Termenele de plată pentru medicamente se scurtează. Ce facem cu arieratele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arieratele către producătorii de medicamente depăşesc un miliard de euro FOTO Shutterstock
Arieratele către producătorii de medicamente depăşesc un miliard de euro FOTO Shutterstock

Reducerea termenelor de plată pentru medicamente ar trebui să se facă gradual pentru toate datoriile din sistem şi nu imediat, doar pentru facturile emise după 16 martie, potrivit Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).

Asociaţia aprobă intenţia Guvernului de a reduce termenele de plată pentru medicamente la 60 de zile, însă nu este de acord cu faptul ca datoriile actuale, de peste un miliard de euro, să fie onorate la termene de peste 300 de zile. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii s-a angajat să achite anul acesta o parte (0,8 miliarde de euro) din arierate încă din momentul proiectării bugetului pentru 2013

ADRFR propune ca resursele financiare indentificate de Guvern în acest scop să fie utilizate pentru reducerea termenelor de plată aferente întregii datorii existente, la un termen de 210 zile (termen contractual asumat în prezent) şi, ulterior, gradual, la un nivel mai scăzut.

“Implementarea graduală a noilor termene de plată pentru toate sumele restante, nu doar pentru cele înregistrate după 16 martie, este soluţia viabilă şi potrivită atât pentru respectarea angajamentelor guvernamentale luate în faţa organismelor internaţionale, cât şi pentru evitarea tensionării unui sistem farmaceutic care, în ciuda problemelor cu care se confruntă, funcţionează şi nu înregistrează în prezent blocaje în livrările cu medicamente”, declară Robert Popescu, preşedintele ADRFR şi, totodată, director general al grupului farmaceutic A&D Pharma.  

”Susţinem reducerea graduală a termenelor de plată, cu menţionarea acestora în contractul – cadru ce urmează a fi semnat pentru perioada 2013 – 2014, urmat de reduceri ulterioare confirmării faptului că aceste termene pot fi respectate”, adaugă Robert Popescu.

Reprezentanţii Asociaţiei sunt de părere că promisiunile de plată foarte agresive pot genera aşteptări nerealiste din partea unora dintre actorii sistemului farmaceutic, în special din zona producţiei de medicamente, care, dacă nu vor fi onorate, riscă să conducă la posibile blocaje în aprovizionarea cu medicamente către piaţă.

Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa. Până în prezent, toate ţările membre ale Uniunii Europene aveau obligaţia să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligaţia să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile - un decalaj de plată de şase ori mai mare faţă de restul Europei. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite