Primii ochelari Google Glass nu stăteau bine pe nas: aveau 135 de grame şi funcţionau numai cu un rucsac de 3KG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Babak Parviz  FOTO The Next Web
Babak Parviz  FOTO The Next Web

Gadgetul Google Glass nu a fost de la început atât de uşor şi de atrăgător. Unul dintre cei implicaţi în crearea lui a povestit cum şi de ce a ales Google să dezvolte acest dispozitiv.

Babak Parviz este unul dintre angajaţii implicaţi direct în procesul de creare a ochelarilor high-tech. El a susţinut un discurs, la Universitatea Standford, în care le-a explicat celor prezenţi de ce Google a ales calea computerelor purtabile şi ce va urma, potrivit The Next Web.  

Prototipul pentru Google Glass nu era deloc impresionant. Prima versiune a gadgetului cântărea aproximativ 135 de grame. Şi dacă greutate exercitată asupra nasului nu era suficient de mare, inginerii s-au gândit să-l „echilibreze“ pe utilizator cu ajutorul unui rucscac ce trebuia purtat în permanenţă şi care cântărea 3,3 kilograme.

„Confortul este foarte important când vine vorba de un astfel de dispozitiv“, a spus Parviz. Cei de la Google s-au axat şi pe viteza cu care utilizatorul poate interacţiona cu un dispozitiv. „Pot accesa acest computer la fel de repede cum pot vorbi cu voi. Camera vede lumea prin ochii mei. Trăieşte cu mine pe măsură ce îmi trăiesc eu viaţa. Dispozitivul ăsta este conştient de lucrurile pe care le văd eu“, a mai adăugat angajatul Google.

Unul dintre principalele avantaje ale formei alese de Google pentru acest dispozitiv este eficientizarea modului în care utilizatorul poate îndeplini diverse sarcini. Nu trebuie să apese butoane ca la smartphone, iar mâinile lui sunt în permanenţă libere.

Parviz a lăudat industria smartphone-urilor, fără de care ochelarii Google Glass nu ar fi existat. El a dat exemplul rezoluţiei maxime a camerelor foto de pe telefoane, care au ajuns de la VGA (0,3MP), în 2002,  la aproape 20MP, în prezent.  „Acesta este un exemplu uimitor care ne arată de această tehnologie nu putea exista în urmă cu 15 ani“, a explicat el, motivând decizia Google de a lansa acest gadget anul acesta.

Cât despre motivul pentru care compania a ales să creeze ochelarii Glass: „acest dispozitiv îmi extinde substanţial baza de cunoştinţe. De asta am creat Google Glass. Răspunsurile sunt la o întrebare distanţă“, explică expertul Google.

Parviz susţine că Google s-a gândit foarte mult la securitate. Din acest motiv, toate lucrurile vin din cloud, iar aplicaţiile nu pot rula direct de pe dispozitiv. Iar, în ceea ce priveşte problema respectării dreptului la intimitate, inginerul Google a explicat „că problema aceasta există deja în cazul smartphone-urilor. În anii 1880, când a apărut primul aparat de fotografiat şi a devenit posibil ca cineva să-ţi facă o poză, lumea a devenit neliniştită. I-a luat ceva timp societăţii să se obişnuiască. Traiectoria acestui dispozitiv va fi similară“.

În momentul de faţă, ochelarii Google Glass sunt purtaţi de aproximativ 8.000 de persoane. Preţul gadgetului este de1.500 de dolari, însă va scădea în timp, asigură Parviz. Glass va fi disponibil publicului larg începând de anul viitor.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Citeşte mai multe despre Google Glass

FOTO Apple şi-a „dresat“ bine asistentul, Siri urăşte să-l confunzi cu Google Glass: „Nu sunt Glass. Şi mi-e foarte bine aşa“

Google Glass este un gadget pe care îl poţi controla cu vocea. Dar şi Siri face asta, asistentul introdus de Apple în iOS. Ei bine, dacă ajungi să le confunzi, Siri are câteva replici numai bune să te atenţioneze.

Dacă porţi Google Glass, compania îţi va urmări emoţiile pentru a şti cum să îţi vândă mai bine publicitatea altora

Google are un gadget în pregătire şi tot dezvoltă patente pentru acesta. Gadgetul este Glass, iar noul patent prevede că după pay-per-click va urma plata per tras cu ochiul, plata publicitarilor pentru trasul tău cu ochiul asupra reclamelor lor.

FOTO Cum va schimba Google Glass modul în care documentăm prezentul? Un fotograf premiat a început deja treaba

Odată cu Google Glass oamenii s-au gândit că peste tot va fi cineva cu câte o pereche de ochelari care să le facă poze şi să-şi piardă astfel intimitatea. Acea vreme e îndepărtată, dar până atunci, un fotograf premiat încearcă să documenteze prezentul prin Google Glass şi prin una dintre cele mai populare reţele sociale.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite