Virusul hepatitic B, de o sută de ori mai contagios decât HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul hepatitei B nu se transmite prin îmbrăţişare, strângere de mână, prin mâncare sau apă
Virusul hepatitei B nu se transmite prin îmbrăţişare, strângere de mână, prin mâncare sau apă

La nivel mondial, în jur de 2 miliarde de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic B, dintre acestea, 350 de milioane trecând în faza cronică.

Numărul foarte mare de cazuri de hepatită B se explică prin faptul că virusul care o produce este unul foarte contagios, putând rezista şi câteva zile pe diverse obiecte, transmiţându-se de o sută de ori mai uşor decât HIV.

Infecţia acută se manifestă la câteva săptămâni după contactul cu virusul hepatitic B, iar alteori, boala poate să treacă fără simptome evidente. Adesea, primele semne pot fi confundate cu cele ale gripei (febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare şi articulare), după care apar icterul (coloraţia galbenă a pielii), urina închisă şi scaunul decolorat.

La 2-6 săptămâni, aceste simptome se reduc treptat, infecţia acută vindecându-se, în unele cazuri. Persoana dezvoltă anticorpi care o vor proteja toată viaţa de o nouă infectare.

Când ficatul nu reuşeşte însă să se recupereze după faza acută (după 6 luni), se produce cronicizarea, proces care se poate întinde pe parcursul mai multor ani, fără simptome.

Virusul hepatitic B se poate transmite prin:

√ leziuni sângerânde, prin folosirea obiectelor de toaletă ascuţite nedezinfectate după folosirea de către o persoană care are virusul (forfecuţe, aparate de ras)
√ instrumente medicale nesterile sau incorect sterilizate   
√ echipamente utilizate la tatuaje, pearcing-uri, manichiură, pedichiură  
√ contact sexual neprotejat cu o persoana infectată

Află mai multe sfaturi pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite