Omul viitorului e printre noi - Partea 1

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terrafugia, o maşină zburătoare
Terrafugia, o maşină zburătoare

Omul viitorului, aşa cum ni-l imaginam acum câţiva ani este foarte aproape de noi. Ar putea trece pe lângă tine chiar acum.

Finalul de an m-a prins gândindu-mă la cum omul viitorului există printre noi şi cum ceea ce avem acum, atât de simplu şi banal poate, era parte a filmelor SF de acum câţiva ani. Aceasta este doar prima parte, dar continuăm chiar împreună, dacă îmi oferiţi sugestii de tehnologii pe care le credeam SF şi care le avem între noi.

Ceasuri inteligente şi asistenţi personali

Ceasurile inteligente există de ceva vreme. Sony SmartWatch şi Samsung Galaxy Gear se conectează la telefoane şi oferă un mic asistent la încheietură.

Dacă ne gândim şi la Nike FuelBand sau FitBit, care sunt nişte brăţări simple, dar care sunt conectate la o aplicaţie din smartphone şi ne monitorizează paşii şi somnul, putem spune că avem mici roboţei lângă noi de fiecare dată. Viaţa noastră e monitorizată în permanenţă. Ne-am dat puţin din intimitate pentru a reuşi să fim ajutaţi de către tehnologie. Acesta este dezavantajul ei. Nu funcţionează decât dacă o lăsăm să intre în viaţa noastră şi să ştie cam tot ce se poate despre noi.

Călătorii ultrarapide

Ştiţi scenele în care spionii accesau un ecran tactil şi alegeau un avion, codul se transmitea într-un ceas inteligent şi totul se rezolva prin scanarea de la aeroport?

De ce nu ni se mai pare aşa interesant? Pentru că totul există. Cumpărăm un bilet direct de pe smartphone, tichetul se duce în aplicaţia specială de bilete de pe iOS sau Android, iar la aeroport doar punem telefonul pe scanner. Destul de simplu.

Frigidere inteligente şi electrocasnice care ne ştiu

În ultimii ani, la târgurile de tehnologie, tot mai multe companii şi-au prezentat soluţiile pentru casele inteligente. Astfel, la Consumer Electronics Show 2013, eveniment desfăşurat între 8 şi 11 ianaurie, în Las Vegas, SUA, producători precum LG şi Samsung s-au înghesuit să prezinte electrocasnicele viitorului.

Nu o să vă vorbim despre televizoarele inteligente (Smart TV), deoarece acestea sunt deja destul de populare în rândul utilizatorilor şi nu mai necesită nici un fel de prezentare. Ne vom axa pe dispozitivele care, până de curând, nu aveau acces la internet şi nici funcţii care să le facă deştepte.

Sud-coreenii de la Samsung au prezentat frigiderul T9000 care încorporează un ecran tactil de 10 inci (25 de centimetri). Gadgetul rulează sistemul de operare Android şi le permite utilizatorilor să acceseze  prognoza meteo, calendarul sau reţete culinare. De asemenea, frigiderul oferă opţiuni avansate de setare care permit, de exemplu, modificarea temperaturii fiecărui compartiment în parte. Acesta va avea un preţ de comercializare de 3.000 de euro. Nu ştim când şi dacă va ajunge în România, însă avem o alternativă mai ieftină, dar mai puţin high-tech, tot de la Samsung.

Frigiderele Samsung din gama H se laudă cu o eficienţă energetică foarte ridicată şi au în dotare un ecran LCD tactil care le permite utilizatorilor să schimbe cu uşurinţă temperatura din frigider. Acestea pot fi achiziţionate la preţuri care variază între 1.800 şi  2.500 lei.

Tot de la Samsung amintim şi de maşinile de spălat inteligente din gama Eco Bubble care, în afară de numeroasele funcţii menite să cureţe cât mai bine şi mai eficient hainele, dispun şi de propria aplicaţie de smartphone. Smart Check este o aplicaţie ce poate detecta şi diagnostica erorile pe care le poate da maşina de spălat. Utilizatorul are acces la soluţii de rezolvare rapide şi uşoare prin intermediul unui smartphone, eliminând astfel nevoia chemării unui instalator de fiecare dată când maşina de spălat are o problemă. Maşinile de spălat din gama Eco Bubble pot fi cumpărate la preţuri cuprinse între 1.500 şi 4.000 lei.

Bone digitale

O cameră montată în camera bebeluşului, un monitor şi o conexiune la internet ne aduce copilul mai aproape prin smartphone. Chiar dacă suntem la muncă, ştim unde se află copilul, ştim ce face.

De asemenea, tehnologiile de localizare ajută la dezvoltarea unor aparate de reperare a acestora. Dacă copilul iese din raza vizuală a camerei video, primim un semnal de avertizare. Acest lucru este facilitat de recunoaşterea facială şi recunoaşterea obiectelor şi oamenilor în cadrul unei fotografii sau al unui video.

Roboţi care ne ghicesc gândurile

Poate nu îi vezi lângă tine în fiecare zi, poate nu-i simţi, dar ei lucrează pentru tine şi dacă nu-ţi ghicesc gândurile, atunci măcar ţi le învaţă.

Ai încercat să scrii pe tastatura Swype? Cu ajutorul bazei de date de cuvinte şi asocieri, tastatura învaţă ce vrei să scrii şi te ajută. Deşi tastaturile predictive nu sunt peste tot, ele învaţă foarte rapid.

Nuance Communications, una dintre firmele care lucrează în acest domeniu, dezvoltă tastaturi predictive care învaţă din ceea ce scriem, nu numai în mesaje, ci pe Facebook, pe internet şi ne ştie stilul. În 90% din cazuri, rezultatele sunt bune.

De asemenea, Nuance a dezvoltat şi asistentul personal Siri. El nu ne ghiceşte gândurile, dar putem să vorbim cu el şi să-i dictăm lucruri. Iar dacă ne ducem în tabără Google, Google Now ştie deja unde stăm, ştie cum să ne trimită acasă cu transportul în comun.

Aplicaţiile pe care le avem în telefon sunt geolocalizate. De multe ori ne dau alerte legate de locul unde sunt prietenii noştri (cum e cazul Banjo), dar cele de la restaurante pot să ne dea alerte sau cupoane în momentul când trecem pe lângă ele.

Comunicaţii la distanţă

Ne imaginam că vom vorbi cu televizorul, iar de acolo ne va da indicaţii mama plecată peste hotare? Omul viitorului este foarte prezent cu ajutroul aplciaţiilor de mesagerie şi video.

Telegrama şi scrisoarea au fost înlocuite de email, mesagerie instantă, mesagerie pe internet şi videoconferinţe. Skype a schimbat modul cum vorbim pe internet. Deşi multe alte programe au avut capacităţi video, Skype s-a diferenţiat şi a devenit alegerea multor oameni.

Cu ajutorul telefoanelor mobile, tabletelor, calculatoarelor, laptopurilor şi televizoarelor inteligente, acum putem vorbi cu ajutorul oricărui gadget din casă la distanţă. Aşa că nici George Orwell nu era departe.

Haina cu GPS

Nu ne mai trebuie nici măcar telefon, ce să mai spunem de hărţi fizice. Haine cu GPS ar putea fi răspunsul.

Americanii de la Wearable Experiments au creat Navigate. Ea are leduri montate pe cele două mâneci, iar pe interior, Navigate are şi două actuatoare care generează vibraţii, ca pe telefoanele mobile.

Navigate se conectează la smartphone prin Bluetooth şi la pornirea aplicaţiei GPS pe smartphone va indica rutele cu ajutorul vibraţiilor.

Wearable Experiments: Navigate from Wearable Experiments on Vimeo.

Maşini zburătoare

Maşina zburătoare a fost visul oamenilor de ceva vreme, iar Terrafugia Transition ar putea fi cam cel mai bun exemplu de asemenea creaţie. Acum două zile, maşina care poate zbura a făcut şi primul test în faţa publicului.
Terrafugia Transition este un proiect existent de ceva vreme, iar anul trecut la Târgul auto de la New York a fost prezentată prima oară. Pe 30 iulie, maşina a zburat pentru prima oară în faţa publicului la un show aeronautic din Wisconsin. Terrafugia Transition a făcut două ture în jurul aerodromului din Wisconsin, a aterizat, şi-a strâns aripile, iar apoi a plecat pe drum.

Cu toate acestea, maşina nu va deveni realitate practică prea curând, deoarece prototipul acesta a costat 279.000 de dolari. Dar cine doreşte să îşi rezerve o astfel de creaţie poate plăti 10.000 de dolari într-un fond pentru Terrafugia care va livra maşina până în 2016.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite