STUDIU O substanţă din broccoli, posibil tratament al autismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrarea unei substanţă chimice, numită sulforafan, conţinută în legume precum broccoli, conopidă şi varză, poate îmbunătăţi seminificativ simptomele persoanelor cu tulburări din spectrul autist, relevă un recent studiu efectuat în SUA.

Legumele crucifere, precum broccoli, varza sau conopida, ar putea deţine cheia tratamentului autismului, sugerează o echipă de cercetători de la Spitalul General pentru Copii din Massachusetts şi Universitatea „Johns Hopkins“, din Boston, potrivit The Independent.

Omenii de ştiinţă au înaintat această concluzie la finalul unui studiu realizat pe un grup de tineri diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist moderate până la severe, cărora le-au administrat timp de patru săptămâni un medicament pe bază de sulforafan, o subtanţă chimică cu gust amar, găsită în aceste legume.

Cei 40 de tineri, cu vârste cuprinse între 13-27 de ani, incluşi în studiu, au primit aleatoriu doze zilnice de sulforafn sau placebo. Dintre aceştia, 26 de persoane care au luat medicamentul au obţinut un punctaj semnificativ mai mare la evaluarea comportamentului, faţă de cei care au luat placebo.

Când am decriptat codul care a dezvăluit cine a primit sulforafan şi cine a primit placebo, rezultatele nu ne-au surprins , deoarece îmbunătăţirile au fost atât de vizibile. Mi s-a spus inclusiv că e pentru prima dată când a fost văzută o îmbunătăţire statistică pe scara reacţiei sociale pentru un medicament administrat pentru tulburări din spectrul autismului“, a declarat Andrew Zimmerman, profesor de Neurologie pediatrică, unul ditnre autorii studiului.

Capacitatea sulforafanului de a consolida apărarea naturală a organismului împotriva stresului oxidativ, inflamaţiei şi deteriorării ADN-ului au fost descoperite pentru prima dată în 1992.

Persoanele cu autism au tendinţa de a avea diverse anomalii la nivel celular, care includ procese inflamatoare şi deteriorarea ADN-ului.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă britanici au ezitat să îmbrăţişeze aceste cercetări, etichetându-le drept  „hazardante“. , dar fiind încă prea devreme pentru a stabili dacă broccoli chiar este benefic în autism.

„Deşi rezultatele acestui studiu sunt interesante, este mult prea devreme pentru a trage concluzii ferme cu privire la posibilele beneficii ale broccoli-ului pentru persoanele cu autism“, a afirmat dr. Rosa Hoekstra, de la The Open University, din Marea Britanie.

De altfel, studiul nu a înregistrat numai efecte pozitive. Cei trataţi cu această substanţă chimică au luat în greutate, iar doi dintre cei care au luat substanţa chimică au avut crize - deşi cercetătorii au subliniat că acestea ar fi fost cauzate de stările pre-existente. 

De asemenea, o treime dintre cei testaţi nu a răspuns la acest supliment din broccoli, iar efectele benefice obţinute în cazul celorlalţi subiecţi nu au fost permanente. Adată ce tratamentul s-a încheiat, simptomele autismului au revenit la starea anterioară.

Cu toate acestea, cercetătorii sunt încrezători şi intenţionează să extinde studiul lor pe un grup mai diversificat şi mai mare de persoane, inclusiv pe copii.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite