Umorul este o supapă pentru nebunie. Oare comedianţii sunt psihopaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comedianţii sunt puţin psihopaţi, ca mulţi alţi oameni creativi, lucru care ar putea explica de ce sunt capabili să distreze oamenii. Pentru ei, umorul este o supapă, un fel de auto-medicaţie, spun cercetătorii.

Comedianţii au înregistrat scoruri ridicate în cazul unor trăsături care, duse la extrem, sunt asociate cu boala mintală, sugerează un studiu realizat la Universitatea Oxford, Marea Britanie. De obicei, ei au caracteristici dominante şi extroverte, dar şi introverte. Echipa de cercetători spune că elementele creative de care este nevoie în umor sunt similare cu trăsăturile care descriu oamenii psihopaţi, notează BBC.

Creativitatea în artă şi în ştiinţă este în strânsă legătură cu problemele mintale, lucru de care cercetătorii nu sunt străini. Totuşi, au existat foarte puţine cercetări pe subiectul comedianţilor. Oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă anumite trăsături, într-o formă mai sănătoasă, le sunt asociate, mai ales halucinaţiile şi maniile care se regăsesc în cazul schizofreniei şi a maniacilor depresivi (tulburarea bipolară).

Comedianţii sunt, de obicei, mai introvertiţi

În cadrul studiului s-au luat în calcul 523 de comedianţi (404 bărbaţi şi 119 femei) din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Australia. Comedianţii au fost rugaţi să completeze chestionare online menite pentru a măsura trăsăturile psihotice în cazul oamenilor sănătoşi din punct de vedere mintal.

S-au măsurat patru aspecte: experienţele obişnuite (credinţa în telepatie şi în existenţa evenimentelor paranormale), dezorganizarea cognitivă (distragerea şi dificultatea concentrării), anhedonia introvertită (adică abilitatea redusă de a simţi plăcere socială şi fizică, inclusiv evitarea intimităţii) şi nonconformitatea impulsivă (tendinţa spre un comportament impulsiv, antisocial).

Chestionarul a mai fost completat şi de 364 de actori, o altă profesie în care este importantă creativitatea şi performanţa pe scenă, şi de către un grup de 831 de persoane care lucrau în domenii non-creative, reprezentând două grupuri de test.

Cercetătorii au descoperit că scorurile cele mai mari au fost înregistrate de comedianţi, la toate cele patru tipuri de personalitate psihotică. În special, scorurile mari au fost şi în cazul tipului extrovert şi introvert. Cercetătorii sunt de părere că această structură a personalităţii destul de neobişnuită poate explica abilitatea comedianţilor de a distra.

Umorul ca medicament

„Elementele creative de care este nevoie pentru a produce umorul sunt foarte asemănătoare cu cele care caracterizează oamenii bolnavi mintali, adică cei care suferă de schizofrenie sau maniaco-depresivii“, a declarat profesorul Gordon Claridge de la Departamentul de Psihologie Experimentală de la Universitatea Oxford, Marea Britanie.

Deşi psihozele schizofrenice pot funcţiona împotriva bolnavilor, lipsindu-i de umor, într-o formă mai uşoară pot creşte abilitatea oamenilor de a asocia informaţii ciudate sau neobişnuite. „Adică, pur şi simplu, să-i deschidă la minte“, continuă profesorul.

Gândirea maniacală, lucru obişnuit în cazul maniaco-depresivilor, îi poate ajuta pe comedianţi să combine idei pentru a forma conexiuni amuzante originale. „Comedianţii tind să fie un pic mai introvertiţi, şi nu vor vrea mereu să socializeze. Comedia este un fel de supapă pentru ei, un fel de auto-medicaţie“, adaugă profesorul Claridge.


Citeşte şi:

Cum sunt recunoscuţi schizofrenicii cu 100% acurateţe, doar după privire

Oamenii de ştiinţă au elaborat un test infailibil de detectare a schizofreniei. Analiza ochilor durează diar câteva minute şi confirmă diagnosticul cu aproape 100% acurateţe. Testul a fost dezvoltat în urma studiilor care au demonstrat că schizofrenicii au dificultăţi în a menţine o privire constantă.

Ce legătură există între stângaci şi schizofrenie

Fie că eşti stângaci sau dreptaci, acest lucru îţi poate spune multe despre personalitatea ta, cercetătorii susţinând chiar că este un fel de „fereastră“ biologică care poate prezice eventualele psihoze. Se pare că 10% din populaţie este stângace, dar mai interesant este faptul că 40% din pacienţii care suferă de schizofrenie sunt stângaci.

VIDEO Viaţa cu schizofrenie povestită chiar de o bolnavă recuperată

Multă vreme, diagnosticul de schizofrenie „construia“ un fel de închisoare în jurul persoanei care l-a primit, mai ales că medicii credeau că schizofrenia nu se se vindecă niciodată şi că suferindul nu poate evolua decât în sens negativ. Eleanor Longden a demonstrat că nu întotdeauna se întâmplă aşa: s-a recuperat şi acum poate vorbi despre problema ei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite