Rănile pot cauza cancer? Cele mai frecvente mituri legate de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre informaţiile despre cancer sunt eronate, astfel că ar trebui să fim atenţi la sursele pe care le consultăm şi cărora le acordăm credit, mai ales atunci când e vorba despre boli grave.

Cât de comun este cancerul? Un milion şi jumătate de persoane la nivel mondial sunt diagnosticate în fiecare an cu diverse forme de cancer, potrivit cancer.org, una dintre cele mai bune surse de informaţii despre cancer din SUA şi nu numai.

Oricine poate face o formă de cancer la un moment dat în viaţă, iar riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă. 9 din 10 cancere sunt diagnosticate la persoanele trecute de 50 de ani sau mai în vârstă.

Riscul de cancer poate fi redus prin schimbarea stilului de viaţă, renunţarea la fumat, limitarea expunerii la soare, activitate fizică susţinută şi alimentaţie sănătoasă. Totodată, pot fi făcute teste de screening pentru diversele forme de cancer astfel că boala poate fi descoperită cât mai devreme posibil. În general, un cancer descoperit şi tratat oferă o speranţă de viaţă pentru ani de zile.

Rata de supravieţuire în cancer este diferită. Unele cancere se dezvoltă încet, în timp ce altele răspund foarte bine la tratament. Altele cresc şi se răspândesc repede ajungând la metastaze greu tratabile. O persoană care are cancer evoluează foarte diferit de o alta care are acelai tip de boală, potrivit sursei citate mai sus.

Ce cauzează cancer

Anumite tipuri de cancer sunt produse de anumiţi factori la care persoanele se expun. De pildă, fumatul poate duce la cancer de plămâni, cancer oral, de vezică urinară, de rinichi sau de multe alte organe. Fireşte, nu toţi fumătorii ajung să facă astfel de boli grave, dar riscul creşte proporţional cu numărul de ani fumaţi şi de numărul de ţigarete. Fumatul creşte şi riscul de boli de inimă sau ale vaselor de sânge.

Expunerea la soare fără protecţie poate cauza cancer de piele. Melanomul este un tip de cancer extrem de agresiv produs de expunerea la raze ultraviolete.

Radiaţiile pot fi o altă sursă de cancer. Câteodată, radioterapia pe care un pacient o face pentru a trata un tip de cancer poate declanşa un alt tip de cancer, mulţi ani mai târziu. Medicii şi dentiştii folosesc doze mici de radiaţii x, mult mai reduse decât cele utilizate în tratamentul cancerului.

Anumite tipuri de chimicale au fost asociate cu cancerul. Expunerea la aceste substanţe chimice sau lucrul cu ele poate creşte riscul de a dezvolta boala.

Cancerul poate fi moştenit de la părinţi doar în proporţie de 5-10% din cazuri.

Nimeni nu ştie cu exactitate cauzele cancerului. Ce se ştie până acum este că aceste e produs de anumite modificări anormale ale celulelor corpului, dar nu se ştie în amănunt cum anume se întâmplă acest lucru.

Oasele rupte şi vânătăile nu au nicio legătură cu cancerul

Unul dintre cele mai frecvente mituri este acela potrivit căruia o rană poate duce în cele din urmă la cancer. Adevărul este că vânătăile, oasele rupte, căzăturile sau orice alte răni nu au nicio legătură cu cancerul.

Cancerul de piele este însă pus în legătură cu anumite arsuri solare avute devreme în copilărie.

Cercetătorii au desfăşurat pe parcursul mai multor ani studii referitoare la implicaţiile pe care tipul de personalitate. Atitudinea, stresul sunt legate de cancer. Până acum, nu s-a dovedit nimic ştiinţific. Ceea ce se ştie până acum este faptul că stresul afectează buna funcţionare a sistemului imunitar, precum şi funcţionarea altor sisteme.

Factori de risc diferiţi, în funcţie de tipul cancer

Diferitele tipuri de cancer sunt legate de diferiţi factori de risc. De exemplu, expunerea prelungită la soare fără protecţie este un factor de risc pentru cancerul de piele, dar nu şi pentru cancerul de colon. Pe de altă parte, persoanele în vârstă nu fac cancer din pricina bătrâneţii, dar acesta e unul din factorii de risc.

Cu toate acestea, factorii de risc nu ne spun totul. A întruni unul sau mai mulţi dintre factorii de risc nu înseamnă automat că persoana respectivă va şi face cancer. Unii nu vor ajunge niciodată chiar dacă întrunesc unul sau mai mulţi factori de risc, în timp ce alţii, da, chiar dacă nu au avut niciun factor de risc. Chiar atunci când o persoană care are un factor de risc este diagnosticată cu cancer, nu există nicio metodă de a dovedi legătura directă cauză-efect între acel factor de risc şi declanşarea bolii.

Există diverse tipuri de factori de risc. Asupra unora se poate acţiona, în timp ce asupra altora, nu. De exemplu asupra vârstei şi rasei nu se poate interveni. Alţi factori de risc ţin de mediu, în timp ce alţii – cum este fumatul - ţin de opţiunea personală şi pot fi modificabili.

Alţi factori asupra cărora putem interveni sunt dieta, activitatea fizică, greutatea, consumul de alcool, expunerea la soare, expunerea la anumite chimicale din mediu – radon, azbest – sau expunerea la anumite infecţii  - HIV, HPV, hepatită.

Unu din 5 cancere depistate în SUA sunt legate de factori de risc precum grăsimea corporală, lipsa activităţii fizice, excesul de alcool, alimentaţia nesănătoasă şi ar putea fi prevenite, portivit American Cancer Society.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite