REVIEW Sony Xperia Tablet Z, o tabletă frumoasă, la fel de „tăioasă“ ca o katana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sony Xperia Tablet Z FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Sony Xperia Tablet Z FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Sony Xperia Tablet Z a fost prezentată de către japonezi în ianuarie, în cadrul CES 2013, sub titlul de cea mai uşoară şi cea mai subţire tabletă de 10 inci din lume. Am testat-o timp de o săptămână şi am realizat că, în ciuda unor probleme minore, Tablet Z este una dintre cele mai bune tablete de piaţă.

După eşecul Tablet S – o tabletă cu specificaţii decente, dar prea scumpă şi ciudată ca design – japonezii de la Sony şi-au dat seama că dacă vor să producă un impact pe piaţa tabletelor este cazul să inoveze şi să şocheze. Exact acest lucru au făcut cu Xperia Tablet Z, o tabletă scumpă, dar care vine cu performanţe de top, un design ireproşabil şi cu o proprietate care o face aproape unică: rezistenţa la apă.

Design

Prima dată când am pus mâna pe noua tabletă a celor de la Sony a fost în cadrul evenimentului de lansare a smartphone-ului Xperia Z în România. Atunci, compania a prezentat mai multe gadgeturi – televizoare, sisteme audio etc. – printre care şi Xperia Tablet Z. Greutatea şi profilul ei subţire m-au şocat. Ea cântăreşte 495 de grame şi are o grosime de numai 6,9mm. În ciuda dimensiunilor reduse, tableta pare rezistentă, bine-îmbinată, şi deloc fragilă, cum se întâmplă, de cele mai multe ori, în cazul gadgeturilor care sparg recorduri de grosime şi greutate.

Spre deosebire de Tablet S, un gadget chiar urât, Xperia Tablet Z este unul din cele mai frumoase dispozitive pe care am pus mâna. Designul minimalist cu linii drepte şi colţuri uşor rotunjite este completat perfect de plasticul negru mat de pe spate şi faţa acoperită cu sticlă glossy.

xperia tablet z

Marginile sunt netede şi plate, toate porturile (cel microUSB, cel pentru căşti şi cel pentru cardul microSD) sunt acoperite cu nişte căpăcele ce asigură că apa nu pătrunde în interior. Marginile acestea plate îi permit tabletei să stea în picioare, nesprijinită. Pe marginea dreaptă se găseşte butonul de pornire – argintiu - şi sub acesta, un buton pentru volum – negru.

Difuzoarele sunt plasate în colţurile de jos pe pe marginile laterale, fiind foarte discret aşezate. Camera foto frontală este poziţionată central iar în stânga ei se observă logo-ul Sony. Camera principală este poziţionată în  colţul din stânga sus.

Sony Xperia Tablet Z arată ca un gadget pe care te-ai aştepta să-l găseşti în mâinile un designer, sau integrat cumva într-o expoziţie de artă modernă.

Hardware

După cum ziceam, Xperia Tablet Z nu este o tabletă care vine numai cu un design premium, ci şi cu nişte dotări pe măsură, însă are şi o problemă. Pentru început, menţionez procesorul cu patru nuclee Snapdragon S4 Pro, cu viteza de 1,5 Ghz, produs de la cei de la Qualcomm. S4 Pro este unul dintre cele mai bune procesoare de pe piaţă, fiind apropiat ca performanţă de Nvidia Tegra 4. Tablet Z a primit o memorie RAM de 2GB care ajută mult performanţele procesorului. Ca spaţiu de stocare, sunt disponibile două opţiuni: 16 şi 32GB. Ambele versiuni vin cu un slot pentru card microSD prin care se pot adăuga până la 64GB.

Pe hârtie, totul bine şi frumos. În realitate, însă, lucrurile puteau merge mai bine. Aici mă refer strict la navigarea prin meniu. Sony Xperia Tablet Z suferă de o întârziere când vine vorba de navigarea dintr-un ecran în altul sau intrarea în meniul de aplicaţii. Singura explicaţie plauzibilă pentru această problemă ar fi optimizarea proastă, fie a Android-ului, fie a skin-ului aplicat de Sony peste sistemul de operare.

Totuşi, când vine vorba de aplicaţii, jocuri, browsing sau filme, lucrurile stau altfel. Să luăm, de exemplu, jocurile. Am testat titluri precum Real Racing 3, Minion Rush, Temple Run 2 şi Rage of The Gladiator. Toate au funcţionat fără nici o problemă şi am fost chiar surprins să observ că tableta nu se încinge foarte tare în timpul jocurilor. Există un singur punct în coltul din stânga-sus care se încălzeşte, însă aproape insesizabil.

Filmele în format full HD rulează fără efort, iar trecerea de la o aplicaţie la alta se face foarte rapid. Browsingul este, însă, problematic. Nu vă gândiţi că am întâmpinat erori, dar uneori derularea şi încărcarea paginilor se făcea mai greu decât mă aşteptam pentru o tabletă de calibrul Sony Xperia Tablet Z. Per total, experienţa este una plăcută, însă s-ar fi putut şi mai bine.

xperia tablet z

Display

Cei de la Sony sunt foarte bine cunoscuţi pentru gama de televizoare Bravia. Ecranele TV-urilor sunt deseori lăudate, atât de către utilizatorii obişnuiţi, cât şi de presa de specialitate. Compania a încercat să profite de brandul Bravia şi la tableta Xperia Z. Le-a ieşit? Să începem cu rezoluţia ecranului. Avem de a face cu un display cu rezoluţie 1920x1200 (224 ppi). Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, iar textul şi imaginile sunt foarte clare. Contrastul şi luminozitatea sunt puternice, însă culorile nu sunt reproduse cu fidelitate. Acestea par spălăcite, iar albul are o nuanţă gălbuie. Totul pare uşor învechit.

Nici funcţia „Mobile BRAVIA Engine 2“ nu ajută foarte mult display-ul. Aceasta amplifică contrastul foarte tare, iar culorile devin şi mai ciudate.

Sticla lucioasă reflectă suficient de mult lumina, însă luminozitatea crescută a display-ului e de ajutor în această situaţie şi am reuşit să navighez pe internet cu soarele bătând din spate. Touchscreenul este foarte responsiv şi nu am întâlnit probleme din acest punct de vedere.

Sony dezamăgeşte la capitolul ecran şi nu reuşeşte să se ridice la nivelul Samsung Google Nexus 10 sau al iPad-ului, însă cei înebuniţi după stilul retro/vintage vor aprecia faptul că toate filmele şi serialele au un aer de anii ’80.

Conectivitate

La capitolul conectivitate, Sony Xperia Z vine cu tot tacâmul, plus desert. Avem clasicele porturi microUSB, microHDMI, microSD şi Jack, toate acoperite de căpăcele speciale de plastic. Mai găsim şi conectivitate WiFi, Bluetooth, NFC şi radio FM.

Care este desertul? Emiţătorul de raze infraroşii, care permite transformarea tabletei într-o telecomandă universală.  Opţiunea este foarte uşor de configurat (mult mai uşor decât în cazul HTC One sau Samsung Galaxy S4) şi am reuşit să folosesc funcţia de telecomandă pe un televizor LCD LG, în câteva secunde. Pentru utilizatorii care îşi petrec mult timp pe tabletă în timp ce stau în faţa televizorului, acest senzor este cu adevărat util.

sony xperia tablet z

Sunet

Sony se laudă şi cu nişte sisteme audio destul de performante şi japonezii susţin că şi-au adus şi această tehnologie pe tableta Xperia Tablet Z. Rezultatul? Cele patru difuzoare situate pe colţurile de jos scot un sunet destul de puternic, mai puternic decât majoritatea tabletelor şi a smartphone-urilor testate de mine.

Tablet Z dispune şi de câteva opţiuni pentru o mai bună reglare a sunetului (de la egalizator, până la o opţiune care ar trebui să ducă la simularea unui sistem surround), însă cel mai tare se simte lipsa bass-ului.

Cameră

Sony Xperia Tablet Z dispune de două camere foto. Cea frontală are 2,2MP şi poate filma la rezoluţie full HD cu 30 de cadre pe secundă. Cei 2,2MP sunt mai mult decât suficienţi pentru sesiunile de Skype sau pentru autoportretele pentru reţelele sociale.

Camera foto principală este de 8,1MP şi poate filma şi în format HDR. Camera se descurcă destul bine. În condiţii de lumină puternică, fotografiile ies ireproşabil. La lumină mai scăzută, calitatea nu este foarte mare însă camera îşi face suficient de bine treaba. Cel mai prost lucru la camera foto principală de pe Sony Xperia Tablet Z este poziţionarea acesteia, în colţul din stânga sus. Atunci când se încearcă fotografierea unui obiect aflat în apropiere, tableta trebuie poziţionată ciudat.

Baterie

Sincer, am fost sceptic când a venit vorba de autonomia tabletei. Nu poţi să nu te gândeşti că producătorii au exagerat când au promis 10 ore de funcţionare continuă, având în vedere grosimea Xperia Tablet Z.

Tableta are în dotare un acumulator de 6.000 de mAh care oferă aproximativ 8 ore de folosire medie, cu luminozitatea setată pe automat. Gamingul solicită cel mai mult tableta, însă filmele consumă neaşteptat de puţin din baterie, ceea ce e mare plus.  Atunci când nu este folosită intens, tableta rezistă chiar şi două trei zile, aşa că performanţele sunt foarte bune.

Software

Sony Xperia Tablet Z vine cu sistemul de operare Android Jelly Bean 4.1.2 interfaţa japonezilor pusă peste acesta. Modificările aduse sunt destul de utile. Am remarcat astfel un fel de toolbar, plasat în marginea superioară a ecranului, care oferă acces la patru aplicaţii sau foldere.

Utilă este şi funcţia Sony Small Apps care oferă un fel de multitasking prin deschiderea unor aplicaţii de mici dimensiuni. Există şi numeroase aplicaţii proprii Sony care intră cu succes la capitolul bloatware, fiind direcţionate în special către persoanele care deţin multe produse produse de japonezi.

Preţ şi disponibilitate

Sony Xperia Tablet Z nu este o tabletă pentru toate buzunarele, însă preţul cuprins între 2.250 de lei şi 3.000 de lei este justificat de componentele premium. Dotările sunt mai bune decât cele ale Samsung Galaxy Note 10.1 şi tableta Sony poate i-ar putea mulţumi chiar şi pe unii iubitori de produse Apple, mulţumită designului.

Plusuri:

Designul de top.

  • Performanţa generală bună .
  • Conectivitate peste medie.
  • Autonomie bună.
  • Rezistenţa la apă.

Minusuri:

  • Redarea proastă a culorilor.
  • Întârzierea seziabilă la schimbarea de la un ecran la un altul.
  • Atrage amprentele.
  • Sunet lipsit de bass

Am cumpăra-o?

Am apreciat foarte mult ce au reuşit japonezii să facă într-un spaţiu atât de mic. Tableta are un aspect premium şi este una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Are unele mici probleme, însă, în cele din urmă, se dovedeşte un gadget performant, pe care te poţi baza. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite