Cel mai nou film despre Steve Jobs avea mari şanse să nu mai apară vreodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs şi primul computer iMac lansat după revenirea la Apple.
Steve Jobs şi primul computer iMac lansat după revenirea la Apple.

Din 9 octombrie avem un nou film despre Steve Jobs. Totuşi, este cel mai controversat, lăudat şi detestat de până acum.

În august 2013 apărea primul film despre Steve Jobs şi atunci cei mai mulţi l-au criticat pentru că nu reproducea cu acurateţe unele momente, iar Ashton Kutcher era văzut drept o alegere proastă în rolul principal. Anul acesta apare un film realizat de Sony, Michael Fassbender este actor principal şi Steve Wozniak, cofondator Apple, a lăudat deja acest film, pentru că reproduce mai bine realitatea decât precedentul. 

Filmul cu scenariu scris de Aaron Sorkin şi regia de Danny Boyle prezintă viaţa „din culisele“ marilor momente ale acestuia, când lansează câte ceva şi este un iureş de nervi, insulte şi obsesie pentru detalii. Este astfel ceea ce mulţi credeau despre Jobs: inteligent, atent la orice, omul cu soluţia magică şi vizionarul. Scenaristul şi regizorul spun că au căutat să fie mai mult un portret decât o fotografie, conform „Time“, iar de partea lui au avut biografia lui Walter Isaacson publicată în 2011 şi realizată de autor stând mult pe lângă Jobs. Totuşi, această biografie nu este chiar cel mai bun punct de reper.

John Gruber demonta în noiembrie 2011 diverse aspecte din carte. Nu este vorba de greşeli de interpretare, ci de prezumţia pe care autorul o are că Steve Jobs îl minte constant şi atunci recurge la alte voci pentru a pune în biografie ceea ce el crede că este realitatea. Filmul este bazat pe acea biografie, cea mai mare şi cea mai bună de până acum despre Steve Jobs. Este bună pentru că a fost acceptată de cofondatorul Apple, altele nu.

Danny Boyle, într-un interviu cu Tech Insider, vorbeşte despre film şi despre cum este trist că oameni de la Apple, directori importanţi, dar şi soţia lui Steve Jobs au încercat să oprească într-un fel sau altul filmul. El spune că este important că oameni ca Jobs, care ne schimbă vieţile, să fie prezentaţi în diverse interpretări ca lumea să vadă cum sunt şi să-şi formeze o impresie. „Este ironic că filmul începe cu Jobs încercând să distrugă cea mai puternică firmă din tehnologie, IBM, şi iată-ne în prezent când noi ne apărăm în faţa celei mai puternice companii tech din lume", susţine Boyle.

Scandalul Sony putea distruge filmul Steve Jobs

O parte din problemele filmului au apărut şi la finalul anului trecut, când furtul de mailuri din serverele Sony puteau distruge tot proiectul. Scott Rudin, producătorul filmului, era nemulţumit de Angelina Jolie, numind-o răsfăţată obraznică, pentru că ea nu voia ca David Fincher să regizeze Steve Jobs, ci filmului ei Cleopatra. Fincher n-a acceptat până la urmă, nu s-a înţeles la bani cu studioul. 

Apoi, a fost problema actorului din rolul principal. Aaron Sorkin şi alţi membri din echipă îi voiau pe Leonardo DiCaprio, Christian Bale sau chiar Matthew McConaughey, dar când Fincher a refuzat proiectul acesta i-a revenit lui Boyle care a insistat ca Fassbender să fie actorul principal. „Nu ştiu cine e Michael Fassbender şi restului lumii n-o să-i pese cine e", a spus scenaristul. Până la urmă, acesta a fost ales şi s-a dovedit o alegere excelentă.

În final, rămân reprezentanţii Apple care nu sunt de acord cu acţiunea din film. Recent, Jon Ive, directorul de design, a spus că este dezamăgit de aceste filme şi documentare despre cofondatorul Apple. „Este o temere a mea, că modul în care eşti definit şi portretizat poate fi stricat de oameni care nu ţi-au fost nici din familie, nici prieteni apropiaţi. Aţi fi putut avea pe cineva care nu s-a certat cu nimeni niciodată, dar nu aţi fi avut telefoanele pe care le aveţi acum”, a spus Ive.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite