6 semne subtile ale stresului. Învaţă să le recunoşti pentru a şti cum să îţi ajuţi corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răcelile frecvente, tulburările digestive, amorţirea braţelor pot fi semne mai puţin obişnuite ale stresului
Răcelile frecvente, tulburările digestive, amorţirea braţelor pot fi semne mai puţin obişnuite ale stresului

Nervozitatea, migrenele, pofta de mâncare exagerată sau, dimpotrivă, anorexia, tulburările de somn... Sunt câteva dintre semnele evidente ale stresului. Dar unele manifestări îmbracă forme nebănuite. Recunoaşte semnalele subtile prin care corpul tău strigă după ajutor!

Zgomote ciudate în urechi

Nu se cunoaşte legătura dintre stres şi acufene (ţiuituri, fluierături sau alte sunete ciudate în urechi). Dar potrivit unui studiu publicat în revista medicală BMC Public Health, o persoană stresată de ideea că este dată afară de la serviciu sau că este transferată pe un alt post riscă mai frecvent să acuze acufene sau pierderi de auz decât cei care nu au probleme de natură profesională. Specialiştii atrag însă atenţia că acufenele pot avea şi alte cauze: excesul de cerumen, scăderea auzului legată de vârstă. Dacă aceste probleme devin supărătoare, consultă un medic ORL pentru identificarea cauzei.

O timiditate excesivă la locul de muncă

Stresul poate antrena o impulsivitate crescută (influenţează zonele creierului care reglează comportamentul), dar şi efectul invers care se caracterizează prin timiditate excesivă. Retragerea în sine şi pierderea încrederii sunt adesea evidente la locul de muncă, potrivit doctorului Susan Evans, profesor de psihologie clinică la Weill Cornell Medical College. „Nu îndrăznim să ne exprimăm opiniile în cadrul şedinţelor pentru că nu ne simţim siguri pe noi”, explică specialista. Un studiu din revista Neurocase arată că după vizionarea unui film dramatic, participanţii aveau mai multe dificultăţi de comunicare decât cei care priviseră o emisiune de divertisment. Alte cauze posibile ale timidităţii excesive sunt depresia, anxietatea, dar în aceste cazuri se asociază cu pierderea interesului pentru activităţile preferate, sentimentul de inutilitate, modificări ale apetitului.

Răceli frecvente

Când suntem stresaţi, sistemul imunitar este serios afectat, ceea ce ne face foarte vulnerabili în faţa infecţiilor. Un studiu prezentat în Proceedings of The National Academy of Sciences a demonstrat că persoanele stresate au un risc dublu de a se îmbolnăvi atunci când intră în contact cu un virus de răceală. Totodată, cei stresaţi produc o cantitate mai mare de substanţe proinflamatorii odată ce au răcit, ceea ce îi face să strănute şi să le curgă nasul mai mult. Lipsa de somn poate de asemenea să ducă la slăbirea sistemului imunitar. Dacă dormi bine şi nu eşti stresat, dar totuşi răceşti foarte des, consultă medicul pentru a verifica dacă nu este o problemă mai serioasă.

Tulburări digestive

Dacă te confrunţi frecvent cu episoade de diaree sau de constipaţie, acesta este un semn că organismul nu funcţionează cum trebuie din cauza stresului. Doctorul David Spiegel, directorul centrului pentru studierea stresului şi sănătăţii din cadrul Facultăţii de Medicină Stanford, afirmă că diareea poate fi provocată de acţiunea unui neurohormon (CRH), pe care creierul îl produce în condiţii de stres.

Vorbit în somn

Stresul poate cauza nu numai insomnii, ci şi alte tulburări de somn numite parasomnii: somnambulism, coşmaruri, vorbit în somn, susţine dr. Rajita Sinha, directoarea clinicii Yale Stress Center. În condiţii de suprasolicitare şi stres extrem, sistemul nervos simpatic este tot timpul în alertă. El declanşează o activitate anormală în timpul somnului ducând la apariţia manifestărilor ciudate. „Am avut un pacient foarte stresat care, în călătoriile de afaceri, se trezea în toiul nopţii, se îmbrăca şi cobora la recepţia hotelului. A doua zi nu îşi mai amintea nimic”, povesteşte dr. Sinha.

Amorţirea braţelor şi mâinilor

Toată tensiunea generată de stres se poate concentra la nivelul gâtului şi umerilor, probleme foarte răspândite în rândul femeilor, spune dr. Holly Phillips, specialist în medicină internă şi consultant medical pentru CBS News. În caz de stres major, tensiunea poate antrena compresia anumitor nervi la nivelul regiunii cervicale, ceea ce generează senzaţiile de amorţire şi furnicăturile. Dacă experimentezi aceste simptome, mergi la medic pentru a vedea despre ce este vorba.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite