Obezitatea costă omenirea la fel de mult ca fumatul sau un conflict armat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 15 ani, jumătate din populaţia globului va fi obeză Foto Ahriva Adevărul
Peste 15 ani, jumătate din populaţia globului va fi obeză Foto Ahriva Adevărul

Costul mondial al obezităţii este aproximativ egal cu cel produs de fumat sau un conflict armat şi mai mare decât cel creat de alcoolism şi schimbările climatice la un loc, potrivit unui studiu realizat recent de McKinsey Global Institute.

McKinsey Global Institute a anunţat recent că obezitatea costă omenirea 1.3 trilioane de lire sterline sau 2,8% din activitatea economică anuală. În Marea Britanie, de exemplu, aceste coturi s-ar ridica la 47 de miliarde de lire sterline, informează BBC News.

Potrivit studiului realizat de institului de cercetare, peste 2,1 miliarde de oameni, reprezentând aproximativ 30% din populaţia lumii - sunt supraponderali sau obezi.

Raportul face vorbire despre „pagubele economice uriaşe“ şi evidenţiază faptul că proporţia indivizilor cu exces ponderal ar putea ajunge la 50% din populaţia lumii până în 2030.

Costurile financiare ale obezitatii sunt în creştere şi aici specialiştii se referă la cheltuiele de sănătate publică, dar şi la cele induse de scăderea productivităţii unei persoane obeze. Din cauza bolilor asociate, obezitatea se răsfrânge asupra activităţii profesionale, inclusiv prin zile de muncă pierdute.

Cercetatorii susţin că pentru stoparea acestui flagel este esenţială punerea în aplicare a unor politici ambiţioase sistemice, pentru că, aşa cum s-a văzut în ultima vreme, cele fragmentate, bazate mai mult pe responsabilitatea individuală, nu dau rezultate.

În opinia lor, măsurile potrivite ar putea salva anual numai în Marea Britanie 760 milioane de lire sterline din bugetul alocat pentru sănătate. Printre acestea specialiştii propun reducerea porţiilor la alimentele ambalate şi modificarea reţetelor hranei procesate şi a produselor fast-food. Introducerea unor alimente sănătoase în şcoli, necesitatea de a-i educa pe părinţi, precum şi iniţierea unor programe de management al greutăţii şi schemel sunt alte măsuri propuse.
Experţii cred că acestea vor fi mult mai eficiente decât taxele aplicate produselor cu conţinut mare de grăsimi sau zahăr sau campaniilor de sănătate publică.

Ce înseamnă obezitate?

O persoană este considerată obeză atunci când are o greutate excesivă, cu un grad ridicat de grăsime corporală.

Instrumentul de evaluare a statusului ponderal al unei persoane este indicele de masă corporală (IMC), care se obţine prin împărţirea greutăţii exprimate înkilograme la înălţimea exprimată în metri la pătrat.

Un IMC de peste 25 defineşte supraponderalitatea, un IMC între 30-40 – obezitatea, iar un IMC de peste 40 reprezintă obezitatea morbidă. Un IMC mai mic de 18,5 defineşte subponderalitatea.

Ponderea persoanelor cu IMC peste 25 pe ţară

Statele Unite deţin supremaţia în ceea ce priveşte procentul persoanelor cu exces ponderal, fiind urmate îndeaproape de Mexic, Africa de Sud şi Marea Britanie. Devenind o economie din ce în ce mai solidă, China vine şi ea puternic din urmă, fiind la egalitatea cu Japonia. Cel mai bine la capitolul obezităţii stă India. Aici, în procentul oamenilor cu exces ponderal este de puţin peste 10%. 

În România, potrivit ultimelor date disponibile, prevalenţa obezităţii este de circa 37%.


Sursa infografiei: BBC News

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite