o lentoare a navigării în laptop.

hp elitebook folio 9470m

La nivelul ecranului, nu există multe lucruri de reproşat. Noi recomandăm anti-glare în totalitate, diferenţa dintre acesta şi un laptop cu ecran lucios fiind netă. În acelaşi timp am avut un model de la alt producător cu ecran lucios şi ecranul lucios este doar un lucru impresionant la prima impresie. Rezoluţia este excelentă, iar în acest moment, stând la un desktop cu geamul în spate, mi-e dor de ecranul atât de bun de la HP. După cum s-a putut vedea şi în testele anterioare de benchmark realizate de unele publicaţii, Folio 9470m s-a comportat bine la capitolul encoding video şi teste de Photoshop.

Am apreciat autonomia bateriei, chiar dacă este mai mică decât alţi concurenţi. Pe noi ne-a ţinut un pic peste cinci ore, dar menţionăm clar că am avut monitorul la luminozitate maximă tot timpul. Aşadar, cele cinci ore sunt mai mult decât mulţumitoare. Deşi nu are nicio treabă cu performanţa, vom scrie aici că atunci când scoatem bateria se întâmplă un lucru deranjant: laptopul nu mai stă pe toate picioruşele şi cade pe o parte. O notă proastă pentru HP la acest capitol, pentru că este un detaliu de ergonomie important, mai ales pentru cei care doresc să folosească laptopul doar în priză pentru un anumit timp.

Tastatură şi touchpad

Atenţie mare la touchpad-ul HP. Acesta are un buton în partea din stânga sus care-l dezactivează, iar acest lucru se poate întâmpla mai uşor decât v-aţi putea imagina. Ei, noi am reuşit să dezactivăm touchpad-ul şi să nu ştim de unde să-l pornim la loc. Aşa că am fost forţaţi să folosim tracking ball-ul dintre literele G, H şi B de pe tastatură şi cele două butoane suplimentare de pe touchpad. Acum ne-am dat seama de ce are patru butoane. În momentul când partea tactilă este dezactivată, se opresc şi butoanele inferioare. Butoanele sunt uşor de folosit, uşor de apăsat şi nu au elementul foarte deranjant la unele laptopuri, adică acel click în momentul când sunt acţionate.

Tastatura este de o calitate impresionantă. Personal, sunt un fost participant la concursuri de tastat, deci butoanele sunt printre lucrurile cele mai importante. Pe HP 9470m am putut tasta cu plăcere, butoanele sunt aerisite, foarte uşoare la apăsare. Totul ar fi incredibil dacă nu ar exista acel tracking ball în mijlocul tastaturii, care să afecteze tranziţia dintr-o parte in alta a tastaturii. Există iluminare din spate cu senzor la atingerea tastelor sau la apropierea de ele.

hp elitebook folio 9470m

Securitate

Laptopul are trei elemente de securitate care pot proteja datele de business ale cuiva. Este clar că totul a fost făcut cu gândul că datele pe care le va ţine cineva pe un asemenea laptop sunt mai complexe decât datele de pe un computer personal.

În primul rând senzorul de amprente şi un smart card slot, pentru companiile care le folosesc pentru a autoriza utilizatori şi calculatoare în reţea. Ultimul element de securitate nu ţine de HP, ci de Windows 8, unde logarea se face cu un cont Microsoft existent sau care este creat atunci.  Pentru a utiliza senzorul de amprente trebuie să instalaţi un soft special.

Sistem de operare

Avem de-a face cu un Windows 8 non-tactil, ceea ce poate fi o experienţă confuză pentru mulţi utilizatori, indiferent dacă folosesc touchpad-ul sau un mouse la laptop. Pentru primele zile am decis să folosim doar caracteristicile de Windows 8, pentru a vedea dacă putem să ne obişnuim cu ele, dar eu insist în credinţa mea că Windows 8 nu poate fi un sistem de operare bun pentru dispozitive care nu sunt măcar tactile. Aplicaţiile sunt impoisibil de folosit, pentru că nu există un multitasking adevărat. Aşadar, după câteva zile de folosire am renunţat la interfaţa de Windows 8 şi am decis să folosim partea care aduce aminte de Windows 7, cea de desktop clasic.

Plusuri

  • calitatea materialelor şi aderenţa este bună.
  • greutatea este mică, iar subţirimea îl face uşor de transportat.
  • ecranul mat şi rezoluţia.
  • preţul decent pentru categoria sa.

Minusuri

  • fără baterie nu mai are echilibru.
  • Combinaţia proastă dintre Windows 8 şi un non-tactil.
  • Micile întârzieri în momentul când forţam browsing-ul.

L-am cumpăra?

Am apreciat greutatea mică, aderenţa carcasei şi performanţele decente ale laptopului. De asemenea, tastatura este excepţională. Cu toate acestea, pentru noi nu se potriveşte un laptop de 5.600 de lei. Dar ne e pentru noi. Dacă vreţi să vă luaţi un laptop profesional şi nu vreţi să treceţi pe MacBook Pro, HP Elitebook Folio 9470m este o alternativă decentă la aproximativ 1.300 de euro. Aşadar, dacă nu am fi jurnalişti şi am avea o funcţie de management, l-am cumpăra. Poate doar Lenovo ThinkPad X1 Carbon să fie un alt candidat la acest rol. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite