Eşti trist, abătut şi fără vlagă? Cum descoperi propria reţetă de fericire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zâmbetul este un ingredient care nu trebuie să lipsească din viaţa ta
Zâmbetul este un ingredient care nu trebuie să lipsească din viaţa ta

Dacă nu mai ai chef de nimic, nu îţi mai place ceea ce faci sau nu mai dormi bine, sigur ai nevoie de o detoxifiere psiho-emoţională! Psihoterapeutul Constantin Cornea explică ce trebuie făcut într-o astfel de situaţie, pentru că şi vacanţa poate fi o pseudo-soluţie.

„Din punct de vedere psihologic, ai nevoie mai degrabă de o detoxifiere mentală. În vacanţă vei pleca pentru a scăpa de probleme şi la întoarcere le vei regăsi“, explică psihoterapeutul.

Astfel, dacă eşti hotărât cu adevărat să te simţi bine e nevoie să treci pe la cabinetul unui specialist. „Dacă atunci când vrei să slăbeşti te duci la nutriţionist, dacă atunci când te doare ceva mergi la medic, ei bine, atunci când te doare sufletul, când simţi că nu mai poţi, apelează la psiholog“.

Ce posibile soluţii sunt într-o astfel de situaţie cu menţiunea că îndrumările generale pentru aceleaşi probleme suferite de persoane diferite nu pot duce la o vindecare:   

Familia. Caută activităţi care să-ţi facă plăcere si încearcă mai des să le faci. Ai atât de multe variante: spectacole de teatru, concerte, vizionări de filme, mese romantice, întâlniri cu prietenii, weekend-uri la munte, la mare sau în locuri care vă plac, lecturaţi cărţi cât mai des, relaxează-te, condimentează-ţi viaţa sexuală, mergi la masaj, la sală, fă un sport.

Prietenii. Caută să te inconjori de prieteni tonici, alături de care să împărtăşiţi timp de calitate, în activităţi care vă destind.

Programul de lucru. Încearcă să fii mai eficient, să nu rămâi peste program, pauza de masă să fie de o oră într-un loc care îţi place, departe de problemele de serviciu, cu o muzică şi alimente care îţi plac.

Colegii de serviciu. Încearcă să nu mai asculţi problemele personale ale colegilor care se plâng la nesfârşit. Caută-i pe cei haioşi, plini de viaţă.

Psihologul. Mergi la psiholog, măcar câteva şedinţe. Vei vedea că lucrurile se pot îmbunătţi. Pentru că vei învăţa metode de a schimba lucrurile într-un mod care să nu presupună un efort deosebit, repede ţi de durată.

Hobby-urile. Împreună cu familia, prietenii sau chiar singur, poţi descoperi hobby-uri care să te destindă, care să te încarce energetic, făcându-te să te bucuri mai mult de viaţă.

„În concluzie: atunci când nu vă simţiţi echilibraţi, când aveţi senzaţia că lucrurile nu merg spre bine, apelaţi la un specialist. Pentru a fi mai simplu de înţeles am să vă dau următorul exemplu: viaţa este ca o salată, conţine ingrediente de gust, de miros, de văz. Dacă în viaţa voastră lipsesc condimentele potrivite nu puteţi simţi gustul bucuriei. Şi asta se poate întâmpla ori că nu aveţi ingredientele potrivite, ori nu ştiţi cum să le folosiţi. Alături de un profesionist, descoperiţi cu adevărat propria reţetă de fericire“, conchide psihoterapeutul Constantin Cornea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite