VIDEO Ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Setea este un mecanism vital prin care corpul ne cere să înlocuim lichidele pierdute Foto www.health.com
Setea este un mecanism vital prin care corpul ne cere să înlocuim lichidele pierdute Foto www.health.com

Ştim cu toţii că e bine să bem cel puţin opt pahare de apă pe zi. Dar dacă nu consumăm această cantitate, ce se întâmplă?

Regulile de aur spun că pentru menţinerea stării de sănătate a organismului este nesesar consumul a doi litri de apă pe zi, numai că această regulă nu este întotdeauna respectată.

Cu toate acestea, chiar şi mai puţin de opt pahare de apă este mult mai bine decât să nu bei niciun strop de apă toată ziua. 

Echipa AsapScience a produs un filmuleţ în care prezintă ceea ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când nu bem apă, sintetizând principalele efecte ale deshidratării.

Autorii materialului de mai sus ne reamintesc faptul că apa se regăseşte în corpul unui adult într-un procent de aproximativ 65% şi că aceasta este esenţială pentru menţinerea funcţiilor vitale, fiind implicată în toate procesele organismului, începând cu viaţa celulară şi terminând cu toate acele reacţii ochimice care se desfăşoară în interiorul nostru. 

Pe scurt, ea transportă nutrienţii şi hormonii, reglează tempertura corpului, acţionează ca tampon pentru articulaţii şi ne lubrifiază ochii.

În medie, în decrus de 24 de ore, un adult pierde în jur de 1.5 litri de apă prin urină şi un alt litru prin transpiraţie, respiraţie şi defecaţie. De aceea, este important să înlocuim aceste lichide.

Centrul setei este localizat în hipotalamus, regiunea cerebrală însărcinată cu reglarea metabolismului apei în corp. Atunci când transpirăm mai mult, hipotalamusul se activează şi ne cere să bem apă, determinând senzaţia de sete. În cazul în care această nevoie de hidratare nu este satisfăcută, volumul urinei se va micşora, aceasta căpătând o culoare închisă şi un miros înţepător. 

Dacă nivelul de fluide întărzie să fie normalizat, efectele deshidratării vor tulbura activitatea cerebrală, dergradând abilitatea corpului de a utiliza oxigenul eficient. Concentrarea va avea de suferit, la fel şi timpul de răspuns la stimuli, afectând inclusiv capacitatea corpului de a simţi durerea. 

De fapt, specialiştii susţin că atunci când ne deschidratăm, creierul se micşoarează. Cercetările arată că numai 90 de minute de însetare pot micşora dimensiunea creierului la fel ca un an de îmbătrânire.

După 1-2 zile fără lichide, sistemele organismului încep sa cedeze. Dacă vom continua să nu bem apă, organismul va dezvolta insuficienţă renală, iar dechilibrele electrolitice vor cauza anemie cardiacă. Deshidratarea va duce la convulsii, degradarea permanentă a creierului şi în final la deces. În cât timp se poate ajunge aici?

Conform aşa-numitei „Reguli a lui Trei“, stabilită de cercetările recente în domneiul anduranţei organismului uman,  un om obişnuit poate să supravieţuiscă fără aer (trei minute), fără apă (trei zile) şi fără hrană (trei săptămâni).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite