Găgăuzia preia modelul Transnistriei și cere „ajutor” Rusiei. Bașcana Evghenia Guțul, vizită la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doua zile după ce Tiraspolul a cerut ajutorul Kremlinului, invocând „presiuni tot mai mari” ale Chișinăului, bașcana Evghenia Guțul, o apropiată a lui Ilan Șor, a solicitat susținere la Moscova, denunțând ,,presiuni” din partea Republicii Moldova. 

Liderii Găgăuziei au întreprins o vizită la Moscova. FOTO: Ria Novosti
Liderii Găgăuziei au întreprins o vizită la Moscova. FOTO: Ria Novosti

La Moscova, bașcana Găgăuziei, însoțită de președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, iar în marja întrevederii Evghenia Guțul a declarat că drepturile locuitorilor Găgăuziei sunt încălcate de Chișinău.

,,Din păcate, acum în Găgăuzia drepturile noastre sunt asuprite de autoritățile centrale. Acest lucru depășește orice graniță", a Evghenia Guțul, potrivit presei de stat ruse RIA Novosti.

Apropiata oligarhului fugar, Ilan Șor, a mai afirmat că Găgăuzia dorește să dezvolte relațiile cu Moscova și să se bucure de sprijinul Rusiei.

,,Suntem prieteni de mulți ani, decenii, am fost în relații bune cu Federația Rusă. Vrem să continuăm, vrem să avem în continuare sprijin din partea Federației Ruse. Vrem, cel puțin, să ajungem în Rusia fără transferuri, fără complicații în logistică, pentru că e foarte greu acum”, a mai menționat aceasta. 

Iar președintele Consiliului Federației a declarat că ,,autoritățile Republicii Moldova luptă pentru Europa și se laudă cu valorile acesteia, dar interzic activitatea presei ruse și opresc limba rusă”. 

„Actualele autorități (ale Republicii Moldova - n.r.) sunt conducătorii unui curs politic occidental impus, care reiterez, cu siguranță, nu corespunde intereselor naționale ale cetățenilor Moldovei”, a conchis Valentina Matvienko. 

Vizită după Congresul așa-zișilor deputați transnistrieni 

Liderii Găgăuziei au întreprins vizita la Moscova după ce în data de 28 februarie, așa-zișii deputați din regiunea separatistă transnistreană au aprobat o rezoluție prin care au solicitat ajutorul, inclusiv Rusiei, să apere cei peste 220.000 de cetățeni ruși.

Chișinăul a catalogat afirmațiile de la Tiraspol drept „declarații propagandistice”

,,Biroul politici de reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, Oleg Serebrian.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite