STUDIU Rata deceselor provocate de boli cardiovasculare a scăzut în Europa, dar a crescut în România
0Numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare a scăzut semnificativ în ultimele decenii. În schimb, numărul românilor care îşi pierd viaţa din această cauză a înregistrat o uşoară creştere.
Potrivit unui studiu publicat în revista „European Heart Journal“, citat de agenţia Reuters, scăderea numărului deceselor provocate de bolile cardiovasculare a fost posibilă graţie medicamentelor împotriva colesterolului, dar şi campaniilor contra fumatului.
Astfel, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa din cauza bolilor de inimă a scăzut cu peste 50% în mai multe state din Europa, începând din anii ’80. La ora actuală, maladiile cardiovasculare rămân încă principalele cauze ale mortalităţii în rândul europenilor.
„Pentru majoritatea ţărilor sunt veşti bune, iar rata mortalităţii a scăzut semnificativ în ultimii 30 de ani“, a precizat Nick Townsend, de la Universitatea Oxford, unul dintre participanţii la studiu.
Echipa de cercetători a examinat numărul deceselor provocate de bolile de inimă în perioada 1980-2009 pentru ambele sexe şi în funcţie de patru grupe de vârstă: sub 45 de ani, 45-54 de ani, 55-64 de ani şi peste 65 de ani.
Potrivit rezultatelor obţinute, aproape toate ţările membre UE, cu excepţia României, au înregistrat scăderi semnificative ale ratei mortalităţii din cauzele menţionate anterior, în ultimele trei decenii, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.
Marea Britanie, Danemarca, Malta, Olanda şi Suedia au înregistrat cele mai puternice scăderi ale mortalităţii pentru ambele sexe, în timp ce în rândul bărbaţilor din Ungaria, Letonia, Lituania şi Polonia, scăderea este mică, nesemnificativă statistic. În cazul bărbaţilor români, conform studiului, se înregistrează o mică, dar statistic semnificativă creştere a ratei mortalităţii.
Deşi studiul nu se opreşte în mod specific asupra cauzelor, Nick Townsend susţine că această evoluţie favorabilă la nivelul continentului este datorată probabil unor medicamente de o mai bună calitate - aşa cum sunt cele împotriva colesterolului ridicat şi împotriva hipertensiunii arteriale, dar un impact puternic l-a avut şi scăderea numărului de fumători.