Voluntariatul prelungeşte viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntariatul îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi prelungeşte viaţa FOTO Shutterstock
Voluntariatul îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi prelungeşte viaţa FOTO Shutterstock

Să-i ajuţi pe alţii nu numai că-ţi oferă o stare psihică bună în momentul oferirii ajutorului, dar îţi poate îmbunătăţi sănătatea mintală şi îţi prelungeşte viaţa, susţine un nou studiu.

Cercetătorii de la Biomed Central au descoperit că persoanele care practică voluntariatul în scopuri umanitare nu se simt deprimaţi şi chiar sunt satisfăcuţi de stilul de viaţă pe care îl au. Cei care se pun în slujba oamenilor, pe gratis, sunt cu 5% mai puţin supuşi riscului de a muri în următorii patru până la şapte ani, spre deosebire de oamenii fără asemenea preocupări, notează „CTV News“.

Voluntariatul este foarte bun pentru sănătatea fizică a vârstnicilor, pentru că îi încurajează să fie activi şi să petreacă mai mult timp afară din casă, dar le oferă şi un sentiment de utilitate atât de necesar la o vârstă înaintată. Însă există beneficii şi pentru tineri. Însă, un studiu separat condus de Universitatea Carnegie Mellon din SUA a anunţat în luna iunie că voluntariatul poate îmbunătăţi sănătatea inimii prin reducerea tensiunii sanguine, inclusiv la elevii de liceu.

Aproape 23% din europeni îşi umple timpul lor liber pentru acţiunile de voluntariat. În SUA este vorba de 27%, iar în Australia - de 36% din oameni.

„Cercetările noastre arată că voluntariatul este asociat cu o sănătate mintală mai bună, dar este nevoie de mai multă cercetare pentru a stabili dacă,  într-adevăr, voluntarii beneficiază fizic de pe urma munca lor“, spune doctorul Suzanne Richards, cercetător-şef la Biomed Central. 


Citeşte mai multe despre sănătatea inimii:

15 medici români se vor specializa în străinătate în operaţii pe inimă la copii

Ministerul Sănătăţii are deja înregistrate 15 cereri provenind de la medici, chirurgi şi anestezişti din ţară care vor să se califice în operaţii pe inimă la copii şi care vor pleca în curând la pregătire în clinici din Italia şi Germania, a declarat marţi, pentru Mediafax, secretarul de stat Raed Arafat.

Copiii mamelor plinuţe au un risc crescut de probleme cardiace

Copiii născuţi de mame supraponderale sunt mai predispuşi la bolile de inimă şi la decesele premature. Riscul de deces înaintea vârstei de 55 de ani este mai mare cu 35% pentru adulţii cu mame obeze în timpul sarcinii.

VIDEO Premieră pentru cercetători: au creat în laborator o inimă funcţională

Progresul în ştiinţă a fost unul accelerat în ultima perioadă de la organe printate cu o imprimantă 3D la carne crescută în laborator. Mai nou, cercetătorii au reuşit să „crească“ o inimă în laborator şi s-o facă să bată. Pe parcurs au „reînvăţat“ câteva celule rolul lor în organism.

VIDEO De ce e bună o repriză consistentă de râs cu prietenii sau chiar singur

„Oferă-i unui om un peşte şi va mânca o zi, dă-i o undiţă şi va bea bere şi va râde cu prietenii o viaţă“, spune o veche zicală. Dacă v-a smuls un zâmbet înseamnă că suntem pe drumul cel bun: râsul şi buna dispoziţie sunt foarte importante pentru sănătatea noastră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite