Oncolog: „Orice tratament medical, oricât de simplu, are efecte secundare“. Consecinţele chimioterapiei în cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cancer

Prin natura lor, chimioterapicele sunt medicamente toxice la nivel celular, adică distrug celulele. Deopotrivă pe cele normale şi pe cele canceroase. Medici oncologi explică felul în care chimioterapia afectează organismul şi de ce este ea, totuşi, indicată în tratamentul cancerului mamar.

Luna octombrie este dedicată cancerului, medici specialişti din întreaga lume încercând să atragă atenţia asupra acestui grup de boli grave cu consecinţe devastatoare pentru pacienţi. Diagnosticate devreme, multe cancere sunt curabile, iar tratamentele standard trebuie urmate întocmai, în ciuda efectelor secundare importante pe care acestea le au.

În ultima vreme, tot mai multe paciente cu cancer la sân tind să renunţe la chimioterapie din pricina consecinţelor importante pe care tratamentul le are asupra organismului. Plus că au început să apară şi studii care pun la îndoială beneficiile pentru sănătate ale chimioterapiei. Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie medicală, şeful Secţiei oncologie a Spitalului Sanador, explică efectele secundare ale chimioterapiei în tratamentul cancerului de sân şi de ce este ea necesară. 

„Orice intervenţie sau tratament medical, oricât de simplu ar fi, se asociază cu efecte secundare, inclusiv deces“, explică dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie medicală, doctor în ştiinte medicale. Aceasta este una din paradigmele de bază ale practicii medicale, adaugă medicul oncolog. „De exemplu, pentru aspirină sunt documentate 26 de efecte secundare, inclusive coma, iar în SUA decesele după apendicectomie necomplicată sunt de 1 la 1.000, iar cea complicată de 5 la 1.000“, adaugă specialistul Spitalului Sanador.

În general vorbind, pacientelor cu neoplasm al sânului li se recomandă două tipuri de terapii: cele cu viză locală  - operaţie, radioterapie - şi cele cu viză sistemică - care acţionează asupra întregului organism- , printre care şi chimioterapia.

„Chimioterapicele, prin natura lor, sunt medicamente toxice celular, adică distrug celulele. Deşi se utilizează în tratamentul neoplasmelor, acţiunea lor este nespecifică, adică distrug deopotrivă celulele canceroase cât şi cele normale. Drept urmare efectele secundare apar, în mod obligatoriu, consecinţă a mecanismului lor de acţiune“.

De altfel, efectele chimioterapiei vizibile imediat sunt cele toxice şi apar în 100% din cazuri. „Efectele antitumorale sunt probabile, dar nu certe, şi apar tardiv  - sunt necesare multiple administrări. Având în vedere acţiunea neselectivă, efectele secundare sunt multiple, practic orice organ poate fi afectat de chimioterapie: măduva hematogenă, inima, nervii periferici, ficatul, rinichiul, tubul digestiv, firul de păr, aparatul reproductiv (fertilitatea) etc.“

Cât de severe pot fi efectele secundare

„În legatură cu severitatea şi gravitatea acestor efecte secundare trebuie luată în consideraţie o altă paradigmă medicală şi anume:  indivizii sunt deosebiţi nu numai ca profil fizic – exterior - dar şi ca profil biologic  -interior. Drept urmare intensitatea şi natura efectelor secundare sunt diferite de la caz la caz, de la pacient la pacient, şi imprevizibile“.

Deşi se administrează aceleaşi tratamente, în mod frecvent întâlnim pacienţi care parcurg seriile chimioterapice cu efecte secundare minime şi pacienţi suportând chimioterapia cu efecte seundare severe, uneori chiar deces.

Boala netratată duce în mod sigur la deces

Un lucru este cert însă: un diagnostic de cancer la sân netratat duce în mod sigur la deces. „În legătură cu comportamentul pacientelor legat de efectele secundare şi eventualul deces legat de tratament, trebuie conştientizată o importantă paradigmă oncologică şi nume: odată diagnosticul de cancer stabilit, boala lăsată netratată conduce inexorabil la deces. Ca atare pacienta poate accepta această fatalitate  -şi poate refuza tratamentul - sau poate decide să lupte împotriva ei asumând şi întreg cortegiul de efecte secundare, inclusiv posibilitatea decesului legat de terapie“.

 În această privinţă , trebuie precizat că orice tratament oncologic, înainte de a fi inclus în practică curent, este evaluat din punct de vedere al raportului risc/beneficiu. „În cazul în care raportul este în favoare beneficiului tratamentul este admis, daca se consideră că riscurile sunt prea mari atunci este respins. Exemplu: leucemiile acute sunt neoplazii care netratate duc la deces rapid, în mai puţin de 3 luni, în proporţie de 100%.  Tratamentle moderne asigură o rată de supravieţuire la 5 ani  - vindecări!? - de 60%.  Mortalitatea legată de tratamentele chimioterapice iniţiale se situează între 10-30%.  Chimioterapia în leucemiile acute are un raport risc/beneficiu favorabil şi este considerată “standard of care”, conchide dr. Mircea Dediu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite