Studiu în premieră: 2 milioane de români suferă de diabet zaharat
0Studiul Predatorr a fost anunţat în premieră astăzi, la Sibiu, în deschiderea Congresului Naţional de Diabet. Pentru prima oară în istorie, avem date validate ştiinţific despre impactul diabetului zaharat de tip 2:
11,6% dintre românii cu vârsta între 20 şi 79 de ani suferă de diabet zaharat de tip 2, ceea ce înseamnă o valoare totală maximă de 1.967.200 de persoane, conform prof. dr. Maria Moţa, investigator principal al studiului PREDATORR (Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Uricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi. Datele plasează România pe locul 2 în Europa, în urma Turciei.
Datele prezentate astăzi contrazic flagrant cifrele oficiale din Atlasul European de Diabet, care plasa România la cota 5,1% pentru cazurile de diabet zaharat de tip 2. Pratic, numărul diabeticilor este de 2 ori mai mare decât ştiu autorităţile, în acest moment. În statisticile CNAS se află 860.000 de pacienţi cu diabet, care îşi iau tratamentul gratuit, prin programul naţional.
În privinţa prediabetului, prevalenţa este de 18,4% (aproximativ 3 milioane de persoane). 50% dintre acestea, în lipsa intervenţiei terapeutice, vor dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.
Vestea buna este că, dintre cei cu diabet, 80% ştiau că suferă de această boală, fiind diagnosticaţi. “Problema este că un număr important de pacienţi nu vor să fie diagnosticaţi, din cauza stigmatizării”, spune prof. Moţa.
Alte date alarmante din studiu: doar 19% dintre români au valori normale ale colesterolului şi ale altor parametri lipidici, doar o treime au greutatea normală, iar 3% suferă de obezitate morbidă (fiind candidaţi pentru intervenţii chirurgicale bariatrice).
Diabetul de tip 2 nu este răspândit uniform pe suprafaţa ţării: cei mai mulţi bolnavi se află în sudul ţării. “Paradoxal, dacă ne gândim la alimentaţia din Ardeal, mult mai calorică”, spune prof. Maria Moţa.
Interesant este că prevalenţa maximă a diabetului se întâlneşte chiar în acele judeţe în care avem un deficit major de medici diabetologi: Călăraşi (1 singur medic diabetolog), Teleorman, Ialomiţa, Giurgiu, Călăraşi (2 medici).