VIDEO Cum se vindecă o rană şi cum trebuie îngrijită. Corpul uman e uimitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vindecarea unei răni este un proces complex care cuprinde patru faze distincte – hemostaza, inflamaţia, proliferarea şi remodelarea. Vezi ce trebuie să faci în fiecare etapă pentru a grăbi cicatrizarea şi vizualizează o animaţie grafică îţi arată cum se derulează procesul de vindecare.

Hemostaza se referă la oprirea sângerării. Este faza în care vasele de sânge se contractă, iar trombocitele se adună, lipindu-se între ele pentru a forma un fel de dop. Pentru a ajuta corpul să oprească sângerarea, trebuie exercitată compresie asupra rănii cu ajutorul unor comprese sterile sau cât mai curate. Dacă în 10-15 minute sângerarea nu se opreşte sau sângele ţâşneşte sub formă de jet, se recomandă prezentarea de urgenţă la spital sau chemarea ambulanţei.

A doua etapă de vindecare este inflamaţia, în care vasele de sânge se dilată permiţând sosirea leucocitelor ce curăţă impurităţile şi distrug bacteriile. Când ele îşi termină treaba, vin macrofagele, celule albe care continuă curăţenia rănii, dar secretă şi factori de creştere ce ajută la dezvoltarea noilor celule. Faza inflamatorie durează trei-patru zile. În această etapă se recomandă dezinfectarea periodică a plăgii şi protejarea acesteia cu un pansament steril.  

În faza de proliferare, care durează câteva săptămâni, se refac ţesuturile afectate. Întâi se formează ţesutul conjunctiv, un fel de matriţă pe care se va construi mai târziu până când marginile rănii se unesc. La sfârşit se formează şi noi vase de sânge ce vor iriga porţiunea proaspăt refăcută. În acest timp, rana este acoperită de o crustă, formată din sânge închegat şi deshidratat, care reprezintă un pansament natural. De aceea, nu mai este necesar pansamentul din tifon. Crusta ţine la distanţă impurităţile şi bacteriile pe timpul cât ţesuturile se refac şi ea nu trebuie îndepărtată. De câte ori îndepărtezi această crustă vei îndepărta şi un pic din ţesuturile noi formate, care vor fi refăcute de la zero, aşa că vindecarea întârzie.

Când crusta pică singură, iar rana pare complet vindecată, în inteiorul pielii are loc totuşi o activitate intensă – este faza de remodelare, care durează de la câteva luni până la un an, în funcţie de profunzimea rănii. Straturile de colagen se rearanjează aşa încât pielea devine mai rezistentă. La trei luni de la producerea rănii, pielea va avea 50% din rezistenţa normală. În această fază se formează o cicatrice, care poate rămâne pe viaţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite