Sedentarismul slăbeşte oasele. Cum putem preveni osteoporoza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierderea calciului şi a altor minerale fragilizează oasele
Pierderea calciului şi a altor minerale fragilizează oasele

Osteoporoza are loc atunci când rata pierderii osoase este mai mare decât rata formării osului. Femeile ating maximul masei osoase între vârsta de 25 şi 30 de ani, densitate care rămâne aceeaşi până la menopauză.

La instalarea menopauzei poate avea loc un declin rapid al masei osoase, ca rezultat al scăderilor de estrogen din organism. Diagnosticul de osteoporoză se pune de cele mai multe ori în momentul unei fracturi. Odată ce oasele sunt atât de fragile încât se rup la cea mai mică lovitură înseamnă că osteoporoza se află deja într-un stadiu avansat, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie

Ea mai spune în „Cartea sănătăţii femeii“ că nu toate femeile se confruntă cu aceeaşi scădere a a densităţii osoase în jurul menopauzei. „Unele femei au o pierdere uşoară a oaselor, în timp ce altele pot pierde până la o cincime din masa osoasă în primii ani după ultima menstruaţie. Cum nu puteţi şti niciodată câtă masă osoasă o să pierdeţi, este vital să vă gândiţi la prevenirea osteoporozei“, mai spune specialista.

Potrivit sursei mai sus citate, studiile asupra scheletelor unor femei din secolul XVIII au arătat că oasele femeii moderne sunt mai puţin rezistente şi mai puţin dense comparativ cu cele ale antecesoarelor, fapt pus pe seama stilului de viaţă.

Istoricul familiei şi stilul de viaţă sunt factori de risc

Anumiţi factori de risc le fac pe femei mai predispuse la osteoporoză. Pe primul loc se află istoricul familiei – 80% din cazuri, urmat de stilul de viaţă – lipsa exerciţiilor fizice, dieta deficitară în calciu, consumul unor cantităţi mari de alcool şi fumatul – problemele digestive, unele medicamente şi schimbările în greutate. „Problemele experimentate în tinereţe precum tulburările alimentare sau menstruaţiile neregulate vă pot creşte riscurile“, mai spune dr. Glenville.

Rezistenţa scheletului funcţionează după un sistem de cerere şi ofertă. „dacă îi cereţi mai mult, va suplini densitatea osoasă pentru a se adapta la cerere, dacă aveţi cereri puţine, densitatea osoasă se va reduce proporţional“.

Prin urmare, este esenţial să ne mişcăm. Studiile arată că femeile care sunt active pentru cel puţin 24 de ore pe săptămână au un risc cu 55% mai mic de a suferi vreo fractură, comparativ cu femeile sedentare. Riscul scade cu 41% şi la femeile care fac mişcare chiar şi pentru 4 ore pe săptămână. Orice tip de exerciţiu care ne menţine în formă, flexibile şi toniificate: yoga, Pilates, dansul, ne feresc de căzături şi fracturi.

Dieta prea acidă consumă calciul din oase şi dinţi

O dietă sănătoasă este importantă şi pentru sănătatea oaselor. Nutriţioniştii vorbesc despre echilibrul acido-bazic din organism. O dietă sănătoasă trebuie să fie uşor alcalină. Când mediul devine prea acid, împrumută calciul din oase şi din dinţi pentru a neutraliza aciditatea şi a corecta dezechilibrul. „pentru a preveni acest lucru, încercaţi să evitaţi alimentele prea acide precum proteinele din carne. Cercetările arată că vegetarienii au o probabilitate mai mică de a face osteoporoză. De evitat este şi zahărul şi cofeina, mai ales dacă în familie există cazuri de osteoporoză.

De asemenea, contraindicate sunt şi băuturile carbogazoase care conţin acid fosforic, adăugat pentru a obţine gustul înţepător.

Dacă menstruaţia s-a oprit înainte de vârsta de 40 de ani există un risc crescut de osteoporoză deoarece amenoreea poate fi cauzată de probleme hormonale. Dacă nu aveţi niveluri corecte de hormoni pentru ca menstruaţia să funcţioneze normal, nu aveţi nici niveluri corecte pentru protejarea oaselor.

Greutatea sub normal creşte şi ea riscul de osteoporoză, ca şi obezitatea.

Dificultăţile intestinului de a absorbi nutrienţii face dificilă menţinerea densităţii osoase. Cea mai bună cale de a stimula digestia este o alimentaţie sănătoasă şi respectarea orarului meselor.

Diureticele elimină nutrienţi vitali

Anumite medicamente precum corticosteroizii pentru poliartrita reumatoidă sau colita ulcerativă au un efect negativ asupra abilităţii organismului de a absorbi calciul. Nivelurile scăzute de calciu reduc puterea organismului de construcţie a oaselor. Diureticele şi laxativele pot cauza eliminarea nutrimentelor vitale, influenţând negativ densitatea osoasă.

Aportul de vitamina D este esenţial pentru fixarea calciului. Indicaţia este de a consuma peşte gras şi ouă în cantităţi suficiente şi să petrecem mult timp în aer liber. Razele solare determină organismul să producă vitamina D.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite