Paracetamolul repară inimile frânte. Cum au ajuns specialiştii la o astfel de concluzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Despărţirea de persoana dragă provoacă dureri fizice cât se poate de reale
Despărţirea de persoana dragă provoacă dureri fizice cât se poate de reale

Durerea pe care o provoacă o ruptură amoroasă este cât se poate de reală. Reţeta prin care putem scăpa de această suferinţă se găseşte în cabinetul medicului, dau asigurări experţii.

„Trebuie să vorbim!“ Prima reacţie la auzul acestor vorbe este una implacabilă de pericol. Corpul intră în stare de alertă, muşchii se tensionează, inima începe să bată mai tare, sângele circulă parcă mai repede, respirăm sacadat şi pupilele ni se dilată. O ameninţare pluteşte în aer. Aceste simptome ne fac în mod firesc să luaăm poziţia de apărare, până în momentul fatal al despărţirii. După care se declanşează altele, distincte, puse în mişcare de sentimentul de respingere.

Organul care gestionează o situaţie de posibil pericol este hipotalamusul, în timp ce o ruptură activează sistemul nervos parasimpatic, scrie elpais.com. Prin intermediul nervului vag, spre creier, sunt transmise semnale distincte care ajung la inimă şi la stomac. Ceea ce simţim este o durere fizică reală.

Potrivit aceleiaşi surse, există studii care au dovedit că şi în cazul unei rupturi amoroase mai vechi vederea unor fotografii şi rememorarea momentului respingerii determină, pe acelaşi principiu, apariţia unei dureri corporale. Odată ce hormonii noştri furnizori, unii dintre ei,  de pasiune şi plăcere, precum oxitocina, adrenalina, dopamina, serotonina sau vasopresina decid să dispară din viaţa noastră, lumea ni se pare fără sens şi putem realmente începe să ne simţim rău, asemeni unui drogat căruia i se refuză doza. Poate fi această durere reală combătută cu ajutorul medicinei?

Amorul este în creier

Un studiu publicat recent a arătat că, în cazul unei rupturi, în creier se activează acele zone ca şi în cazul în care ne pică în poală o ceaşcă cu cafea fierbinte.  Deşi creierul nu procesează la fel durerile fizice cu cele emoţionale, reacţiile ulterioare pot fi foarte asemănătoare. Un alt studiu condus de Nathan deWall, psiholog la Universitatea din Kentucky, SUA, a ajuns la concluzia că prin administrare de acetaminofen (paracetamol) poate fi redus răspunsul fizic şi neuronal asociat cu respingerea socială, fie din partea partenerului, fie din partea familiei sau a cercului de prieteni. Cercetarea a confirmat că persoanele care au luat această substanţă au beneficiat de o reducere a activităţii cerebrale a centrilor durerii, însă sunt necesare mai multe studii în acest sens.

De ce ne afectează atât rupturile amoroase

Vina aparţine dopaminei, a declarat antropologul Helen Fisher, în conferinţa sa TED intitulată „Creierul îndrăgostit“, care alimentează întregul lanţ de senzaţii precum stimularea dorinţei, a motivaţiei, a hotărârii şi concentrează sentimentele noastre într-o anumită direcţie. Toate aceste au loc în aceiaşi zonă cerebrală care se activează atunci când o persoană are nevoie de o doză de cocaină. Este partea cunoscută drept „creierul reptilian“, din care face parte trunchiul cerebral “ şi unde îşi au originea funcţiile primare. Ei bine, în acest trunchi cerebral se secretă hormonul a cărui stimulare produce senzaţii plăcute, asemănătoare orgasmului. Ca lucrurile să fie şi mai rele, aliate cu dopamina sunt oxitocina şi serotonina, responsabile de sentimentul de legătură profundă cu cealaltă persoană, precum şi vasopresina denumită şi „hormonul monogamiei“. „În timp ce testosteronul te îndeamnă să o iei la picior, vasopresina te ţine acasă“, a explicat Theresa Crenshaw, sexolog şi autoarea cărţii intitulate „Alchimia iubirii şi a dorinţei“. Când toate pasiunile care curg sunt întrerupte brusc partea din creier care le alimenta tinde să inteţească focul în loc să-l scadă. Iar acest lucru doare cu adevărat.

Vestea bună e că fie cu paracetamol, fie fără, tristeţea nu va dura la nesfârşit. Gary Lewandoski, profesor de psihologie la Universitatea Monmouth din New Jersey, SUA, afirmă că, de multe ori, o despărţire este un moment pentru a începe ceva nou. Ne putem reîntoarce la propria persoană, redescoperi pasiuni pe care nu le-am cultivat pentru că nu au fost pe placul partenerului. Studiile arată că, în timp, 33% din persoane consideră experienţa despărţirii ca fiind una negativă, faţă de 26% care nu se pot pronunţa.

Putem reîncepe o altă poveste de amor mai puternici, mai experimentaţi şi liberi pentru că, aşa cum spunea Oscar Wilde, ceea ce contează este să iubeşti, acest lucru fiind cel mai bun start al unei iubiri care să dureze o viaţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite