REVIEW Acer Aspire R7 - Stephen Hawking al lumii laptopurilor - ciudat, frustrant şi genial în acelaşi timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acer Aspire R7 este spectaculos. Minionul nu vine la pachet FOTO Adevarul/Vlad Andriescu
Acer Aspire R7 este spectaculos. Minionul nu vine la pachet FOTO Adevarul/Vlad Andriescu

Acer a realizat un laptop diferit de orice altceva există pe piaţă. Acer Aspire R7 este un gadget care se transformă, are touchpad-ul în spatele tastaturii, are mouse, touchscreen şi stylus. Este polivalent şi ciudat, dar reuşeşte să fie ceea ce nu există de foarte multe ori pe piaţa aceasta, destul de tradiţionalistă: altceva. Uitaţi tot ce aţi ştiut despre un laptop, acesta este Acer Aspire R7.

<strong>Design şi carcasă</strong>

Laptopul surprinde la prima impresie prin designul mai ciudat. Primul şoc: amplasarea touchpad-ului în spatele tastaturii. De asemenea, se remarcă şi faptul că este un laptop lung, pentru a permite mişcările ecranului şi funcţionarea balamalei de tip "Ezel", patentată de Acer.

Nu este un laptop greu pentru dimensiunile sale. Are 2,35 kilograme şi e de reţinut că este construit din metal. Din acest motiv, designul impresionează nu numai prin formă, ci şi prin calitatea materialelor. Tot laptopul dă impresia de rigiditate şi robusteţe.

"Ezel" este cea mai solidă prindere a unui laptop pe care am văzut-o până acum. Din acest motiv, nu vă aşteptaţi să puteţi să faceţi manevre cu ea doar cu o mână. Este rigidă, nu se mişcă foarte uşor, iar asta e bine. Oferă o prindere în trei locuri: două de carcasa principală şi una de ecran, pentru a-l orienta în faţă sau în spate.

Altfel, mişcările ar oferi o experienţă greşită. Ecranul are o fantă în care încape balamaua atunci când laptopul este închis. Evident, poate fi folosit în diverse feluri: ca un laptop obişnuit, dar cu touchpad-ul în spatele tastaturii, ca un laptop fără touchpad, cu ecranul mutat foarte în faţă, ca o tabletă grafică, etc.

Per total, Acer a decis să încerce un lucru diferit, iar acest lucru este de apreciat. Nu veţi mai găsi nimic la fel pe piaţă. E impresionant. Nu numai pentru utilizator, cât şi pentru ceilalţi. Toţi oamenii care s-au apropiat de laptop în perioada de teste au stat cel puţin un minut pentru a-l studia. Nu ştiu câţi l-ar cumpăra, dar nu am văzut de multă vreme aşa ceva.

<strong>Cât de mult afectează schimbarea poziţiei touchpad-ului experienţa?</strong>

Am înţeles rapid de ce Acer a mutat touchpad-ul în spate. Nu a făcut-o ca un exerciţiu de design. Nu touchpad-ul este important. Pur şi simplu au avut două alegeri: ori aşa, ori fără touchpad. Pentru momentele când am decis să mă uit la un film, întins în pat, am apreciat prezenţa sa. În orice caz, nu sunt un consumator avid de touchpad. Aşadar, nu condamnaţi Acer. Dacă vreţi designul acesta spectaculos, în care laptopul se transformă în vreo cinci poziţii, nu exista altă soluţie.

Ce dezavantaje aduce acest lucru? În primul rând lipseşte posibilitatea de a ne sprijini mâna de ceva. Şi la o tastatură normală există problema aceasta, dar laptopul este cu câţiva milimetri mai înalt decât ar fi comod pentru palmă şi există tendinţa de transpiraţie la încheietură, iar ulterior de iritaţii. În rest, ideea de a pune un touchpad în spatele tastaturii nu e bună. Asta e clar. E obositor să te întinzi până acolo şi oricum acesta nu este nici unul de calitate.

<strong>Tastatura</strong>

Am fost dezamăgit. Profund dezamăgit de ea. Dar! Sper doar că este acest model din teste care are probleme şi nu toate sunt la fel. Per total, mi s-a părut că butoanele trebuie trântite pentru a funcţiona, tasta numerică 8 nu funcţiona decât apăsată puternic, iar spaţiul trebuie lovit (acesta este cuvântul corect) fix pe centru. Dacă folosiţi degetul mare ca mine şi vă ajutaţi de colţul tastei pentru a scrie mai rapid, atunci laptopul e nefolositor. Nu merge. Colţurile tastei spaţiu nu funcţionează.

Per total, tastatura a fost una dintre marile mele frustrări cu acest laptop. Şi ştiu că Acer poate să facă tastaturi în regulă. Aceasta este mult prea greu de folosit.

<strong>Conectivitate şi accesorii</strong>

De obicei rubrica aceasta se cheamă doar Conectivitate. Dar Acer a decis să ofere nişte lucruri bune în cutie. Iar acest lucru este de apreciat. Dotările standard sunt un slot de card, un USB şi mufa de alimentare (pe partea dreaptă). Pe partea stângă avem un mini USB, un HDMI şi două USB-uri.

Dotările sunt suficiente şi aşa, dar Acer a gândit laptopul acesta în perspectivă, iar acest lucru apreciez la ei, deşi review-urile făcute de presa americană (poate mai greu impresionabilă decât mine) nu au fost atât de bune.

În cutia laptopului am descoperit două cabluri: un adaptor pentru Ethernet. L-am apreciat şi pentru că în această perioadă nu aveam wireless acasă şi a venit la fix. De asemenea, există un cablu USB către televizor sau un monitor suplimentar.

Acer mai oferă două lucruri: un stylus (şi acum, huiduiţi). Da, nu îmi place nici mie stylus-ul. Dar e gratis, e folositor pe un ecran tactil dacă vreţi să faceţi câteva lucruri creative şi poate fi uneori mai exact decât degetul. Dar cel mai mult mi-a plăcut că Acer a înţeles că touchpad-ul nu poate fi folosit, aşa că oferă un mouse wireless. Chapeau bas!

acer aspire r7

<strong>Caracteristici tehnice şi performanţe</strong>

Laptopul testat avea un procesor Intel Core i7-3537U, dual core. Memoria RAM era de 8 GB DDR3, iar hard disk-ul avea o capacitate de stocare de 1.000 de GB. Nu are SSD, dar procedura de pornire a fost rapidă.

Placa video dedicată este o Nvidia GeForce GT750M, iar cea integrată un Intel HD Graphics 4.000.

În afară de două momente când laptopul a fost blocat de procesele din browser, nu am întâmpinat probleme. Nici nu am avea cum altfel la un i7 şi 8 GB de memorie internă. Este un laptop pe care nu-l recomand pentru gameri. Performanţele tehnice, combinate cu cele ale ecranului, îl recomandă pentru folosirea la birou, ca înlocuitor de desktop sau pentru cei care fac grafică pe calculator.

<strong>Ecran</strong>

15,6 inci suficienţi, la o rezoluţie 1920x1080 de pixeli. Display-ul este unul IPS şi tactil, cu multiple atingeri. Rezoluţia este foarte, foarte bună. Claritatea imaginilor este asigurată, dar nu sunt fanul 1080p pe 15,6 inci în browsing, deoarece îmi place un zoom natural mai puternic. Literele şi cuvintele sunt mici la o asemenea rezoluţie.

Problema întâmpinată de mine şi aici nu ştiu explicaţia tehnică (vă aştept pe voi, cei cu mai multe cunoştinţe în domeniul ăsta să mă lămuriţi): cele trei jocuri pe care le-am încercat ieşeau din ecran. Nu recunoşteau rezoluţia şi orice le-aş fi făcut vedeam doar un sfert din meniul lor. Restul erau în afara display-ului.

<strong>Culorile sunt puternice şi saturate.</strong>

Monitorul în sine este ajutat de balamaua Ezel să poată să fie poziţionat în probabil cea mai confortabilă şi corectă poziţie pentru utilizator. Dacă staţi cu spatele drept pe scaun, trageţi monitorul peste touchpad, dar la 2 centimetri deasupra tastaturii. E cea mai bună poziţie de citit şi de scris. Unghiurile de vizualizare sunt şi ele mari la Acer Aspire R7. Dar mişcările monitorului vă ajută să nu apropiaţi foarte mult laptopul de corp, astfel încât tastarea se produce cu braţele întinse până la jumătate, o poziţie confortabilă.

<strong>Cum se poate folosi acest laptop?</strong>

După cum puteţi vedea şi în galeria foto, Acer Aspire R7 permite mai multe poziţii de vizualizare.

Notebook. Ecranul este aşezat în spatele tastaturii şi touchpad-ului. Nu este o poziţie pe care o recomand. Distanţa este mare şi nu merită efortul de a lăsa touchpad-ul descoperit.

Ezel Mode. Ridicaţi ecranul 2 centimetri şi trageţi balamaua spre voi. Puteţi pune ecranul mai sus sau mai jos, în funcţie de poziţia voastră pe scan. Aduce aminte de un PC All in One şi vă ajută să aveţi o postură corectă.

Pad. Mutaţi ecranul paralel cu tastatura şi lăsaţi mufa Ezel în jos. Veţi acoperi în totalitate tastatura. Pentru cei care desenează sau vor să folosească laptopul ca pe o tabletă.

Ecran. Fără tastatură, doar ca un monitor. Boxele sunt plasate în apropiere, aşa că e avantajos să vă uitaţi la filme. Ridicaţi balamaua Ezel şi daţi peste cap ecranul.

<strong>Baterie</strong>

Autonomia nu este impresionantă şi o încadrez în categoria "decentă". Cu ecranul la luminozitate maximă, laptopul a rezistat 3 ore şi 20 de minute, inclusiv pe video streaming. Pentru o călătorie lungă nu este cel mai bun laptop, dar pentru o folosire normală, 3 ore sunt în continuare cât de cât suficiente. Dacă apreciaţi un laptop cu autonomie mai mare, Acer Aspire R7 nu este pentru voi.

acer aspire r7

<strong>Sunet</strong>

Nu menţionez deseori această parte, deoarece nu iese cu nimic în evidenţă. Dar sistemul Dolby Surround format din două boxe amplasate sub carcasă, pe părţile laterale, este destul de puternic încât să vă deranjeze vecinii fără să aveţi nevoie de boxe. Am fost realmente surprins de puterea acestui sistem. La fel ca la Acer Aspire V3, un laptop de gaming şi business, firma taiwaneză a ştiut să doteze gadgetul cu un sunet puternic şi clar.

<strong>Software</strong>

Laptopul vine cu Windows 8 preinstalat. În afară de câteva aplicaţii specifice Acer, cum ar fi accesul la Cloud, nu diferă cu ceea ce stiaţi până acum. Are avantajele şi dezavantajele sale, dar folosit în modul tradiţional, desktop, rămâne acelaşi sistem de operare solid pe care-l cunoşteam de la Windows 7.

<strong>Preţ</strong>

Varianta cu Intel Core i7 pe care am avut-o noi costă aproximativ 5.400 de lei şi este distribuită în România prin ElkoTech.

Preţul mi se pare unul care este corect pentru calitatea materialelor din care este făcut, inedit şi performanţele ecranului şi ale procesorului. În plus, accesoriile cu care vine laptopul îl completează plăcut.

La acest preţ vă puteţi lua un laptop discret de la alţi producători sau încercaţi această vulgaritate (în sensul cel mai bun) care arată că sunteţi diferit. E ca şi cum aţi avea în loc de un Mercedes o Alfa Romeo puternică, roşie. Strigă pe stradă "Sexy!". Cam aşa e laptopul ăsta. E ca Doctor House: e şchiop şi enervant, dar e al naibii de interesant.

<strong>Plusuri:</strong>

- Unul dintre cele mai robuste laptopuri de pe piaţă
- Performanţe tehnice foarte bune
- Ecranul este de calitate, iar mişcările sale permit un unghi de vizualizare mare şi o poziţie confortabilă.
- Unicitatea designului
- Diversitatea accesoriilor cu care vine laptopul în cutia standard. Prezenţa mouse-ului elimină nevoia pentru touchpad.

acer aspire r7

<strong>Minusuri:</strong>

- tastatura este submediocră
- lipsa unui suport pentru mână creşte riscul de iritaţii ale încheieturii pentru cei care tastează
- autonomie mediocră
- probleme ale Windows 8 la atingerile fine ale ecranului în colţurile superioare. Ceva clasic...

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Eu da. E atât de ciudat şi interesant încât am fost cucerit de el. Nu îl recomand celor care vor să se joace, deoarece rezoluţia FULL HD nu este recunoscută de foarte multe jocuri. Cei care vor un laptop portabil, pot încerca un Toshiba sau un Lenovo (link-urile către review-urile adevarul.ro). Dar dacă vreţi ceva unic, investiţi banii în laptopul ăsta. Nu vă uitaţi la touchpad. Primiţi un mouse. Are defecte, aşa că vă recomand să îl butonaţi bine în magazin. Dar eu l-aş cumpăra.


 

acer aspire r7
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite