A uita de fostul partener poate fi la fel de greu ca a te lăsa de fumat. Reţeta reparării unei inimi frânte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Despărţirea de persoana dragă produce dureri la propriu în organism
Despărţirea de persoana dragă produce dureri la propriu în organism

Studiile ştiinţifice au demonstrat că rupturile sentimentale provoacă efecte similare cu acelea produse în urma abandonării bruşte a unui drog.

Tocmai ne-am despărţit de „fostul(a)“. N-am pierdut somnul, apetitul şi, în general, cheful de viaţă. Este perfect normal, explică psihologii, întrucât dragostea este precum un drog, iar atunci când suntem părăsiţi ne simţim precum drogatul care are neapărat nevoie de o doză.

„Amorul, mai ales în fazele sale iniţiale, generează comportamente foarte asemănătoare persoanelor care consumă droguri“, explică Emilio Ambrosio, profesor la Universitatea Naţională de Educaţie la Distanţă din Spania, citat de „El Pais“. Această adicţie foarte puternică îşi are rădăcina în creier, adaugă acesta.

Când suntem îndrăgostişi, organismul nostru secretă substanţe precum dopamina (hormonul plăcerii) şi oxitocina (hormonul  fericirii şi al ataşamentului).  Ambele acţionează în regiuni apropiate din creier. Potrivit unui studiu plublicat în revista „Plos One“  efectul amorului este similar analgezicelor, activând zone din creier care reduc durerea.

Creierul suferă

Când se produce despărţirea, comunicarea neuronală începe să funcţioneze defectuos, iar creierul  suferă reacţionând prin instituirea unor  stări de tristeţe, de anxietate, obsesive, inclusiv de durere fizică, stări comune cu ale unei persoane care dependente de droguri.

„Despărţirea activează regiuni din creier asociate cu durerea fizică, adicţia şi recompensa“, a explicat Lucy Brown, neurolog la Einstein College of Medicine, SUA.

Un studiu făcut pe persoane de 20 de ani, de ambele genuri , timp de 21 de luni a arătat că în interiorul acestui interval, participanţii la studiu aveau un grad mai mare sau mai mic de obsesie faţă de persoana de care se despărţiseră, recunoscând că, zilnic, petrec 85% din timp se gândesc la fostul partener.

Totodată, ei au recunoscut că şi-ar dori ca fostul partener să se reîntoarcă, au mărturisit că nu şi-au putut controla emoţiile, nu s-au putut abţine de la a da telefoane deplasate, e-mailuri, că au căutat motive de reconciliere, au plâns şi au apelat la alcool.

Imaginile cerebrale obţinute de cercetători în cazul îndrăgostiţilor părăsiţi arată activarea acelor zone relaţionate cu adicţia de cocaină, fapt care poate explica comportamentul obsesiv asociat cu despărţirile sentimentale, au explicat autorii studiului, citatţi de Jurnalul de Neuropsihologie.

Studiul a mai arătat că ambele genuri suferă în egală măsură şi nu au fost depistate diferenţe de amploare.

Perioada medie de „vindecare“ variază foarte mult de la 3 luni, în cazul unor persoane, la 18 luni sau mai mult în cazul altora. În aceste din urmă cazuri, ar fi necesar ajutorul unui psiholog clinician.

În orice caz, amintesc psihologii clinicieni, amintiţi-vă că creierul are o capacitate uimitoare de adaptare şi că niciun rău nu durează 100 de ani.

„Rămânem prieteni?“ „Nici vorbă“

Neurologul Lucy Brown a întocmit o listă de activităţi menite să facă despărţirea mai puţin dureroasă, pe cât posibil. Iată ce conţine:

Eliminaţi e-mailurile, scrisorile şi orice tipuri de mesaje către persoana respectivă. Adunaţi toate lucrurile din casă care vă amintesc de ea şi îndepărtaţi-le.

Nu -l sunaţi niciodată şi evitaţi orice fel de contact. Nu uitaţi că nu veţi putea fi niciodată doar prieteni după ce aţi fost iubiţi.

Menţineţi-vă ocupat. Este vital pentru creier.

Nu daţi înapoi din faţa noilor experienţe. Noutatea stimulează eliberarea de dopamină în organism, fapt care vă va face mai optimist.

Activitatea fizică e importantă. Organismul eliberează dopamină şi serotonină, fapt care vă ajută să vă calmaţi.

Timpul este aliatul dvs. Imaginele obţinute prin rezonanţă magnetică au arătat că activitatea creierului din regiunea responsabilă cu sentimentele de ataşament se diminuează odată cu trecerea timpului. Cu timpul, ataşamentul dispare.

Zâmbeşte şi nu renunţa. dacă timpul trece şi durerea nu dispare, apelează la un psiholog. Într-o bună zi îţi vei da seama că nu te mai gândeşti la persoana respectivă şi te vei simţi liber.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite