Novartis se întoarce la lucrurile esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joerg Reinhardt a devenit preşedintele Novartis în august, anul acesta FOTO Reuters
Joerg Reinhardt a devenit preşedintele Novartis în august, anul acesta FOTO Reuters

Viitorul Novartis devine mai clar după o perioadă de incertitudine: compania farmaceutică nu va fuziona cu Roche, ci va începe un proces de vânzare a unor unităţi de business care ar putea valora cumulat între 15 şi 20 de miliarde de dolari.

Odată cu preluarea funcţiei de preşedinte al Novartis în luna august, Joerg Reinhardt a început o revizuire atentă a  strategiei companiei. Reinhardt a declarat că are în vedere vânzarea producătorului de tratamente oftalmologice Alcon, parte din Novartis, precum şi alte activităţi non core-business: medicină veterinară, vaccinuri sau diagnostic.

În prezent, tendinţa din Big Pharma este aceea de a vinde afacerile secundare, tendinţă lansată de Pfizer prin listarea din februarie a Zoetis (citeşte mai mult pe acest subiect), companie de farmaceutică veterinară şi vânzarea secţiei de produse de nutriţie. De asemenea, Pfizer se pregăteşte să-şi organizeze activitatea în trei unităţi distincte care vor raporta rezultate financiare separate pentru a putea fi vândute ulterior. Acelaşi model l-au urmat şi alte companii precum Abbott Laboratories care în 2011 a desprins  din grup divizia de medicamente cu prescripţie- AbbVie sau GlaxoSmithKline.

 Există speculaţii că Reinhardt ar putea merge până acolo încât să renunţe chiar la o parte din achiziţiile făcute de predecesorul său, un adept al diversificării. De exemplu, el ar putea vinde compania Chiron care nu a adus beneficiul scontat. Investitorii îi cer acestuia să desprindă din companie business-uri dezvoltate de Daniel Vasella, fostul preşedinte. Reinhardt a declarat pentru Bloomberg că va lua o decizie privind structura companiei luna viitoare.

Cât despre o presupusă fuziune între Novartis şi Roche, analiştii citaţi de FiercePharma îi dau şanse reduse. E adevărat, între cele două companii există legături, însă deocamdată lucrurile nu vor merge mai departe. Cei doi producători au cooperat deja la dezvoltarea a două medicamente inovative, Lucentis (tratament ocular) şi Xolair (tratament pentru astm). Cercetarea şi dezvoltarea reprezintă preocuparea foarte importantă pentru ambele companii, atât Roche, cât şi Novartis, aflându-se în topul celor mai mari investitori în această zonă: bugetul de R&D al celor doi producători se ridică la aproape 20 de miliarde de dolari (cumulat).

Novartis deţine 33% din grupul elveţian Roche şi, dacă în urmă cu câţiva ani o fuziune ar fi fost plauzibilă, acum, dimpotrivă, analiştii sunt de părere că va urma un proces de dezinvestire. Întrebat despre posibilitatea de a renunţa la participaţia din Roche, Reinhardt le-a răspuns investitorilor şi analiştilor că are în vedere această opţiune, dar că nu se va grăbi să vândă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite