Premieră medicală naţională: operaţie extraordinară efectuată unui bebeluş în burta mamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima operaţie de spina bifida la un bebeluş nenăscut a fost efectuată joi, 5 noiembrie, de o echipă medicală coordonată de dr. Hadi Rahimian şi dr. Sergiu Stoica. Bebeluşul suferea de mielomeningocel, cea mai severă formă de spina bifida. Operaţia extrem de complexă şi rară este o premieră absolută pentru România. Doar în două centre din SUA şi trei din Europa se mai realizează astfel de intervenţii.

O fetiţă de doar 1250 de grame este primul copil din România care a fost operat de mielomeningocel în burta mamei. Premiera medicală a fost posibilă datorită echipei multidisciplinare coordonate de dr. Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician supraspecializat în medicină materno-fetală, directorul medical al Spitalului Băneasa, şi dr. Sergiu Stoica, neurochirurg cu expertiză deosebită, co-fondator Brain Institute.

Până acum, copiii diagnosticaţi cu spina bifida nu aveau nicio şansă reală de a fi operaţi înainte de naştere în ţară.

La data de 5 noiembrie, în săptămâna a 28-a de sarcină, fetiţa cu mielomeningocel a fost operată înainte de a se naşte, în uterul mamei.

Spina bifida este un defect de închidere osos la nivelul coloanei vertebrale. Defectul poate fi acoperit de tegument (spina bifida ocultă) sau poate fi asociat cu un sac care conţine meninge şi lichid cefalorahidian (meningocel) sau elemente ale măduvii spinării şi nervi (mielomeningocel).

Mielomeningocelul este forma cea mai severă de spina bifida şi este cauzat de închiderea incompletă în zilele 26-30 de sarcină a tubului neural embrionar. Apare în special în zona lombară, unde arcurile vertebrale ale uneia sau mai multor vertebre nu se sudează. Prin această deschidere ies rădăcinile nervilor spinali şi meningele, care nu sunt acoperite de piele. Repararea defectului înainte de naştere reprezintă şansa de a evita paralizia.

Echipa extraordinară, alcătuită din şapte medici, a reuşit să închidă defectul spinal şi, după o operaţie care a durat trei ore, să-i permită fetiţei să continue să se dezvolte în uter încă alte câteva săptămâni, când va fi suficient de pregătită să vină pe lume.

Cum decurge operaţia?

Mama este supusă unei anestezii generale, care relaxează, totodată, uterul şi anesteziază şi fătul. Chirurgul Hadi Rahimian efectuează o incizie în abdomenul mamei, prin care scoate uterul în exterior. Cu ajutorul unui marker, sub ghidaj ecografic, medicul identifică unde se află placenta, pentru a evita secţionarea acesteia, precum şi zona din spatele copilului unde este localizat mielomeningocelul. Corespunzător acestei zone, dr. Rahimian face o incizie de aproximativ 7 centimetri în uterul mamei, prin care se scoate spatele fătului unde se află mielomeningocelul. Incizia uterină este realizată folosindu-se un instrument special care taie şi capsează vasele în acelaşi timp, reducându-se la minimum sângerarea. Pentru anestezia suplimentară a fătului, medicul ATI Ani Rahimian administra intramuscular o combinaţie de narcotic şi relaxant muscular.

Este momentul în care neurochirurgul Sergiu Stoica începe repararea defectului, o parte crucială a intervenţiei chirurgicale. Operaţia se efectuează minim-invaziv, sub microscop operator de înaltă rezoluţie. Repararea mielomeningocelului trebuie să se facă astfel încât lichidul cefalorahidian să nu poată să iasă în exterior, iar lichidul amniotic să nu poată să pătrundă la nivel medular.

image

După repararea defectului, bebeluşul este pus înapoi în uterul mamei.  

Succesul operaţiei necesită o comunicare permanentă între neurochirurg, chirurgul fetal, specialistul în medicina materno-fetală şi anestezist, astfel încât să se poată interveni prompt dacă apar complicaţii.

Pe toată durata intervenţiei şi înainte de închiderea uterului la sfârşitul operaţiei, volumul acestuia se menţine cu un lichid care înlocuieşte lichidul amniotic. De asemenea, pentru a se asigura că nu au apărut complicaţii la nivelul copilului, al doilea medic specializat în medicina materno-fetală din echipa operatorie supraveghează ecografic fătul continuu, pe toată durata intervenţiei.

În final, după aproape o oră şi jumătate, medicii ginecologi închid uterul şi abdomenul mamei, strat cu strat.

Mama a rămas în spital sub supraveghere şi tratament de susţinere şi prevenţie a complicaţiilor postoperatorii, timp de aproximativ o săptămână. În următoarele săptămâni, pentru a se evita travaliul prematur, mama va sta în repaus la pat.

Până în momentul naşterii, starea de sănătate atât a mamei, cât şi a copilului va fi supravegheată atent.  Se vor efectua ecografii săptămânale sau la două săptămâni care să evalueze starea fătului, cantitatea de lichid amniotic şi apariţia hidrocefaliei. Dacă totul decurge bine, copilul se va naşte după aproximativ 8 săptămâni.

Din echipa operatorie au făcut parte:

Echipa Medicină Fetală şi Anestezie Spitalul Băneasa:

  • Dr. Hadi Rahimian, Medic primar obstetrică-ginecologie, Supraspecializare în Medicina Materno-fetală, doctorand în ştiinţe medicale – coordonatorul singurului Centru Fetal din România în care se efectuează operaţii fetoscopice
  • Dr. Ani Rahimian, Medic primar ATI
  • Dr. Denise Borali, Medic specialist obstetrică-ginecologie
  • Dr. Oana Zaharia, Medic primar obstetrică-ginecologie

Echipa Neurochirurgie Brain Institute:

  • Dr. Sergiu Stoica, medic primar neurochirurgie – neurochirurg cu experienţă extrem de mare în tratarea cazurilor considerate anterior inoporabile
  • Dr. Mihai Crăciun, medic specialist neurochirurgie, doctorand în neurochirurgie
  • Dr. Anca Vişan, medic primar ATI, neuroanestezist
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite