Tot ce ştii despre cum să te încălzeşti pe timpul iernii e greşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ceaşcă de ceai fierbinte sau un păhărel de tărie nu îţi vor ţine de cald, chiar ar putea să te facă să te simţi mai înfrigurat. Multe dintre ce ştii despre cum să te încălzeşti în timpul anotimpului rece ar putea fi greşite.

În timp ce temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute, vei avea nevoie de orice sfat despre cum să menţii căldura organismului. Există multe informaţii greşite despre cum să te încălzeşti iarna, iar „Huffington Post“ face o listă cu cele mai comune greşeli pe care le facem.

Alcoolul nu te încălzeşte

Alcoolul scade temperatura corpului, creşte riscul de hipotermie şi împiedică organismul să „dârdâie“, lucru absolut necesar pentru încălzire, dar şi pentru a-ţi da seama că ţi-e frig. Motivul pentru care te simţi mai bine atunci când bei alcool este că vasele de sânge se dilată şi trimit sânge cald de la inimă spre piele. Însă, acest efect este doar temporar şi, într-un final, scade capacitatea organismului de a se lupta cu frigul.

Frigul este doar în mintea ta (nu chiar)

Călugării tibetani practică o formă de meditaţie foarte rară, numită „g-tummo“, care, se spune, controlează „energia internă“, adică îşi pot creşte temperatura organismului când vor. Cercetătorii de la Universitatea din Singapore au descoperit că până şi occidentalii sunt învăţaţi să practice o formă de bază a „g-tummo“, prin tehnicile de respiraţie. Una dintre ele ne sfătuieşte să ne închipuim flăcări la baza coloanei vertebrale. 

Singurătatea poate scădea temperatura corpului

Cercetătorii au descoperit că oamenii care nu prea au contacte sociale, singuraticii, prezintă şi efecte fizice destul de serioase. Într-unul dintre studii, participanţii au fost separaţi în două grupuri. Primii oameni au fost rugaţi să-şi amintească o situaţie în care s-au simţit excluşi şi cei din al doilea grup, o situaţie în care s-au simţit bine, incluşi într-un cadru social. Când, la sfârşitul experimentului, au fost rugaţi să estimeze temperatura încăperii, cei cu amintirile despre excluderea socială au exprimat cele mai mici estimări: lor le-a fost cel mai frig.

Băuturile fierbinţi te răcoresc

Atunci când bei ceva fierbinte, receptorii din limbă semnalează organismului că „vine ceva cald“, aşa că începi să transpiri. „Băutura fierbinte are un efect asupra mecanismului de răcire a corpului“, spune Peter McNaughton, profesor de neuroştiinţe la Universitatea Cambridge, SUA. Pentru ca transpiraţia să influenţeze temperatura organismului, trebuie să se evapore. Dacă doar îţi umezeşte hainele, nu-ţi face nicio favoare. De fapt, se pare că băuturile reci te pot încălzi, deoarece fac ca vasele de sânge să se contracte.

Nu răceşti din cauza vremii reci

Expunerea la temperaturi scăzute nu te îmbolnăveşte (de răceală). De fapt, numărul crescut de răceli din sezonul rece este explicat prin faptul că oamenii petrec multă vreme în casă, lucru care permite microbilor să se împrăştie de la om la om mult mai uşor.

Studiile spun şi că există o posibilitate ca mulţi dintre noi să avem microbii răcelii „adormiţi“ în organism, iar expunerea la temperaturile reci să ne slăbească sistemul imunitar îndeajuns ca virusurile să se trezească şi să-şi facă de cap. 

Bărbaţii şi femeile nu simt frigul la fel

Un studiu din 1998 a descoperit că, deşi temperatura internă a organismului la bărbaţi şi femei nu diferă prea mult, mâinile femeilor sunt mult mai reci decât ale bărbaţilor, lucru care sugerează că femeile simt frigul diferit.

Bărbaţii au mai multă masă musculară decât femeile, care, de obicei, au un raport de grăsime corporală mai mare. Muşchii sunt foarte buni producători de căldură, iar grăsimea este bună să înmagazineze căldură. 


Citeşte şi:

Tot mai mulţi români sunt dependenţi de picăturile de nas

Milioane de oameni din toată lumea sunt dependenţi de sprayurile pentru desfundarea nasului, arată statisticile. Problema este că majoritatea nu au nevoie de astfel de ajutoare.

Şase remedii naturale pentru a combate răceala

Printre simptomele răcelii se numără tusea, nasul înfundat, durerile de cap şi chiar febra. În timp ce medicamentele de la farmacie te pot ajuta, poţi să încerci să scapi de răceală folosind nişte remedii naturale.

De ce ar trebui să iubeşti usturoiul şi cum să scapi de mirosul înţepător

Usturoiul are atâtea beneficii pentru sănătate, încât nu ar fi de mirare să ajungă, în curând, să fie prescris la scară largă de medic. De fapt, dacă stăm şi ne gândim, chiar este prescris de medici în anumite situaţii.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite