Cu un pas mai aproape de vindecarea schizofreniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schizofrenicii sunt greu de diagnosticat deoarece reuşesc destul de bine să-şi ascundă gândurile FOTO Arhivă
Schizofrenicii sunt greu de diagnosticat deoarece reuşesc destul de bine să-şi ascundă gândurile FOTO Arhivă

Un nou studiu sugerează că schizofrenia ar putea fi cauzată de lezarea mecanismului de întreţinere celulară. Aceste noi descoperiri pot da naştere la soluţii pentru diagnosticarea şi tratamentul acestei boli mintale.

Schizofrenia este o tulburare cronică a creierului în care pacienţii aud voci străine în cap, cred că alţi oameni le controlează minţile şi vor să le facă rău. Schizofrenia este greu de diagnosticat, mai ales că bolnavii par oameni obişnuiţi, controlându-şi reacţiile destul de bine şi pentru mult timp.  

Cauzele acestei boli sunt încă necunoscute, însă experţii consideră că este ereditară sau că este cauzată de un dezechilibru chimic din creier. Tratamentele actuale includ diverse medicamente antipsihotice, notează HNGN.

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, au iniţiat un nou studiu deoarece considerau că medicamentele actuale nu sunt eficiente. Din dorinţa de a realiza noi tratamente, oamenii de ştiinţă conduşi de profesorul Illana Gozes şi-au început cercetarea prin analiza a 12 creiere ale unor pacienţi cu schizofrenie pe care le-au comparat cu 12 creiere sănătoase dintr-un depozit medical australian.

Analiza lor a dezvăluit că mecanismul de întreţinere celulară a creierului schizofrenicilor (autofagia) este mai scăzut în comparaţie cu cel din creierele sănătoase. Investigaţiile amănunţite au scos la iveală faptul că „beclin-1“, o proteină care se găseşte în hipocampus, este, de asemenea, în cantităţi mai mici. Această parte a creierului este responsabilă cu memoria, cu organizarea gândurilor şi cu păstrarea informaţiilor.

Cercetătorii consideră că reducerea autofagiilor din creierul schizofrenicilor este cauzată de un blocaj. Se crede că un medicament care poate îndepărta acest blocaj poate ajuta la îmbunătăţirea stării bolnavilor.

În afară de analiza creierului, oamenii de ştiinţă israelieni au testat şi sângele pentru a verifica nivelurile unei proteine neuroprotective din celulele albe. Această proteină este responsabilă pentru creşterea celulelor tumorilor şi pentru blocarea altor celule. S-au descoperit, de asemenea, niveluri scăzute ale acestei proteine în sângele schizofrenicilor.


Citeşte şi:

VIDEO Ce se întâmplă în creierul adolescenţilor fumători de marijuana. Riscă să devină adulţi schizofrenici

Consumată cu regularitate de tineri, marijuana produce modificări permanente în creier. De altfel, acest drog, considerat uşor de mulţi, creşte considerabil riscul unor afecţiuni psihice severe în viaţa adultă, arată un studiu recent.

VIDEO Viaţa cu schizofrenie povestită chiar de o bolnavă recuperată

Multă vreme, diagnosticul de schizofrenie „construia“ un fel de închisoare în jurul persoanei care l-a primit, mai ales că medicii credeau că schizofrenia nu se se vindecă niciodată şi că suferindul nu poate evolua decât în sens negativ. Eleanor Longden a demonstrat că nu întotdeauna se întâmplă aşa: s-a recuperat şi acum poate vorbi despre problema ei.

Femeile sunt cu 40 la sută mai predispuse la afecţiuni psihice decât bărbaţii

Studii în domeniu relevă că femeile au mai multe şanse de a dezvolta afecţiuni psihice, cum ar fi depresie, anxietate sau schizofrenie, decât bărbaţii.

FOTO Feţele bolilor psihice. Poveştile unor oameni speciali

ADHD, autism, depresie sau schizofrenie – niciuna dintre aceste tulburări psihice nu este „la vedere“. Câţiva dintre cei care se confruntă cu astfel de probleme povestesc ce înseamnă, pentru ei, diagnosticul de boală psihică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite