În medie, 3 elevi români dintr-o clasă au probleme de învăţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dislexia afectează capacitatea de a citi a unui număr destul de mare de copii FOTO:Shutterstock
Dislexia afectează capacitatea de a citi a unui număr destul de mare de copii FOTO:Shutterstock

O tulburare despre care doar 15% din români au auzit, dislexia afectează capacitatea de a citi a unui număr destul de mare de copii, arată primul studiu naţional despre dislexie.

Aproximativ 25 de copii la 10.000 de familii, este numărul declarat al elevilor cu dislexie în România. Totuşi, învăţătorii spun că, în medie, o clasă de 22 de elevi are 3 copii dislexici. Acesta este rezultatul primului studiu naţional despre dislexie, realizat de Institutul de Cercetare GfK România, la solicitarea OMV.

Dislexia este o tulburare de învăţare cauzată de o disfunţie neurologică ce împiedică dezvoltarea normală a capacităţii de a citi. De aceea, copiii care suferă de această problemă învaţă greu să citească, confundă literele şi, foarte important, întâmpină dificultăţi în înţelegerea textului citit, ceea ce îi împiedică să înveţe la fel de rapid ca alţi copii, care nu au tulburarea.

Dar asta nu este tot. În 63% din cazuri, copiii dislexici aflaţi în evidenţa unui specialist prezintă şi tulburări de scriere (disgrafie), iar 45% – şi tulburări de calcul (discalculie).

Diagnosticarea, o provocare pentru specialişti

Primele semne ale dislexiei (vocabular dezvoltat lent, pronunţă greu unele cuvinte, învaţă greu cuvinte noi etc.) pot apărea la vârsta de 5-6 ani. Dar diagnosticul se pune cu certitudine de-abia la vârsta de 8 ani. Fiindcă manifestările sunt foarte diverse şi, în multe cazuri, sunt uşor de confundat cu „lenea“ copilului, depistarea dislexiei este destul de dificilă. O altă problemă importantă este că în România nu există metode standard de diagnostic al dislexiei.

Cu toate acestea, studiul GfK a arătat că aproximativ 1 din 6 copii dislexici consultaţi de un specialist sunt, de fapt, cazuri nou diagnosticate de dislexie. Mai mult, în medie, 4 din 10 copii din cabinetele specialiştilor (logopezi, psihopedagogi din şcoli publice sau private, precum şi psihologi specializaţi în psihologia copilului din Bucureşti şi din ţară) suferă de dislexie.

Tulburarea este prea puţin cunoscută

Potrivit studiului naţional, doar 15,5% din populaţia generală a României a auzit de dislexie. „Gradul de cunoaştere al acestei probleme de învăţare este îngrijorător de scăzut şi în rândul specialiştilor şi al învăţătorilor, după cum a reieşit din faza calitativă şi după cum a confirmat studiul cantitativ. Acest lucru subliniază necesitatea formării specialiştilor din România şi elaborarea unor teste standardizate pentru a diagnostica dislexia, lucruri esenţiale pentru comunitatea dislexicilor de la noi din ţară“, a declarat Eva Bartok, specialist logoped şi preşedinte al Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici.

În plus, din cauza informării precare, mulţi părinţi nu ştiu că au copii dislexici, iar micuţii respectivi rămân nediagnosticaţi, deşi prezintă toate simptomele acestei tulburări, a mai semnalat specialista.

Elevii dislexici au nevoi speciale

Chiar dacă se pot descurca şi pot promova în şcoli normale, copiii dislexici au nevoie de o abordare personalizată în ceea ce priveşte predarea şi evaluarea rezultatelor, atrag atenţia specialiştii.

Acest lucru presupune exerciţii cu un grad mai scăzut de dificultate şi mai mult timp la teste. 44% dintre părinţii intervievaţi în cadrul studiului GfK se declară, în general, mulţumiţi de sprijinul oferit de cadrele didactice, însă există şi părinţi care se declară destul de nemulţumiţi. Unii părinţi afirmă că, în clasele primare, copiilor nu li se aplică metode specifice de predare şi de evaluare. Mai mult, există părinţi care susţin că învăţătorii îi consideră pe copii deştepţi, dar leneşi, îi tratează drept copii cu dizabilităţi sau îi marginalizează.

De altfel, studiul cantitativ a arătat că metodele de predare şi de evaluare din şcoli sunt foarte puţin sau deloc adaptate nevoilor copilului dislexic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite