Utilizarea expresiilor „războinice”, precum „lupta cu cancerul”, este dăunătoare. Experţii explică de ce
0Folosirea expresiilor „războinice“ în discuţiile despre cancer este contraproductivă, deoarece îi face pe bolnavi să se simtă vinovaţi, dar şi înfrânţi, avertizează experţii în limbaj.
Specialiştii în ştiinţele limbajului îndeamnă medicii să nu mai vorbească despre cancer în termeni „belicoşi“, deoarece acest lucru îi poate afecta pe pacienţi, făcându-i să se simtă învinşi, notează Daily Mail.
În cadrul unui studiu în care au fost implicaţi 200 de pacienţi, medici şi îngrijitorii acestora s-a constatat că în timp ce pe unii pacienţi metaforele marţiale îi ajută, pe mulţi alţii îi împovărează şi îi fac să se simtă personal răspunzători pentru starea lor, atunci când aceasta se înrăutăţeşte.
Cercetătorii de la Universitatea Lancaster au urmărit să vadă felul în care este descrisă boala de către pacienţi, dar şi de cei care îi tratează.
Ei susţin că un limbaj care descrie cancerul ca pe un „duşman“ este de multe ori fără folos şi doctorii ar trebui să se concentreze mai degrabă asupra modului în care îi pot ajuta pe pacienţi să accepte boala şi să poată trăi cu ea.
Deşi e bine intenţionată, folosirea metaforelor «războinice» în acest fel poate fi dăunătoare pentru unii oameni“, a precizat profesorul Elena Semino, specialist în lingvistică.
Ea a menţionat că mulţi pacienţi sunt numulţumiţi de faptul că despre boala lor se vorbeşte în aceşti termeni.
Vina cade asupra pacientului şi apare sentimentul că, dacă sunt pe moarte, e numai pentru că probabil au renunţat şi nu s-au luptat destul de mult“, a explicat Semino.
Specialista a subliniat că în zilele noastre cancerul devine „o boală cronică“, motiv pentru care găsirea unor căi de a trăi cu această afecţiune este din ce în ce mai importantă.
Ea lucrează în prezent la elaborarea unui ghid pentru medici şi alţi specialişti petnru a-i ajuta să aleagă cele mai potrivite cuvinte în relaţia cu pacienţii.