Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un copil din România diagnosticat cu tulburări din spectrul autismului a fost beneficiarul unui transplant cu propriile celule stem recoltate la naştere, pentru prima dată în România.

Transplantul a avut loc la un spital privat din Bucuresti, în cursul acestei săptămâni, cu celule stem recoltate în 2014 şi criogenate până la momentul în care părinţii au solicitate folosirea lor.

Fetiţa se simte bine în urma transplantului si va fi în continuare monitorizată de echipa medicală, pentru a urmări evoluţia clinică.

În decembrie 2018, părinţii unei fetiţe diagnosticate cu autism au cerut companiei de stocare a celulelor stem eliberarea probei recoltate şi pregătirea ei pentru transplant. 

„Familia a căutat soluţii pentru situaţia cu care se confruntă. Astfel au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltată la naştere. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiază copii din întreaga lume încă de câţiva ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut în întreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obţinut în tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca şi în acest caz, pacientul nostru să obţină rezultatele foarte bune post-transplant pe care le aşteptăm ca urmare a experienţei internaţionale pe care o cunoaştem de la centre medicale precum cel amintit!

Proba şi-a păstrat caracteristicile de celularitate de la momentul recoltării pe toată durata stocării în bancă. Este un rezultat care ne bucură şi cu care ne mândrim, deoarece certifică faptul că procedura de procesare şi apoi stocare în bancă este o procedură de cea mai bună calitate posibilă”, a afirmat dr. Bogdan Ivănescu, director general al companiei de stocare a celulelor stem.

Autismul este considerat un spectru de tulburări de dezvoltare neuropsihiatrică, cu o largă paletă de manifestări. Cauzele rămân deocamdată necunoscute.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite