Cynny - în Iaşi se dezvoltă un startup cu cele mai mici servere din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre România vorbim atunci când spunem piaţa de IT, outsourcing, poate hackeri, dar, de câţiva ani şi startup. Din ce în ce mai multe firme de IT se formează în România. Noi am descoperit la Iaşi Cynny, un startup româno-italian care foloseşte o tehnologie unică în lume şi care are planuri mari pentru a fi o forţă pe piaţă.

Cynny e un startup format la finalul lui 2012 în Italia de Stefano Bargagni, căruia i s-au alăturat 34 de angajaţi în Iaşi care dezvoltă unul dintre cele mai interesante produse din România, pentru o piaţă globală.

M-am întâlnit cu Andrei Rebenciuc pe Skype, cum altfel? E locul potrivit pentru un astfel de interviu atunci când vorbim despre Cynny, pentru că sediul companiei e şi la Iaşi, dar şi în Italia sau Statele Unite, aşa că Andrei e obişnuit să stea în conferinţe pe Skype. El este Team Manager-ul de la Iaşi, practic personajul cheie al dezvoltării produsului.

Ce e Cynny?

Întrebarea tradiţională atunci când vorbim despre un startup este: „Ce face produsul?“. Şi poate apoi, cum poate face bani. „E o aplicaţie care-ţi oferă posibilitatea de a colabora cu prietenii în Cloud, cu stocare nelimitată. Ai control asupra informaţiei şi poţi urca orice: poze, videoclipuri, link-uri, cod HTML sau videoclipuri de pe YouTube“, explică Rebenciuc. Pe lângă un upload simplu la fişiere, Cynny mai oferă şi o modalitate inedită de prezentare a informaţiei în Cloud, aşa că nu este doar un infinit hard disk virtual.

Practic, produsul dezvoltat la Iaşi este un spaţiu de colaborare în care unim fişiere, videoclipuri şi fotografii într-o formă atractivă. Utilizatorii se autentifică doar prin contul lor de pe o reţea socială şi colaborează instantaneu cu prietenii lor de Facebook, Twitter sau LinkedIn. Aplicaţia îşi va arăta noile funcţii în luna ianuarie, când această formă de vizualizare va fi publică.

Evident, curiozitatea a fost cu ce e diferit Cynny de alte servicii de pe piaţă, că doar stocare este. „Cynny te lasă să te conectezi direc cu o reţea socială. Poţi colabora cu orice prieten pe anumite tag-uri. Nu trebuie să-l pui să-şi facă un cont. Este o modalitate mai atractivă de a afişa informaţie. Îţi face o galerie de poze, video, texte. Nu este doar stocare, pentru că nu am mers niciodată doar pe asta. Am vrut să avem stocare ieftină ca să nu purtăm grija aceasta“, explică Rebenciuc.

E o aplicaţie care-ţi oferă posibilitatea de a colabora cu prietenii în Cloud, cu stocare nelimitată. Ai control asupra informaţiei şi poţi urca orice: poze, videoclipuri, link-uri, cod HTML sau videoclipuri de pe YouTube Andrei Rebenciuc, Team Manager Cynny

Andrei Rebenciuc, team manager Cynny Iaşi

image

Hardware unic în lume

Cynny va ajunge la o nouă variantă în ianuarie, când aplicaţia va fi schimbată, dar stocarea va rămâne nelimitată. Cu toate acestea, cum a reuşit un startup fondat în 2013 să ofere celor 10.000 de useri de până acum stocare fără limite? Echipa a ales să folosească o tehnologie independentă şi dezvoltată în casă.

Stocarea şi Cloud-ul ar fi putut avea loc pe servere de la Amazon, Google sau alţi giganţi de acest fel, dar costurile ar fi foarte mari, iar un startup de acest fel nu şi le permite. Astfel, Cynny foloseşte cele mai mici servere din lume, după propriile declaraţii. Sunt microservere pe tehnologie ARM, care se poate găsi în orice smartphone din lumea aceasta şi care sunt de dimensiunea unui iPhone 4, pentru o comparaţie directă.

În loc să cumpere stocare şi servere, Cynny şi le construieşte în Taiwan şi costul este de 10 ori mai mic decât la cele tradiţionale.

„Ne-am dorit să fie ceva foarte ieftin. De asemenea, vrem să fie scalabil la infinit, să nu rămânem împotmoliţi dacă avem o creştere a bazei de utilizatori. Este foarte eco-friendly, are un consum foarte mic. Dar am avut şi dificultăţi pentru că arhitectura hardware a influenţat direct dezvoltarea software. În momentul acesta, facem foarte multă procesare în client, în aplicaţie, nu pe server“, a spus Andrei Rebenciuc.

Echipa Cynny din Iaşi e în continuă expansiune

image

Poate limbajul tehnic nu vă este familiar. Să vă explicăm mai bine: un server obişnuit e mai mare şi mai scump. O companie la început de drum nu-şi permite un data center (locul unde sunt serverele fizice) propriu, aşa că închiriază. Cipurile acestea sunt mai mici, mai eficiente şi se pot extinde aproape la infinit.

În momentul acesta, există două servere, în Statele Unite şi Franţa, dar Cynny nu a început încă promovarea cu adevărat, până nu termină şi noua generaţie. Atunci, ei se aşteaptă la o creştere exponenţială a bazei de utilizatori. Până atunci, ei au testat cu 10.000 de utilizatori  cum funcţionează platforma şi serverele. Apropo de acestea. Ele stau într-un sertar, numit rack. Un asemenea sertar conţine la Cynny 532 de microservere de dimensiunea a 532 de telefoane. Ele oferă 532 de GB de RAM şi 1,8 petabytes de stocare.

Nu ne interesează doar experienţa, ci pasiunea pentru ultimele noutăţi, cele mai noi tehnologii, cele mai noi modalităţi de a prezenta informaţia

Cynny pe iOS. 

Viitorul unui startup

Compania a strâns până acum 3,5 milioane de dolari de la investitori. Dar Cynny nu a început cu adevărat impactul său pe piaţă. Echipa de la Iaşi s-a format în timp.

„În februarie 2013 am fost invitat de Stefano la Firenze, prin intermediul unui prieten comun. Am înţeles că nu vom merge pe abordarea clasică şi a fost Wow. În martie 2013 am început să lucrăm la aplicaţiile mobile, iar acum aproape toată dezvoltarea s-a mutat la Iaşi. Suntem 34 de colegi şi vrem să ajungem anul viitor la 50-60 de persoane“, spune Rebenciuc.

Cynny oferă stocare nelimitată

image

Cynny urmăreşte toată regiunea Moldovei pentru recrutare. Pentru Rebenciuc, procesul de selecţie este dificil în zonă, unde au concurenţă. „Există firme mari, ca Amazon, Endava, Centric. Noi căutăm însă oameni pasionaţi de tehnologiile foarte noi, pentru că am dezvoltat exclusiv pentru ultimele tehnologii. Nu ne interesează doar experienţa, ci pasiunea pentru ultimele noutăţi, cele mai noi tehnologii, cele mai noi modalităţi de a prezenta informaţia“, explică Rebenciuc.

Pentru a-i convinge pe angajaţi să vină şi să lucreze cu plăcere, Cynny oferă şi opţiuni de acţiuni, practic angajatul având şi o părticică din firmă, pentru care se simte direct responsabil.

Cynny pe Android. 

Multe startup-uri încep exploziv şi termină lamentabil. Unele încep discret şi ajung sus. Cynny e încă în faza incipientă, când nu poate fi trasă nicio concluzie. Au primit o investiţie mare, folosesc o tehnologie unică în lume şi angajează români. Forţa lor este atât stocarea nelimitată, dar şi modalitatea de prezentare unică a informaţiilor. Despre monetizare? Încă nu, toate la timpul lor, după cum am aflat de la Rebenciuc.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite