Cum arată „dopajul“ din dispozitivele mobile: Samsung, HTC sau LG le sporesc artificial puterea, dar contează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nexus 4, hardware de 2012, în top în Quadrant. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Nexus 4, hardware de 2012, în top în Quadrant. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Când ţi-ai cumpărat ultima dată un smartphone sau o tabletă, ai analizat testele de performanţă? Dacă ai făcut asta, atunci trebuie să ştii că Samsung, LG sau HTC le alterează. Dacă nu, atunci n-ai pierdut nimic din cursa „muşchilor“ sau a dispozitivelor „dopate“. Apple, Motorola şi Nvidia ies „curate“.

Este un mers firesc cu fiecare smartphone şi tabletă, în fiecare an. Sunt lansate, ajung la oamenii care le vor testa şi vor scrie review-uri, iar mulţi dintre aceştia le trec prin teste de performanţă. Sunt teste care împing componentele la maximum pentru a vedea scorul cel mai mare. E o întrecere pe bază de muşchi pe care se pare că Samsung vrea s-o domine. Dar şi HTC, LG sau Asus, împreună cu mulţi alţi producători. AnandTech şi Ars Technica s-au apucat să cerceteze cât de mult alterează producătorii rezultatele. 

Aceste modificări au fost subiecte „fierbinţi“ ale săptămânii, pornită toată dezbaterea de la Galaxy Note 3. Anand Lal Shimpi scrie, pentru AnandTech, cum a întocmit un grafic (cel de mai jos) pe care nu ar fi crezut că îl va face vreodată. A testat HTC One, LG G2, Moto X, Note 3 sau Nvidia Shield şi a vrut să vadă care minte şi care nu, care trage în jos la kilogramul testelor. Se pare că toate vedetele de anul acesta, cu excepţia Moto X, Nvidia Shield şi a telefoanelor iPhone.

„Este o problemă care a apărut în ultimii doi ani şi una care nu include doar compania Samsung“, scria Lal Shimpi. Mai nou, Samsung a spus că n-a alterat cu nimic ceea ce Note 3 poate livra, doar problema trebuie privită altfel. „Galaxy Note 3 îşi măreşte frecvenţele de lucru ale plăcii graficii şi ale procesorului, atunci când are nevoie de mai multă putere“, susţine compania citată de GSMArena.

Comparaţia de la AnandTech

image

Apple, încă de la primul iPhone, nu a spus niciodată ce dotări are în telefon şi nici cât de mult contează acestea. S-a limitat la a lăuda camera foto, procesorul care a devenit puţin mai bun în fiecare an şi designul. Motorola, cu modelul Moto X, a făcut acelaşi lucru anul acesta, în sensul că n-a mizat pe dotări de vârf, ci pe experienţă de utilizare. A spus însă ce dotări are Moto X, dar sunt la nivelul de 2012.

La polul opus este Samsung care, încă de la Galaxy S, a pus cele mai bune procesoare, cea mai multă memorie RAM şi ecran de mulţi pixeli şi mulţi inci. S-a înscris, deci, în cursa dotărilor, una în care participă doar cei care produc dispozitive cu Android şi este un război pe care nimeni nu-l câştigă decât pentru câteva luni sau chiar săptămâni, în unele cazuri. De exemplu, HTC One a avut Snapdragon 600 quad-core, dar până în vară pierdea deja în faţa Sony Xperia Z Ultra care a venit cu Snapdragon 800, apoi i-au urmat LG G2 şi Xperia Z1.

Windows Phone 8 rulează în prezent pe procesoare dual-core şi memorie RAM de 1GB sau 2GB (în cazul Lumia 1020 care are nevoie de mai multă pentru procesarea pozelor). La fel şi BlackBerry OS 10, pe când iOS 7 are la dispoziţie, în cel mai bun smartphone, 1GB de memorie RAM şi un procesor dual-core făcut după cerinţele Apple pe arhitectură de 64 biţi. Dincolo de toate aceste cifre, denumiri şi dotări rămâne, însă, un dispozitiv care trebuie să fie în primul rând util.

Cursă cu repetiţie

Niciun producător de telefoane sau tablete cu Android n-a pornit cursa dotărilor de vârf, ci ea există din vremea PC-urilor, mai accentuată după 2000. Numai că unele programe pentru Windows pot folosi dotări mai bune, cum ar fi cele de la Adobe, dar în cazul Android sunt foarte puţine aplicaţii care pot utiliza la maximum un procesor quad-core şi memoria RAM din plin. Asta pentru că sunt restul dispozitivelor care trebuie de asemenea susţinute de către dezvoltator. De multe ori aplicaţiile au la dispoziţie mai mult hardware decât au nevoie.

Când iPhone 5s a fost lansat, a întrecut rapid în câteva teste cele mai bine dotate telefoane cu Android. Şi, totuşi, nu asta i-a adus succesul, ci o anumită loialitate a fanilor, o anumită eficienţă pe care o livrează iOS sau o fi modul în care Apple îşi promovează produsele. În colţul opus e Samsung care se agaţă de trucuri ca urmărirea ochilor sau tot felul de moduri pentru poze şi de aceste cifre abstracte din teste, abstracte pentru aproape toţi oamenii care au, spre exemplu, un Galaxy S4.

Poate că un scor mai mic într-un test ca AnTuTu sau Quadrant nu ar fi fost dorit de Samsung, dar probabil că mai de dorit ar fi fost acela decât reacţia negativă din ultima săptămână. „Doparea“ dispozitivelor nu va strica vânzările Samsung, LG sau HTC, pentru că prea puţini oameni se orientează direct după aceste cifre, dar se prea poate ca de acum înainte modificările să nu mai fie prezente, dar până atunci ar fi tare util un studiu, precum cele privind distribuţia globală, pentru a vedea câţi oameni sunt interesanţi (sau ştiu ce sunt) de aceste teste prin care poate fi trecut un smartphone.

Haideţi să discutăm pe Facebook - Tech Adevărul. 

De la ArsTechnica, unul dintre teste. Anul trecut, în Geekbench, iPhone 5 a depăşit orice smartphone dinaintea sa, deşi nu avea hardware la fel de puternic.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite