Unu din zece pacienţi din spitale are nevoie de sânge. Cum poţi salva două vieţi cu o singură donare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe intervenţii chirurgicale din România sunt amânate din pricina lipsei de sânge. România se plasează pe ultimele locuri în Europa la numărul donatorilor: doar 1.7% din români donează, în comparaţie cu 10% - danezi, 9% - britanici şi 8% - olandezi.

În primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, au fost cu 1.100 mai puţini donatori decât în aceeaşi perioadă din 2018, iar nevoia de sânge actuală este dublă faţă de cât se recoltează în mod normal, potrivit unui comunicat al campaniei naţionale de donare de sânge „ România are sânge de rocker“.

Campania este iniţiată de Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Donorium, împreună cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, matinalul ROCK FM. Timp de o lună, cinci dintre cele mai cunoscute formaţii rock din România – Viţa de Vie, COMA, Byron, Trooper şi Nightlosers – vor cânta cover-uri rock după cele mai cunoscute şlagăre româneşti.

„Oamenii care ascultă rock au mândria lor, poate mai pregnantă decât în cazul fanilor altor genuri de muzică. Mândria unui rocker, până la urmă, este că rock-ul sună cel mai bine, dar şi că orice melodie ar suna mult mai bine în varianta rock. Donând sânge, orice rocker poate transforma o melodie clasică în versiunea ei rock şi poate transfera oricărui român din mândria de a fi rocker. Cred că acesta e doar primul pas către solidaritate, responsabilitate şi empatie. Şi sunt convins că, pe termen lung, România are sânge de rocker.”, a declarat Răzvan Exarhu, realizatorul matinalului „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” şi iniţiatorul campaniei.

„Donarea de sânge este o problemă de mentalitate, care nu se rezolvă foarte repede şi foarte uşor. Vorbim permanent de nevoie de sânge. Dar ca să nu mai vorbim de nevoia de sânge în România, ar trebui să înţelegem că avem nevoie de donatori, pentru că, din păcate, sângele nu poate fi făcut în laborator. Şi nu o dată, avem nevoie de sânge constant. Oamenii donează sânge atunci când le este declanşat un resort interior. Ne dorim ca pasiunea pentru muzica şi cultura rock să fie acest resort emoţional. Mulţumim pentru sprijin întregii comunităţii de rockeri din România”, a declarat Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Cinci centre de transfuzie sunt partenere în proiect

Primul cover lansat în cadrul campaniei „România are sânge de rocker” va fi interpretat de formaţia Trooper după melodia „Fotoliul din odaie” a Mirabelei Dauer. Cover-urile interpretate de toate celelalte formaţii vor fi lansate pe măsură ce va creşte numărul de descărcări ale aplicaţiei Donorium. În total, campania îşi propune 10.000 de descărcări ale aplicaţiei Donorium, care facilitează donarea de sânge.

„Noi credem că toţi românii trebuie să aibă şanse egală la viaţă şi să primească sângele de care au nevoie. Am dezvoltat proiectul Donorium pentru a uşura procesul de donare pentru oameni şi pentru a facilita comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguină şi donatori. Cu o singură donare, poţi să salvezi două vieţi. Dacă foloseşti aplicaţia şi te programezi la donare, vei avea prioritate la donare, vei putea concura cu prietenii pentru a afla cine e cel mai tare la donare, vei primi reminder când poţi să donezi iar şi vei fi notificat când centrul de transfuzie sanguină din zona ta are nevoie de tine”, a declarat Diana Stoica, cofondator Donorium.

 Până în acest moment, cinci centre de transfuzie sanguină din ţară sunt partenere în proiect.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite